Se lasă rău! Șefii de la Sf. Spiridon au mințit Ministerul Sănătății în afacerea aparaturii de 4 milioane de euro

@ Într-un răspuns adresat redacției 7IAȘI, Ministerul Sănătății a enumerat documentele depuse de conducerea Spitalului Sf. Spiridon pentru decontarea celor 4 milioane de euro cheltuiți în 2021 pentru achiziționarea de aparatură medicală @ Banii au fost decontați de către minister în baza unor documente care nu reflectau situația reală @ Două computere tomograf achiziționate de Sf. Spiridon au zăcut zile la rând în curtea spitalului, deși în actele trimise la Ministerul Sănătății figurau ca fiind montate și date în folosință @ Deși aparatura medicală nu funcționa, șefii de la Sf. Spiridon au raportat ministerului că s-a întocmit „proces verbal de instalare mecanică și instruire” și că s-a obținut „ autorizație pentru desfășurare de activități în domeniu nuclear” @ Managerul Dan Timofte nu a răspuns la întrebările 7IAȘI, motivând că este ocupat, dar a căutat să-și spele imaginea cu declarații oferite altor publicații locale

Noi informații ies la iveală în cazul falsurilor comise de conducerea Spitalului Sf. Spiridon cu privire la decontarea unor echipamente medicale finanțate din bugetul Ministerului Sănătății. Într-un răspuns transmis pe email redacției 7IAȘI, Ministerul Sănătății (MS) arată că Spitalul Sf. Spiridon a transmis o documentație ca și cum aparatura medicală a fost pusă în funcțiune. Într-o ieșire publică prin care a încercat să minimalizeze dezvăluirile din 7IAȘI, managerul Dan Timofte afirma că reprezentanții Ministerului Sănătății știu că echipamentele nu sunt montate și că soluția de a întocmi o documentație falsă pentru a deconta banii a fost una agreată de comun acord. Cu o seninătate frapantă, managerul Timofte afirmă că falsurile făcute reprezintă „o soluție legală găsită împreună cu ministerul”. MS nu confirmă această informație, răspunsul transmis către 7IAȘI lăsând să se înțeleagă că documentele transmise au fost pe propria răspundere. Conducerea Spitalului a transmis la București cel puțin zece documente falsificate care au stat la baza cererii de decontare a peste 4 milioane de lei din bani publici. Mai multe persoane din diverse compartimente administrative sau medicale au fost nevoite să semneze și să ateste în fals montarea și buna funcționare a unor aparate care în fapt se aflau depozitate în lăzi în curtea instituției.

Declarație halucinantă

În februarie 2020, Spitalul Sf. Spiridon a inițiat o licitație deschisă pentru achiziția de aparatură medicală cu o valoare estimată a contractului de 19.400.000 lei fără TVA, respectiv  două aparate computer tomograf 64/128  două sisteme imagistice cu C-ARM mobil, două angiografe monoplane pentru intervenții de tip cardiac și patru aparate scopie și grafie direct digitale.

În 2021, Ministerul a alocat întreaga sumă de bani necesară achiziționării aparaturii, iar până la finalul anului banii trebuiau cheltuiți, respectiv toate echipamentele trebuaiu montate, puse în funcțiune și instruit personalul medical care urmează să le utilizeze.

La finele lui decembrie 2021, Spitalul Spiridon trimite documentația pentru decontul celor două computer tomograf achiziționate, deși la momentul respectiv echipamentele se aflau în lăzi depozitate în curtea spitalului.

Pe 12 ianuarie 2022, 7IAȘI publică fotografiile cu echipamentele care zăceau în spital fără a fi montate și arată falsurile comise de conducerea de la Sf. Spiridon. Câteva zile mai târziu, într-un articol menit parcă să-i spele imaginea, managerul Spitalului Sf. Spiridon, Dan Timofte, recunoaște cu nonșalanță că  cele două computer tomograf nu au fost montate. Declarația sa despre ceea ce s-a întâmplat este halucinantă:

„În primul rând, a fost vorba de întârzierea filei de buget. Apoi, de lungul drum de a găsi un expert tehnic pe clădire pentru gabaritul aparatelor. Au urmat apoi lucrările de ramforsare, care au fost făcute la termen, dar cu predare pe 17 decembrie. Decontarea sumei s-a făcut pe asamblare mecanică, mai exact pe 27 decembrie. Asamblare mecanică, adică CT-urile au fost urcate pe nişte ansambluri de roţi în încăperile amenajate. A fost o soluţie legală, găsită împreună cu ministerul. În acest moment, se face procesul de calibrare. La UPU, într-adevăr, trebuie să fie făcute nişte modificări la încăperea în care se află CT-ul, dar nu majore”, a declarat Dan Timofte.

Timofte se încurcă în minciuni

Declarația managerul Dan Timofte este cel mai concret autodenunț cu privire la falsurile comise la Sf. Spiridon. Timofte spune că echipamentul CT destinat Clinicii de Radiologie a fost ”asamblat mecanic” pe data de 27 decembrie 2021, în timp ce computerul tomograf de la Unitatea de Primiri Urgențe nu a fost încă montat din cauza unor probleme de gabarit ale spațiului care nu au fost rezolvate. ”Asamblarea mecanică” a fost în fapt ducerea componentelor CT-ului pe ansambluri de roți în încăperile unde trebuiau montate, fără ca echipamentul să fie montat și pus în funcțiune. O inepție, o procedură tehnică inventată ad-hoc de Timofte pentru a da o aparență de legalitate asupra acțiunilor sale. Iar pentru a întări acest lucru, Timofte declară că această soluție a fost agreată cu ministerul. Cum se încurcă în minciuni managerul de la Sf. Spiridon!? În primul rând, documentația pentru decontare a fost transmisă la minister pe 24 decembrie 2021. Într-un răspuns transmis pe email redacției 7IAȘI, Ministerul Sănătății a precizat că Spitalul Sf. Spiridon a depus în ajunul Crăciunului un set de documente pentru decontarea finanțării ultimelor echipamente medicale achiziționate în cadrul acordului cadru.

Cerere de finanțare a fost depusă din data de 24.12.2021, pentru
Aparat scopie si grafie direct digital – 1 bucată și Computer tomograf 64/128 – 2 bucăți.”
Public, Dan Timofte spune că a asamblat mecanic un computer tomograf pe 27 decembrie, dar scriptic, ambele CT-uri, erau deja funcționale de pe 24 decembrie.

Ministerul enumeră falsurile

Răspunsul Ministerului arată alte minciuni spune de managerul Timofte. Cele două CT-uri au fost decontate în baza următoarei documentații fictive depuse la MS:”Factura fiscală pentru suma de 4.444.055 lei, avizată cu ”Bun de plata”, însoțită de Nota de recepție și constatare diferențe, proces verbal privind recepția calitativă a lucrarilor de montare – instalare CT în cadrul laboratorului de radiologie și imagistică medicală corp C și montare instalare aparat scopie și grafie direct digital în cadrul IGH SCJU ,,Sf Spiridonˮ Iași, proces verbal de instalare mecanică și instruire, certificat de garanție și calitate, raport de service, proces verbal privind recepția calitativă a lucrarilor de montare – instalare CT în cadrul UPU-SMURD, SCJU ,,Sf Spiridonˮ Iași, proces verbal de instalare mecanică și instruire, certificat de garanție și calitate, raport de service, autorizație pentru desfașurare de activități în domeniu nuclear, lab. de tomografie computerizată, corp C,  autorizație pentru desfașurare de activități în domeniu nuclear laborator de tomografie computerizată UPU-SMURD.” precizează reprezentanții Ministerului Sănătății. Așa cum se poate observa, Ministerul precizează de existența unor procese verbale de montaj, procese verbale de recepție calitativă și cantitativă, procese verbale de instructaj ale personalului din Spital și alte documente emise ca urmare a punerii în funcțiune a aparatului. În declarația sa publică, Dan Timofte vorbește doar de o asamblare mecanică! Cum s-a făcut de pildă instructajul personalului pe un aparat care nu era pus în funcțiune? Cum s-au făcut calibrările aparatelor, procedură obligatorie necesară obținerii autorizației de funcționare? Răspunsul e simplu: nu s-au făcut pentru că abia acum se desfășoară procedura de montare a aparatelor. Timofte a falsificat documentele trimise la minister, a obligat și personalul angajat al Spitalului să ateste în fals realizarea montajului și a punerii în funcțiune a celor două CT-uri și încearcă să denatureze adevărul inventând proceduri tehnice care nu există. Ministerul a luat la cunoștință despre falsificarea documentației, însă, până la ora publicării acestui articol, ministrul Rafila nu a furnizat un punct de vedere oficial.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here