Municipiul Suceava, oraș cu o populație jumătate cât cea a Iașului, va termina în câteva luni, una din cele mai moderne săli polivalente din zona Moldovei. Fondurile au fost asigurate de Compania Națională de Investiții (CNI). Proiectul are o valoare de 38.000.000 euro și va cuprinde o sală cu 5.000 locuri și o a doua sală de antrenament cu 300 locuri. Între timp, sala polivalentă de la Iași, de 10.000 locuri, promisă de primarul Mihai Chirica, rămâne în așteptare la aceeași CNI, licitația fiind anulată. În tot acest timp, administrația de la Suceava demarează un alt proiect: reabilitarea Curții Domnești, o investiție de aproape 9.000.000 euro din fonduri europene. La Iași, primarul Mihai Chirica nu reușește să depășească stadiul machetelor. Banii europeni nerambursabili nu reușește să-i acceseze. Cu împrumuturi bancare plătite de ieșeni primarul promite dar nu construiește: stadion nou și depou pentru tramvaie.
În timp ce la Iași, licitația pentru mult așteptata sală polivalentă „Regina Maria” din Moara de Vânt a fost anulată de Compania Națională de Investiții, la Suceava, din aceeași sursă de finanțare se construiește cea mai modernă arenă din zona Moldovei. Municipiul Suceava va avea până la finalul acestui an cea mai nouă sală polivalentă din Regiunea de Nord-Est. Investiția în valoare de 185.00.000 lei are o capacitate de 5.000 locuri, la care se adaugă o altă sală de antrenament de 300 locuri. Proiectul a fost demarat în 2023 și, conform graficului de lucrări al asocierii MIS Group (Bistrița), Optim Project Management, Energo Constructii Civile și Industriale, Arhicris Logistic și SDC Proiect, ar urma să fie gata în toamna acestui an. Sala se ridică pe un teren aflat la marginea orașului, pe drumul spre Fălticeni.
Proiectul a fost lansat în aceeași perioadă cu cel al Iașului. În 2025, la Suceava este finalizatProiectul de la Suceava a fost aprobat printr-o Hotărâre de Guvern în martie 2021, după ce procedurile privind proiectarea au fost demarate în 2019. De proiect s-a vorbit prima dată în 2016, cam în aceeași perioadă în care primarul Mihai Chirica vorbea de investiția de la Iași. Între timp, investiția de la Suceava este aproape să fie dată în folosință, în vreme ce cea de la Iași s-a întors de unde a plecat: licitația de la CNI. Construcția de la Suceava este structurată pe patru niveluri: subsol, parter și două etaje, suprafața totală desfășurată fiind de 42.850 mp. Complexul va mai cuprinde 715 locuri parcare (8 pentru autocare), 7.100 mp spații verzi, zona de recuperare medicală, spații pentru expoziții și activități culturale, 6 piste de bowling, zone VIP, presă, spații tehnice, depozitare, comerciale. În prezent, sala este finalizată în proporție de circa 80 la sută.
Polivalenta de la Iași, în chinurile facerii
Dacă Suceava a dus la îndeplinire proiectul, la Iași administrația condusă de Chirica s-a jucat. În 2022, Iașul lansase o licitație pentru construirea sălii polivalente în formă de coroană regală, dar care a fost ulterior anulată. Inițial, proiectul era de 213.000.000 lei, însă majorarea devizelor de lucrări a dus la un cost de aproape 400.000.000 lei, ceea ce a făcut ca procedura să fie anulată. În 2023, Primăria a schimbat amplasamentul din Moara de Vânt, cu câteva sute de metri, ceea ce a dus la refacerea documentației. Tot în 2023, primăria a cedat 8 hectare de teren din Moara de Vânt către CNI pentru derularea proiectului. Construcția sălii de 10.000 locuri în forma coroanei Reginei Maria a fost lansată de CNI în septembrie anul trecut, cu o valoare de 330.000.000 lei (66.000.000 euro), la 7 luni după ce au fost aprobați indicatorii tehnico-economici. Doar că în februarie anul acesta, licitația a fost anulară, după ce singura ofertă depusă de firma SSAB-AG din Bacău a fost considerată neconformă, nefiind depus vreun grafic de execuție pentru proiectul cu termen de finalizare în 22 luni. În tot acest timp, Mihai Chirica prezenta sala din Moara de Vânt ca pe una din marile realizări ale mandatelor sale. Sala de la Suceava nu este singura investiție finalizată în perioada promisiunilor deșarte de la Iași, proiecte similare din țară pornite odată cu Iașul fiind aproape de finalizare.
Suceava: 9.000.000 euro bani europeni pentru reabilitarea Curții Domnești
Municipiul Suceava va demara un alt proiect cu fonduri europene care prevede reabilitarea Curții Domnești, din zona centrală a orașului. Inițial, autoritatea locală din Suceava dorea să facă un Aqua Park lângă noua sală polivalentă, însă costurile ridicate și cofinanțarea pe care trebuia să o asigure, a făcut ca administrația locală să se reorienteze. La mijloc ar fi fost o investiție de peste 30.000.000 euro, alocarea financiară disponibilă pe exercițiul financiar fiind însă una redusă. Astfel, administrația locală a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est un proiect de 8.700.000 euro privind reabilitarea Curții Domnești. Primăria vrea să pună în valoare ruinele, ca acestea să poată fi vizitate în baza unui sistem cu turnicheți, autoritatea locală urmând a amenaja și o zonă de parc în apropiere.
Iașul împrumută bani pentru proiecte și bate pasul pe loc
În schimb, la Iași, marile investiții se lasă în continuare așteptate. De exemplu, de mai bine de cinci ani, Mihai Chirica se laudă că va construi un depou nou ultramodern în zona Dacia pentru tramvaie și autobuze. Primăria a împrumutat bani de la BERD pentru această investiție, instituția oferind o perioadă de trei ani de grație, perioadă care expiră chiar în acest an. Investiția a fost estimată la peste 30.000.000 euro. În tot acest timp nu s-a făcut însă nimic, licitația pentru execuție se va finaliza abia anul acesta. Asta, în timp ce vechiul depou a fost demolat.
Vlad ROTARU