Consiliul Local Iași este pe cale să voteze o nouă decizie proastă a lui Mihai Chirica, care arată încă o dată incompetența primarului și a aparatului său în administrarea banilor ieșenilor și în dezvoltarea sustenabilă a orașului.
Primăria a decis să ia bani de la proiectul noului stadion, oricum ultra întârziat, și să îi folosească pentru a pune ultimul strat de asfalt și pavele pe trotuarele bulevardului Poitiers și ale Șoselei Bucium.
Fondurile provin dintr-un împrumut de 150 de milioane de lei, luat în urmă cu doi ani. Inițial, erau împărțite 100 de milioane de lei pentru construcția stadionului, 30 de milioane de lei pentru bld. Poitiers și 20 de milioane de lei pentru șoseaua Bucium.
Acum, Mihai Chirica vrea să ia încă 24 de milioane de lei de la stadion, proiect cu care oricum ne amăgește de 10 ani, pentru a le folosi la cele două lucrări rutiere.
Trei probleme majore apar în legătură cu această mutare de fonduri.
Este aberant să folosești un împrumut, care înseamnă bani ce trebuie dați înapoi, cu dobândă, pe zeci de ani, pentru investiții care nu „produc” la rândul lor alți bani.
Un oraș mare precum Iașul, care adună milioane de euro din taxe și impozite în fiecare an, dacă ar fi avut o administrație locală suplă și capabilă să aducă fonduri guvernamentale și europene, ar fi trebuit să-și permită să pună asfalt și pavele din banii proprii sau din bani nerambursabili.
Dacă nu s-ar mai risipi sume uriașe pe directori care ar fi trebuit să fie la pensie, dar sunt păstrați pentru că sunt fideli lui Chirica, dacă nu s-ar mai arunca fonduri publice pe bonusuri date conducerilor unor societăți falimentare, dacă ar fi stimulați acei angajați care sunt profesioniști, Primăria ar avea destule fonduri pentru acele proiecte mici de infrastructură.
Lucrări care sunt necesare, fără îndoială, nu contestăm utilitatea modernizărilor din Poitiers și Bucium. Acestea trebuie finalizate, cât mai repede (pentru că bineînțeles termenul este deja depășit), dar nu cu bani de împrumut.
Căci soluțiile reale, eficiente, sunt altele:
1. Constructorul, care execută majoritatea lucrărilor din Iași, să își asume ce a ofertat inițial, nu să fie mărite prețurile, doar pentru că au fost tărăgănate lucrările peste termenele angajate.
2. Primăria să oprească risipa pe acțiunile de propagandă ale primarului, pe directorii și sinecuriștii din Primărie și societățile din subordine, să mențină un corp profesional de funcționari suplu, pe cei mai buni, și să trimită acasă pe cei care au ajuns doar pe pile și care trăiesc tot pe spatele celor ce muncesc cu adevărat.
S-ar economisi milioane de lei anual, exact cei care lipsesc astăzi pentru cele două lucrări.
A doua problemă este reprezentată de legalitatea unei astfel de mutări. Sumele inițiale destinate stadionului și celor două drumuri au fost prinse în bugetul anual al orașului.
Nu poți să vii să le schimbi destinația după bunul plac, printr-un vot controlat politic în Consiliul Local, pentru că nu ai fost în stare să îi folosești așa cum ai promis la început.
În fine, a treia problemă este a stadionului în sine. Iașul s-a angajat să facă această investiție din împrumuturi, în timp ce alte orașe, chiar mai mici decât al nostru, au reușit să obțină fonduri guvernamentale, nerambursabile, prin Compania Națională de Investiții.
Pentru că primarul Mihai Chirica nu are nicio trecere la București, nu este băgat în seamă de niciun guvern (cu atât mai puțin acum de guvernul Bolojan), ne-a îndatorat pe noi toți, pentru un obiectiv pe care nici măcar nu este în stare să îl finalizeze.
O administrație incompetentă, care ne îngroapă în datorii, pe care le vor plăti și copiii noștri, pentru obiective care ar fi putut fi rezolvate mai ieftin.
Dar Chirica știe să negocieze „ieftin” doar pentru vilele lui, făcute de prieteni care primesc apoi contracte scumpe pe banii noștri.
Marius BODEA
Senator USR de Iași