Primăria Iași vrea să ceară taxe de zeci până la sute de mii de lei anual de la transportatorii din oraș care circulă pe drumurile naționale din oraș. Municipalitatea a inițiat un regulament ce va intra în plenul Consiliului Local pentru a aproba o serie de taxe ce ajung și la 216.000 lei pe an. Transportatorii se revoltă și arată că taxele sunt mai mari chiar decât prețul camioanelor .”Sunt camioane care nu valorează cât plătești taxa pe un an. Proiectul trebuie retras de pe ordinea de zi. E o imbecilitate într-o țară afectată de taxe. Primăria ține morțiș să alunge investitorii”, arată unul din cei afectați. Oamenii cer retragerea proiectului din ședința de Consiliu Local, susținând că administrația nu implementează proiecte de infrastructură pentru devierea traficului greu, dar cere ca antreprenorii să plătească taxe mai mari.
O decizie luată de primarul Mihai Chirica a stârnit un val de nemulțumiri printre transportatorii din zona Iașului. Consilierii locali vor discuta astăzi un proiect de hotărâre privind aplicarea unor tarife pentru transportatori, motivat de faptul că mașinile de mare tonaj strică drumurile naționale care tranzitează orașul. Pe de altă parte, reprezentanții transportatorilor arată că taxele impuse vor pune o presiune suplimentară pe firme și vor descuraja investițiile, asta în timp ce autoritățile nu au investit în construirea unei centuri ocolitoare pentru a degreva traficul din oraș.
Regulament pentru traversarea orașului. Taxe de zeci de mii de lei pentru transportatori
Municipalitatea vrea să blocheze traficul greu pe drumurile naționale care tranzitează orașul și astfel a implementat un „regulament pentru eliberarea și folosirea permiselor de liberă trecere pentru circulația vehiculelor pe drumurile naționale din municipiul Iași”. Conform documentului, sectoarele de drumuri naționale din oraș sunt distruse de autovehiculele de mare tonaj, iar costurile de întreținere sunt foarte mari. „S-a constatat că circulația autovehiculelor de tonaj greu afectează în mod direct infrastructura, influențând negativ bugetul local prin costuri în plus pentru reparații și întreținere. S-a constatat că traficul autovehiculelor de mare tonaj are un impact semnificativ asupra infrastructurii locale din municipiul Iasi. Această circulație intensă duce la deteriorarea drumurilor, podurilor și a altor construcții publice, ceea ce generează cheltuieli semnificative pentru reparații și întreținere. În plus, costurile suplimentare necesare pentru reparațiile frecvente și întreținerea continuă a infrastructurii afectează bugetul local al municipiului Iași în mod negativ. Aceste cheltuieli neprevăzute pot afecta, de asemenea, capacitatea autorității locale de a aloca fonduri pentru alte proiecte și inițiative de dezvoltare a comunității, care ar putea contribui la creșterea economică și îmbunătățirea calității vieții în zonă. Prin urmare, se impune o atenție deosebită în ceea ce privește gestionarea traficului de mare tonaj, pentru a reduce impactul său negativ asupra infrastructurii și bugetului local”, se arată în regulamentul ce va fi discutat de plenul Consiliului Local Iași.
Revoltă printre transportatori: ”aceste măsuri vor avea consecințe grave asupra economiei locale și naționale”
Reprezentanții transportatorilor s-au arătat nemulțumiți de decizia luată de primărie. Oamenii susțin că noile taxe vor pune o presiune mare pe ei și va decsuraja investițiile și astfel vor fi afectați și consumatorii, prețurile produselor urmând a fi majorate pentru a se reduce din pierderi. ”Noi ne exprimăm îngrijorarea profundă cu privire la intenția Primăriei de a restricționa traficul greu pe drumurile naționale care tranzitează orașul și de a introduce taxe suplimentare pentru acces. Considerăm că aceste măsuri vor avea consecințe grave asupra economiei locale și naționale”, susțin aceștia.
Statul nu face centuri ocolitoare, dar penalizează transportatorii
Transportatorii arată că mai întâi autoritatea locală trebuie să prioritizeze proiectele de infrastructură, înainte să impună restricții care ar putea afecta grav economia locală. „Propunem accelerarea proiectelor de centuri ocolitoare pentru a devia traficul greu fără a penaliza transportatorii. Solicităm consultări reale cu transportatorii și specialiștii din domeniu pentru găsirea unor soluții echilibrate. De aceea cerem revizuirea deciziei de restricționare a traficului greu pe drumurile naționale care traversează orașul Iași”, mai arată reprezentanții transportatorilor.
Ce sume vor plăti transportatorii către primărie? „Avem camioane care nu valorează cât taxa cerută”
Conform proiectului de hotărâre, pentru traversarea drumului național 24 (Bucium- Socola- Tudor- C.A. Rosetti- Cârlig) și drumului național 28 (Valea Lupului- Păcurari- Gară- Nicolina- Calea Chișinăului- Tomești) ar urma să fie instituite tarife mai mari mașinilor de mare tonaj. În prezent pentru traversarea DN 24 și DN 28, pentru mașinile cu masa cuprinsă între 3,5 și 12 tone se percepe o taxă de 315 lei pe săptămână, sumă care ajunge la 16.200 lei pe an. Pentru cele cu masa cuprinsă între 12 și 24 tone se percepe o taxă de 1.050 lei pe săptămână, 54.000 lei pe an. Pentru mașinile între 24 și 40 de tone, taxa 108.000 lei anual. Pentru a putea trece liber pe aceste drumuri, primăria a impus tarife de liberă trecere. Iar transportatorii vor trebui să plătească 630 lei pe săptămână (32.400 lei pe an) pentru mașinile cu masa cuprinsă între 3.5 și 12 tone, dar și 2.100 lei pe săptămână (108.000 lei pe an) pentru cele cu masa cuprinsă între 12 și 24 tone și 4.200 lei pe săptămână (216.000 lei pe an) pentru mașinile de tonaj ridicat. Taxele vor fi valabile pentru fiecare mașină în parte, fie că e vorba de autobuz sau de camion. ”Sunt camioane care nu valorează cât plătești taxa pe un an. Proiectul trebuie retras de pe ordinea de zi. E o imbecilitate într-o țară afectată de taxe. Primăria ține morțiș să alunge investitorii. Ce se întâmplă dacă și alte primării din jurul Iașului procedează la fel și impun taxe?”, arată Ciprian Stegaru, antreprenor în Iași.
Amenzi cuprinse între 2.500 și 5.000 lei
Dacă transportatorii nu se vor conforma, riscă sancțiuni cuprinse între 2.500 lei și 5.000 lei, dacă nu vor avea acele permise de liberă trecere sau mașinile depășesc masa maximă admisă. Alte amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 lei se vor aplica dacă camionul sau autobuzul are altă masă de greutate mai mare decât cele trecute în permis. Transportatorii au arătat că vor merge în plenul Consiliului Local Iași pentru a-și expune problema și a cere retragerea proiectului de pe ordinea de zi.
Vlad ROTARU