Kremlinul reacționează vehement după ce aliații occidentali au decis să ridice restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune de către Ucraina. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a avertizat că această mișcare subminează șansele de soluționare pașnică a conflictului. Decizia vine în contextul în care Germania, Franța, Marea Britanie și SUA permit Ucrainei să lovească ținte militare de pe teritoriul rus.
Moscova acuză Occidentul că sabotează eforturile de pace
Dmitri Peskov a declarat luni, într-o conferință de presă, că ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune „contravine eforturilor de reglementare pașnică a conflictului”. Acesta a afirmat că decizia Occidentului este incompatibilă cu orice tentativă de negociere politică și escaladează tensiunile dintre Rusia și NATO.
„Dacă astfel de decizii au fost într-adevăr luate, ele contravin în mod fezabil aspirațiilor noastre de a ajunge la o reglementare politică a conflictului”, a transmis Peskov.
Germania: Ucraina poate lovi obiective militare din Rusia
Declarațiile Moscovei vin după ce cancelarul german Friedrich Merz a anunțat oficial că Ucraina nu mai are restricții privind utilizarea armelor occidentale cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor militare rusești.
„Nu mai există restricții nici din partea Germaniei, nici din partea Franței, Marii Britanii sau Statelor Unite. Ucraina are dreptul să se apere atacând instalații militare din Rusia”, a spus Merz în cadrul unui forum organizat de postul WDR.
El a subliniat că aceste măsuri vin ca răspuns la atacurile continue ale Rusiei asupra civililor din Ucraina: „Rusia atacă orașe, grădinițe, spitale și cămine de bătrâni. Kievul, în schimb, vizează infrastructura militară”.
Context geopolitic tensionat
Această schimbare de strategie a aliaților marchează un nou capitol în conflictul ruso-ucrainean, deschizând posibilitatea unor lovituri ucrainene adânc pe teritoriul Federației Ruse. Kremlinul consideră gestul ca fiind un act provocator, în timp ce Occidentul îl vede drept o măsură legitimă de autoapărare.
Implicații: Risc crescut de escaladare
Experții în securitate avertizează că noile măsuri ar putea duce la o escaladare directă între Rusia și țările NATO. Deși Ucraina afirmă că va folosi aceste arme doar împotriva țintelor militare, Moscova ar putea interpreta acțiunile drept o implicare indirectă a Occidentului în conflict, justificând astfel măsuri de retaliere.