REVOLTĂTOR! Forna de la UMF a inventat „roata pătrată” ca să toace bani europeni

Norina Forna, decanul Facultății de Medicină Dentară de la UMF Iași, a toacă fonduri europene pentru a combate un fenomen aproape inexistent la această instituție de învățământ superior @ Astfel, în următoarea perioadă Forna va cheltui 340.000 de lei pentru prevenirea abandonului școlar la Stomatologie, în condițiile în care anual doar 1 la sută din studenții acestei facultăți renunță la studii, iar mulți din cei care părăsesc școală provin din țări care nu sunt în Uniunea Europeană @ Banii europeni ajung în buzunarele unor profesori, nu în cele ale studenților defavorizați

Rețetă de tocat aiurea fonduri europene la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa. Astfel, Norina Forna, decanul Facultății de Medicină Dentară de la această universitate a accesat fonduri europene pentru prevenirea abandonului școlar la facultatea pe care o conduce în condițiile în care acest fenomen este practic inexistent. Proiectul, având denumirea „Prevenirea abandonului școlar și consiliere în alegerea traiectoriei în carieră pentru studenții în anul I la medicină dentară și tehnică dentară”, cu o valoare de 340.551 lei a fost lansat cu mare pompă de Norina Forna în cadrul unei conferințe de presă în ultima lună a anului 2017. Cu această ocazie Forna a încercat să justifice cheltuirea celor 340.551 lei prin faptul că fenomenul abandonului școlar s-a agravat în instituțiile de învățământ superior.

„Trecerea și adaptarea de la liceu la facultate este cu atât mai dificilă cu cât studentul provine din categorii defavorizate. În jur de 7 la sută din studenți renunță la studii în primul an”, a declarat Norina Forna cu ocazia lansării proiectului.

Norina Forna a uitat să precizeze că procentul  de 7 la sută nu s-a înregistrat niciodată la UMF Iași, ci la celelalte universități din țară. De altfel, toate site-urile care distribuie informații privind învățământul superior românesc arată că la UMF Iași se înregistrează cea mai mică rată de abandon școlar din țară. De altfel, UMF Iași ne-a transmis oficial acest lucru.

O problemă inexistentă

Astfel, jurnaliștii 7 Est au solicitat Universității de Medicină și Farmacie să transmită numărul studenților de la Facultatea de Medicină Dentară care au abandonat studiile în perioada 2014-2017, adică în ultimii patru ani. De asemenea, jurnaliștii 7 Est au solicitat să se precizeze și care este naționalitatea studenților care au abandonat studiile, ținând cont de faptul  că la această instituție de învățământ superior se înscriu studenți de pe toate continentele.

„La Facultatea de Medicină Dentară s-au înregistrat pentru perioada 2014-2017,  un număr de 94 cazuri de abandon școlar”,  a fost răspunsul sec transmis de UMF Iași, redacției 7 Est.

Prin urmare, la Facultatea de Medicină Dentară au abandonat studiile 23 de studenți pe an. Să mai precizăm că în fiecare an la această facultate învață în jur de 1.700 de studenți. Anual în primul an de studiu se înscriu în jur de  150 de români, 40 de tineri care studiază în limba franceză și 60 de studenți care studiază în limba engleză. Cifrele variază de la un an la altul dar având în vedere că și la această facultate tinerii devin medici după 6 ani de studii rezultă că în fiecare an aici studiază circa 1.700 de studenți din care 23 abandonează. Un calcul matematic simplu arată că rata abandonului la Facultatea de Medicină Dentară este puțin peste 1 la sută, în fiecare an. Mai mult decât atât, o bună parte din cei care abandonează nu sunt tineri care provin din țările Uniunii Europene. Prin urmare se pune întrebarea firească cum au stabilit organismele de implementare fezabilitatea proiectului al cărei manager este Norina Forna.

Banii sunt pentru profesori, nu pentru studenții săraci

Jurnaliștii 7 Est au contactat-o și pe Norina Forna adresându-i aceiași întrebare legată de fezabilitatea proiectului. De asemenea, jurnaliștii 7 Est au solicitat detalii despre bugetul proiectului adică despre modul în care se vor cheltui cei 340.551 lei. Norina Forna a refuzat să ne răspundă.

„Transmit solicitarea dumnevoastră departamentelor de proiecte europene și de comunicare din universitate. Am rugămintea ca pe viitor să vă adresați direct acestora”, a răspuns Forna.

Deși Forna a refuzat să ne răspundă, am putut găsi o prezentare a modului în care se vor cheltui banii chiar pe site-ul UMF. De precizat că nici unul din studenții săraci adică cei din grupul țintă nu va primi vreo bursă de sprijin așa cum ne-am fi așteptat. Cu banii respectivi profesorii de la UMF vor beneficia de „consiliere profesională și orientare în carieră”, vor fi tipărite 225 de cărți de specialitate  (anatomie umană) și se vor împărți mape și pixuri. Așa vrea să combată Forna abandonul școlar la Facultatea de Medicină Dentară. Potrivit unor surse adevăratul scop al Norinei Forna este să plătească în cadrul proiectului european niște salarii în plus unor profesori din UMF pentru ca aceștia la rândul lor să-i ofere sprijin atunci când va candida din nou pentru postul de rector.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here