Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția autorităților care folosesc hipolclorit de sodiu pentru dezinfectarea străzilor și trotuarelor, precizând într-o postare făcută pe pagina de facebook a organizației că: „Hipocloritului de sodiu este o substanță corozivă pentru piele și dăunătoare pentru ochi, iar dacă intră în contact cu materia organică de pe suprafața drumului poate forma subproduse extrem de periculoase, precum cloraminele și trihalometani, dar și alte substanțe cancerigene”.
Primăria Iași alături de mai toate primăriile de sector din București au ales să folosească această soluție de hipoclorit de sodiu pentru dezinfectarea arterelor rutiere și pietonale la scurt timp după ce pandemia de coronavirus a atins și România.
Cu toate acestea, primarul Mihai Chirica a precizat că metodele folosite la Iași ar fi autorizate de către Ministerul Sănătății. „Noaptea trecută, 25 spre 26 martie, am continuat dezinfecția în municipiul Iași și am intervenit cu hipoclorit de sodiu, substanță biocidă (aproximativ 760 de kilograme), în concentrație reglementată de Ministerul Sănătății”, spunea Chirica în urmă cu câteva zile.
Tot OMS recomandă ca străzile să fie spălate în continuare cu detergenți convenționali, atrăgînd atenția că, până în prezent, folosirea substanțelor bazate pe dezinfectanți nu și-au dovedit utilitatea în orașele în care s-a apelat la această soluție.
„Se recomandă folosirea detergenților convenționali pentru curățarea drumurilor, cu evitarea producerii de praf și aerosoli. În acest moment și pe baza cunoștințelor științifice disponibile, nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern, cu produse chimice dezinfectante sau sanitare. (…)”, mai precizează OMS, care a adunat aceste sfaturi sub titlul „Cum trebuie curățate spațiile exterioare (străzi, trotuare) din mediul urban în timpul pandemiei de COVID-19?”
No, bun asa! Vor sa murim mai repede, ca sa nu mai platim taxe si impozite.