300 de elevi, victimele politicienilor incompetenți. Copiii merg pe jos la școală, primarul se laudă pe facebook

@ Elevii din Pașcani nu mai beneficiază de abonamente gratuite pentru transportul public, deși acesta este un drept garantat de lege @ Compania locală de transport în comun, CLP Ecoserv SRL, a dat în judecată Primăria Pașcani solicitând plata abonamentelor elevilor pentru cinci luni de zile @ Primarul a „rezolvat-o”: Marius Pintilie l-a schimbat din funcție pe directorul Leonard Ursu, iar elevii merg în continuare pe jos la școală @ Primarul Marius Pintilie este liberal, dar dă vina pe Guvern, care nu a alocat bani de la bugetul de stat pentru plata abonamentelor elevilor din Pașcani @ În plus, acesta invocă lipsa unui regulament de decontare a abonamentelor @ Însă, acest regulament trebuia adoptat de primărie și aprobat de Consiliul Local pe care îl controlează politic alături de consilierii de la Pro România @ Elevilor le rămân două variante: fie își plătesc abonamentele, fie merg pe jos @ La Pașcani, la fel ca la Iași: primarul se laudă pe facebook cu pomeniri, parastase și depuneri de coroane

300 de elevi și-au pierdut dreptul de a circula gratuit cu mijloacele de transport în comun datorită unei decizii politice. De mai bine de un an de zile, primarul liberal Marius Pintilie refuză să deconteze transportul a 300 de elevi din municipiul Pașcani. Societatea locală de transport public, CLP Ecoserv, a pus la dispoziția elevilor abonamente gratuite până înclusiv în luna martie a acestui an. Primăria Pașcani a refuzat să achite contravaloarea gratuităților pentru lunile noiembrie 2020 – martie 2021 returnând facturile emise de transportator în valoare de aproximativ 90.000 de lei. În lipsa decontării abonamentelor, societatea de transport a pus  elevii la plată. Din luna aprilie și până în prezent elevii își plătesc abonamentele, deși legea educației le garantează dreptul la transport gratuit. Banii pentru subvenția transportului vin de la bugetul de stat, dar Primăria Pașcani nu a făcut niciun demers și nu a creat cadrul legal pentru a putea primi banii respectiv. Primarul și funcționarii au așteptat să le cadă totul din cer fără a face nimic. Chiar și cu un Guvern liberal, primarul Marius Pintilie nu a fost în stare să le asigure elevilor drepturile prevăzute de lege. Culmea, primarul Pintilie își invocă propria incompetență pentru a se scuza că elevilor le este interzis un drept legal! Societatea de transport a dat în judecată Primăria Pașcani pentru a primi banii pe abonamentele gratuite acordate timp de 5 luni elevilor. Primarul Marius Pintilie l-a schimbat din funcție pe directorul societății, Leonard Ursu, iar problema transportului gratuit al elevilor a rămas în aer.

Primăria trebuia să plătească abonamentele elevilor

Între Primăria Pașcani și societatea CLP Ecoserv SRL a fost încheiat în anul 2020 un contract de delegare a gestiunii serviciului de transport public local. În baza acestui contract, societatea din subordinea Primăriei are obligația de a asigura și transportul gratuit al elevilor de la școlile din Municipiul Pașcani. Potrivit legislației aflate în vigoare la data semnării contractului, CLP Ecoserv urma să primească contravaloarea abonamentelor oferite gratuit elevilor din două surse: 50% din sumă de la fiecare școală în parte și 50% de la autoritatea locală, respectiv de la Primăria Pașcani. La începutul lunii noiembrie 2020, legislația a fost modificată în sensul în care școlile au fost scoase din circuitul de decontare, urmând ca autoritățile locale să achite în întregime plata gratuităților pentru elevi, sumele necesare fiind alocate direct de la bugetul de stat pentru fiecare primărie în parte. Concomitent cu această modificare legislativă, au început să apară problemele în privința decontării transportului elevilor.

Astfel, începând cu luna decembrie 2020 au apărut neînțelegeri între societatea noastră și UAT Pașcani pe fondul nedecontării facturilor – contravaloare abonamente elevi- de către UAT, obligație care derivă din contractul de delegare. În acest context, UAT Pașcani nu mai decontează deloc societății noastre contravaloarea abonamentelor pentru elevi, facilitate de care beneficiază toți elevii din România. Societatea noastră a purtat numeroase discuții cu conducerea UAT Pașcani cu privire la modalitatea de decontare a contravalorii abonamentelor pentru elevi. Au fost trimise adrese însoțite de facturi conținând și situația detaliată a fiecărei unități de învățământ, îndeplinind cerințele prevăzute de contractul de delegare și în HG 435/2020. Facturile au primit viza compartimentului de specialitate al UAT Pașcani și mențiunea bun de plată, deci au fost recunoscute. Se observă clar că UAT Pașcani îngrădește un drept stabilit și recunoscut al elevilor, respectiv acela de a circula gratuit cu mijloacele de transport public, creând în același timp și un prejudiciu societății noastre care, în tot acest timp, a respectat legislația în vigoare.”, se precizează în cererea de chemare în judecată depusă de societatea CLP Ecoserv.

„Soluția” primarului Pintilie: a schimbat directorul firmei de transport

Toate facturile au fost refuzate la plată ulterior de către Primăria Pașcani prin adrese transmise către CLP Ecoserv în lunile ianuarie, februarie și martie 2021 motivând faptul că administrația locală nu a primit de la bugetul de stat sumele necesare decontării și nici nu au fost elaborate normele de aplicare a modificărilor aduse legislației în noiembrie 2020. În lipsa oricărei intenții de colaborare din partea Primăriei pe subiectul transportului elevilor, societatea locală de transport ia decizia să sisteze gratuitățile. Astfel, din luna aprilie 2021 elevii au fost obligați să-și achite contravaloarea abonamentelor, deși au dreptul legal la transport gratuit. CLP Ecoserv a dat în judecată Primăria Pașcani solicitând plata a 90.000 lei reprezentând contravaloarea abonamentelor gratuite acordate elevilor în perioada noiembrie 2020-martie-2021. În contrapartidă, primarul Marius Pintilie îl schimbă din funcție pe directorul societății, Leonard Ursu. Însă, în privința reglementării situației nu s-a luat nicio inițiativă.

Primarul trebuia să vină cu un regulament în CL. Nu a făcut-o!

Însă ceea ce este mai revoltător abia acum urmează. Într-un document depus la Judecătoria Pașcani în cadrul procesului cu societatea de transport local, primarul Marius Pintilie își invocă propria incompetență pentru a justifica îngrădirea unui drept garantat al elevilor. Conform adresei 9833/11.06.2021, primarul Marius Pintilie invocă lipsa unor proceduri și regulamente care ar fi trebuit să fie elaborate de Primărie și adoptate de Consiliul Local care să reglementeze modalitatea de decontare conformă cu modificarea legislativă din noiembrie 2021. Cu alte cuvinte, Pintilie susține că el și majoritatea PNL-Pro România din Consiliul Local nu au fost în stare să adopte o astfel de procedură astfel încât elevii să nu aibă de suferit.

Dacă operatorul serviciilor de transport a ales să emită în continuare abonamente elevilor fără să țină cont de faptul că Municipiul Pașcani nu a comunicat existența în buget a sumelor pentru plata efectivă a abonamentelor emise și în lipsa unui regulament sau a unei proceduri ce ar fi trebuit aprobate în Consiliul Local, prin care să se fi stabilit alte modalități de abordare a problemei privind transportul gratuit al elevilor, este o decizie asumată de către operator” se menționează în documentul semnat de primarul Marius Pintilie.

De la modificarea legislației a trecut mai bine de 1 an de zile, iar Pintilie și consilierii PNL nu au reușit să adopte un regulament. Banii pentru decontul transportului elevilor vin în proporție de 100% de la bugetul de stat. Primăria Pașcani nu trebuia decât să adopte un regulament și să ceară acești bani. Un efort minim pentru un drept garantat de lege, dar pe care administrația liberală de la Pașcani îl încalcă.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here