4 ani Veolia la Iași, referință la nivel național. De la primul bec aprins în 1896, până la succesul termoficării din 2016

Parteneriatul cu clienții e ceea ce a schimbat compania privată, după 20 de ani de administrare publică plină de eșecuri. Distribuția pe orizontală, lansată la Iași în 2015, considerată soluția pentru România de către toți experții. „Indiferent de modă, termoficarea centralizată rămâne cea mai ieftină și cea mai puțin poluantă”, afirmă vicepreședintele ANRE.

 

Vineri, 26 august, Veolia Energie Iaşi a organizat o aniversare în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, având invitaţi, pe lângă zeci de foşti angajaţi, ai CET, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale. Principalul motiv de sărbătoare a fost, pentru companie, faptul că au trecut 4 ani de la preluarea serviciului public de termoficare la Iaşi. În cadrul aceleiaşi manifestări s-au mai sărbătorit iluminatul public de la Iaşi, realizat pentru prima dată la Uzina Teatrului Naţional, 50 de ani de la punerea în funcţiune a CET Tudor şi 30 de ani de când a început să producă energie electrică şi termică primul grup de la CET Holboca.

 

Element important de confort

Participanţii au explicat că, în cei patru ani de când a fost preluat serviciul de termoficare de la Iaşi, s-au făcut numeroase schimbări în bine. „Vedem la Iaşi o istorie de succes şi plec de aici cu încrederea că decidenţii politici vor înţelege că serviciul public de termoficare reprezintă la nivelul comunităţilor urbane din România cel mai important element de civilizaţie şi confort pentru viaţa cotidiană a oamenilor”, a spus Emil Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). 
Acesta a mai precizat că termoficarea centralizată a avut de suferit în toată România, după 1990, în schimb evoluţia sistemului din Iaşi a devenit o sursă de inspiraţie pentru alte oraşe. „Progresul unei ţări se face în oraşe ca Iaşul, iar Veolia a venit în România şi pentru că a văzut astfel de tradiţii energetice cum sunt la Iaşi. Istoria de succes de la Iaşi trebuie să devină o sursă de inspiraţie la nivel naţional”, a mai spus Emil Calotă.

 

Angajații Veolia de la Iași sunt foștii salariați de la CET, dar care s-au transformat total ca raportare la client

Sistemul centralizat este mai eficient

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice ANRSC a precizat că, oricât ar avea de suferit sistemele publice, învinse în România de centralele de apartament, tot primele sunt cele mai eficiente. „Deşi în ultimii ani s-a pus accent pe sistemele individuale, consider că sistemul centralizat este mai eficient şi mai puţin poluant pentru mediul inconjurător”, a declarat Bogdan Alexa, vicepreşedintele ANRSC.
„România are nevoie de termoficare, iar modelul de la Iaşi trebuie dus la nivel naţional”, a declarat şi primarul Mihai Chirica, care a oferit diplome de recunoaştere a meritelor mai multor foşti angajaţi ai CET Tudor şi CET Holboca.

 

Vicepreședintele ANRE, Emil Calotă spune că modelul de la Iași este o lecție pentru toată România

Reducerea costurilor şi eficienţă

Afirmaţiile invitaţilor despre viitorul distribuţiei energiei termice produse în regim centralizat s-au bazat, în mare parte, pe experienţa Veolia din ultimii 4 ani. Concret, o companie privată a făcut la Iaşi ceea ce autorităţile locale au zădărnicit să facă timp de mai bine de 20 de ani.
Pe scurt, aplecarea firmei către comunicarea directă cu ieșenii a condus la remedierea multor deficiențe, iar investițiile realizate constant și-au atins scopul. Poate că cel mai important proiect dezvoltat la Iași este contorizarea individuală, împreună cu distribuția agentului termic pe orizontală, cu ajutorul unor module termice de apartament.
Proiectul a fost lăudat de toate instituțiile guvernamentale și, la toate conferinţele din primăvară până acum, a fost vedetă. Proiectul prevede ca fiecare apartament să aibă un modul termic alimentat direct cu agent termic, la presiune şi temperatură înalte. Modulul încălzeşte în apartament apa pentru baie şi bucătărie sau pentru încălzire. Sistemul prevede,în plus, contorizarea individuală, consumatorii fiind cei care ştiu şi îşi ţin sub control costurile.

 

 

 

„Am inversat tendința deconectării. Acum branșăm”

Directorul comercial și de comunicare al Veolia Energie Iași rezumă, în câteva cuvinte, cei 4 ani ce au trecut de când se ocupă de încălzirea din oraș: parteneriat solid cu toți clienții. „Acum câţiva ani, nu exista jurnal de ştiri, în toamnă, care să nu cuprindă ceva rău despre termoficarea de la Iaşi. După 4 ani de activitate a Veolia Energie la Iaşi, avem câteva concluzii. În primul rând, avem un parteneriat solid cu toţi clienţii noştri – Municipalitate, consumatori casnici, persoane juridice. Am reuşit să inversăm tendinţa de deconectare care era la Iaşi. În fiecare săptămână rebranşăm apartamente sau clădiri mari, branșăm clădiri noi, deci clienţii ne-au acordat încrederea lor”, a precizat Ana Maria Icătoiu (foto).

 

40 de milioane de lei pentru CET Tudor

Veolia Energie Iași va finaliza o investiție majoră la Iaşi, în valoare de 40 de milioane de lei: o unitate de cogenerare de înaltă eficiență pentru a produce simultan energie termică și electricitate și pe timpul verii la CET Tudor, în condițiile în care CET Holboca funcționează deja în cogenerare. „Sperăm ca peste un an să ne reîntâlnim cu toţii pentru inaugurarea noului grup de cogenerare de la CET Tudor, când vom produce simultan energie termică şi electrică şi pe timp de vară, nu doar iarna, cu centrala de la Holboca. Sperăm ca următorul an să reprezinte o renaștere a termoficării în Romania, dar lucrul acesta nu va veni de la sine”, a precizat Ana Maria Icătoiu, director comercial şi de comunicare al Veolia Iaşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here