Compania Națională “Poșta Română” a lansat ieri, 20 noiembrie 2023, în 8 orașe din țară, printre care și la Iași, o colecție unică a 100 de cărți poștale și 100 de NFT-uri cu figuri ale românilor care au opus rezistență regimului comunist, majoritatea fiind arestați. 92 de figuri aparțin unor disidenți necunoscuți până acum publicului și alcătuiesc colecția de cărți poștale, “Eroi anonimi”. Restul de 8 reprezintă personalități marcante anticomuniste.
Atât cărțile poștale, cât și NFT-urile, sunt parte a campaniei “Demnitate și curaj” inițiată de Poșta Română, în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și Editura Humanitas.
Campania, inspirată de anul Centenar Monica Lovinescu – 2023, își propune să îi omagieze și să îi promoveze pe românii care au îndrăznit să sfideze regimul comunist și să lupte pentru drepturile și convingerile lor, indiferent de consecințe.
Cărțile poștale cu cele 8 personalități binecunoscute publicului (Monica Lovinescu, Ecaterina Bălăcioiu, Virgil Ierunca, Dinu Pillat, Adriana Georgescu, Annie Bentoiu, Elisabeta Rizea, Anița Nandriș-Cudla) vor putea fi cumpărate din oficiile poștale, cât de curând, și alcătuiesc colecția de cărți poștale, “Chipuri ale rezistenței”. Restul cărților poștale din colecția “Eroi anonimi” vor fi puse în circulație gratuit, în toată țara, în cadrul sesiunilor naționale de informare și conștientizare a valorilor românești derulate prin campania națională “Demnitate și curaj”.
Colecția de cărți poștale a fost lansată nu doar la București, ci și în alte 7 orașe, reprezentând fiecare sucursală a Companiei de pe teritoriul țării: la Brașov, la Timișoara, Iași, Cluj, Constanța, Ploiești și Craiova.
La Iași, la evenimentul de la Casa Pogor, au conferențiat istoricul dr. Miora Anton, dr. Florin Cîntic, directorul Arhivelor Naţional Iaşi, dar şi dr. Daniel Şandru , directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memorialului Românesc.