Sute de protestatari au luat cu asalt în noaptea de luni spre marți sediul televiziunii și radioului public din Serbia, în semn de protest față de o afirmație controversată făcută de un jurnalist în timpul unui program TV la care participa președintele Aleksandar Vucic. Incidentul vine pe fondul tensiunilor crescute în societatea sârbă din ultimele luni.
Cauza protestelor – „hoarda” care a inflamat spiritele
Protestul a început cu puțin înainte de miezul nopții (ora 23:00 GMT), ca răspuns la folosirea termenului „hoardă” de către un prezentator al televiziunii publice atunci când s-a referit la manifestanții care protestează împotriva președintelui Aleksandar Vucic.
Manifestanții, majoritatea tineri studenți, au reacționat vehement, considerând expresia folosită ca fiind ofensatoare și manipulativă. Ei acuză televiziunea publică de lipsă de imparțialitate și propagandă politică în favoarea președintelui Vucic.
Confruntări între manifestanți și forțele de ordine
Potrivit AFP, protestatarii au blocat accesul în clădire și s-au produs scurte altercații cu poliția, care a intervenit ulterior în interiorul sediului televiziunii. Ministerul de Interne a anunțat că un polițist a fost rănit în timpul confruntărilor.
„Un polițist a fost rănit în urma incidentelor din clădirea televiziunii publice. Forțele de ordine nu vor tolera acte de violență, însă vom acționa proporțional și în limitele legii”, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat oficial.
Contextul protestelor – tragedia din gara Novi Sad
Tensiunile publice din Serbia au escaladat după ce, la 1 noiembrie, 15 persoane, inclusiv doi copii, au murit în urma prăbușirii parțiale a acoperișului gării din Novi Sad. Acest incident tragic a declanșat o serie de manifestații antiguvernamentale conduse în special de studenți.
Reacția lui Aleksandar Vucic – „o tentativă de revoluție de culoare”
Președintele Aleksandar Vucic a reacționat dur la aceste proteste, acuzând o intervenție din exterior. El susține că Serbia este ținta unei „tentative de revoluție de culoare”, orchestrată de „agenți străini” proveniți din „țări occidentale”. Totuși, Vucic a îndemnat la negocieri cu studenții, într-o încercare de a calma spiritele.
Autoritățile au anunțat că vor continua monitorizarea situației, în timp ce protestatarii cer schimbări semnificative în modul în care instituțiile media publice își desfășoară activitatea, solicitând transparență și echidistanță jurnalistică.