Primăria Mironeasa executată pentru 15.000 de lei

Necazurile se țin lanț de edilul comunei Mironeasa, Elena Curcudel. După ce a fost târâtă prin tribunale într-unul dintre cele mai importante dosare de corupție cu fonduri europene, primarul a ajuns din nou în instanță. De această data într-un dosar în care instituția pe care o conduce  este executată silit, tot din cauza aceluiași proiect european. În urmă cu două luni, Fiscul a transmis primarului faptul că UAT Mironeasa figurează în evidența ANAF-ului cu datorii de peste 15.000 de  lei.

Dosarul de fraudă cu fonduri europene,  în care au fost trimiși în judecată foștii șefi ai Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, se răsfrânge din plin asupra Primăriei Mironeasa. Chiar dacă majoritatea celor implicați, în frunte cu Liviu Bulgaru au fost achitați, în urma unor verificări și corecții financiare, comuna Mironeasa a fost găsită datoare la stat cu peste 15.000 de lei. Pe 6 noiembrie 2018, Fiscul ieșean a transmis primarului Elena Curcudel, judecată și ea în același caz de fraudă cu fonduri europene, o somație în care i s–a adus la cunoștință faptul că Primăria Mironeasa figurează cu debite restante în evidențele DRGFP Iași pentru care a fost emis un titlu executoriu. Astfel, s-a început executarea silită pentru recuperarea sumei totale de 15.259, reprezentând penalizări (corecții) calculate ca urmare a unor nereguli descoperite în contractul de finanțare “Modernizare drum comunal DC 49 Schit Hadâmbu-Urșița-Mironeasa”. DNA Iași a acuzat faptul că data când s-au depus documentele pentru ultima tranșă de bani europeni, în valoare de 1,8 milioane de lei, lucrările de asfaltare nu fuseseră finalizate. La data respectivă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a stabilit că valoarea cheltuielilor afectate de nereguli ar fi fost de 2.243.751,23 de lei, din care finanțarea nerambursabilă s-a ridicat la suma de 1.810.179, 69 lei.

 

Curcudel: “Nu este suma și corecția financiară reală”

 

Într-o contestație la executare adresată Judecătoriei Iași, edilul din Mironeasa a arătat că titlul executoriu ar fi fost emis într-o totală necunoștință de cauză, iar corecția financiară nu ar fi cea reală. “Pe 9 martie 2015, Curtea de Apel Iași a admis o parte din cererea UAT Mironeasa și a dispus anularea actului administrativ  în ceea ce privește valoarea creanței bugetare rezultate din acele nereguli, pe care o reduce cu 50 la sută. Și împotriva acestei hotărâri, noi am făcut recurs la ÎCCS, care a stabilit alte corecții financiare și a respins solicitarea AFIR, ca nefondată”, au susținut juriștii lui Curcudel. De asemenea, reprezentanții Primăriei Mironeasa au mai arătat că somația și titlul executoriu emis de Fisc, la solicitarea AFIR, au fost făcute cu încălcarea legii. “În conformitate cu OUG 66/2011 privind prevenirea, constatarea, și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene sau a fondurilor publice naționale aferente acestora, DGFP – AJFP Iași nu este competentă să calculeze eventualele penalități datorate”, a conchis avocatul  Ionuț Sebastian  Sidor, cel care reprezintă comuna Mironeasa. De partea cealaltă a baricadei, inspectorii AFIR, reprezentați de juristul Radu Alexandru Bantaș, au susținut că au finalizat toate documentele legale pentru demararea executării silite, acte pe care le-au predat din timp forurilor competente.

 

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here