7EST a avut dreptate: FILIT A MURIT! Nicio firmă nu este interesată de organizarea festivalului

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) se va desfăşura şi în acest an într-o mare discreție. Licitaţia organizată de Muzeul Literaturii Române (MLR) a fost anulată, întrucât nicio firmă nu a depus vreo ofertă. 

 

Conducerea MLR spune că festivalul va fi organizat oricum, urmând să cuprindă evenimentele care pot fi organizate fără implicarea unei firme specializate. De cealaltă parte, reprezentanţii Consiliului Judeţean aşteaptă comunicarea oficială a anulării licitaţiei, situaţia urmând să fie discutată în cadrul şedinţei operative de luni ţinută cu şefii instituţiilor subordonate, arată „Ziarul de Iași”.

 

MLR intenționa să plătească 1,4 milioane lei pentru cinci zile de festival, programat în perioada 26-30 octombrie. Firma care şi-ar fi asumat organizarea FILIT urma să gestioneze serile FILIT, cuprinzând întâlniri ale publicului cu scriitori străini şi români de marcă la Teatrul Naţional, întâlniri ale scriitorilor români cu elevii în licee, cu ieşenii în Casa FILIT, organizarea unei nopţi lungi a poeziei, a unor deplasări ale scriitorilor în oraşele judeţului, un salon de carte, o expoziţie de fotografie, ca şi dezbateri, mese rotunde şi întâlniri profesionale cu traducători. Pavilioanele, logistica, decoraţiunile, serviciile de internet, curăţenie sau pază, producerea de materiale informative şi publicitatea festivalului ar fi trebuit asigurate tot de firma câştigătoare a licitaţiei.

 

Citește și FILIT A MURIT! Șefii județului habar n-au ce se întâmplă în propria ogradă. Echipa de la Muzeul Literaturii, la mâna destinului

 

În lipsa unei firme specializate, MLR va fi singura instituţie implicată în organizarea festivalului. „MLR a încercat să externalizeze o secţiune a festivalului, mai precis evenimentele referitoare la întâlnirile autorilor cu publicul, însă nu s-a depus nicio ofertă. Desigur, am luat în calcul şi această posibilitate, aşa că există un plan de rezervă. În curând, vom da publicităţii numele invitaţilor români şi străini care vor participa la întâlnirile cu publicul. De asemenea, muzeul lucrează intens în această perioadă la proiectul «Expoziţii FILIT 2016», unde pregătim câteva surprize, unele de talie internaţională. Tot la FILIT vom deschide un nou punct muzeal, al patrulea pe care MLR îl realizează în ultimii doi ani, dedicat scriitorului şi criticului literar Garabet Ibrăileanu”, a declarat directorul MLR, Dan Lungu.

 

Primele două ediții FILIT, cele din anii 2013 și 2014, au fost cele mai consistente. Cu peste 26.000 de participanți în 2013 și peste 35.000 de participanți în anul următor, FILIT a avut sute de invitați, unii dintre ei scriitori și critici foarte cunoscuți. Prima ediție a fost realizată cu numeroase încredințări directe din bugetul pus la dispoziție de CJ, iar cea de-a doua ediție, care a costat 500.000 de euro, a fost realizată cu ajutorul unei firme care s-a ocupat de achiziții, amendată ulterior pentru lipsă de transparență. Ediția din anul 2015 a fost foarte modestă ca ecouri, deși bugetul inițial a fost la nivelul celorlalți ani. Trebuie menționat totuși că, față de primii doi ani, toată organizarea a căzut exclusiv în sarcina angajaților MNLR, nemaifiind externalizat nici un serviciu. Așa cum se va întâmpla și în acest an.

 

(Sursa: ziaruldeiasi.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here