Prietena lui Chirica, mai tare ca Eminescu, Creangă și Sadoveanu! „Kitsch-ul Poroșnicu”, obiectivul turistic nr. 1 în Iași

În Iași, există un singur indicator către bojdeuca lui Creangă, două indicatoare către Casa Memorială George Topârceanu și nici un indicator către Casa Memorială Mihail Sadoveanu @ Începând cu Rond Păcurari, principala intare în Iași, străzile și marile intersecții sunt împânzite cu indicatoare către „Casa Iosef Zoller – Monument Istoric”, edificiu care este de fapt reședința și biroul avocatei Geanina Poroșnicu, confidenta primarului Mihai Chirica @ Toate aceste indicatoare au fost montate de către Primăria Iași @ Casa Iosif Zoller este singurul monument aflat în proprietate privată pentru care au fost montate indicatoare de către Primăria Iași @ Spre exemplu, Hotel Traian, proiectat de către Gustav Eiffel, nu beneficiază de aceeași promovare din partea municipalității @ Orice străin care ar lua la picior străzile orașului ar putea să creadă că Iosef Zoller a fost „descălecătorul Iașului” ori vreun om de litere a cărui notorietate o depășește pe cea a lui Mihai Eminescu @ Zoller a fost un industriaș pierdut în negura istoriei, care nu a avut vreo contribuție notabilă la dezvoltarea Iașului @ Poroșnicu s-a lăudat că a restaurat pe cheltuială proprie un monument istoric pe care l-a transformat într-o bijuterie dintr-o ruină @ „Nu știm ce restaurare s-a făcut acolo. Normal, trebuia să se facă o recepție, iar în comisia de recepție trebuia să avem și noi reprezentanți. Acest lucru nu s-a întâmplat”, susțin oficialii Direcției Județene de Cultură @ Casa Iosef Zoller este împopoționată cu cinci stele aurite, iar lângă locurile de parcare concesionate de la primărie au apărut palmieri

Un singur indicator de pe un stâlp, pe Sărărie, le arată turiștilor drumul spre bojdeuca lui Creangă. Alte două indicatoare, pe bulevardul Carol I și pe Sărărie, trasează direcția de mers spre Casa Memorială George Topârceanu. În dealul Copoului nu există indicator spre Casa Memorială Mihail Sadoveanu.

 

 

În schimb, de la intrarea în Iași, la Rond Păcurari, principalele intersecții și artere rutiere sunt împânzite de Indicatoare pe care scrie „Monument Istoric. Casa Iosef Zoller 1912”. Pentru Iași, Zoller este un nimeni, a fost un industriaș care cândva a avut o casă în Iași. Însă, actualul proprietar al casei este prietena și confidenta intimă a primarului Mihai Chirica. Încă o dovadă că Iașul nu mai este al ieșenilor, ci al lui Mihai Chirica, al cumetrilor săi, al prietenilor săi și al interlopilor din anturajul său extins.

Mofturile prietenei lui Chirica, plătite de Primărie!

La o simplă plimbare cu mașina prin dulcele nostru târg, am dat peste indicatoarele către „celebra” casă Iosef Zoller la Rond Păcurari, pasajul Octav Băncilă, în Fundație, la intersecția dintre strada Gării și strada Arcu, pe Sărărie la intersecție cu strada Lacră Catargi, în Tătărași pe strada Vasile Lupu, sau în Târgu Cucu.

Prin urmare, orice străin care ar lua la picior străzile orașului ar putea să creadă că Iosef Zoller a fost „descălecătorul Iașului” ori vreun om de litere a cărui notorietate o depășește pe cea a lui Mihai Eminescu.

De fapt, Chirica i-a făcut un moft avocatei Geanina Poroșnicu, pe banii Primăriei Iași.

„Indicatoarele au fost montate de Servicii Publice Iași. Sunt montate indicatoare de acest fel către toate imobilele monument istoric care au fost reabilitate (Muzeul Municipal, Muzeul Kogălniceanu)”, se arată într-un răspuns formulat de Biroul de Presă al Primăriei Iași la solicitarea 7IAȘI.

Casa Iosif Zoller este singurul monument aflat în proprietate privată pentru care au fost montate indicatoare de către Primăria Iași. Spre exemplu, Hotel Traian, proiectat de către Gustav Eiffel, nu beneficiază de aceeași promovare din partea municipalității.

Din răspunsul Primăriei Iași se naște o întrebare firească. Câte indicatoare ați văzut în cartierele Iașului pentru obiective precum Mănăstirea Trei Ierahi, Teiul lui Eminescu ori bojdeuca lui Creangă?

Inițial, la cererea depusă de 7IAȘI în urmă cu aproximativ o lună de zile, Primăria a răspuns în doi peri și într-o limbă de lemn.

„În cadrul proiecctului Traseul Memoriei, cu finanțare de la Guvernul României prin programul Centenar, s-au realizat și instalat în Municipiul Iași 10 panouri stradale în centrul orașului cu 10 hărți turistice prin care sunt evidențiate principalele clădiri monument istoric unde au funcționat instituțiile statului român și misiunile internaționale în Primul Război Mondial și o hartă mobilă, în Tramvaiul Centenarului – Iași, Capitala Renașterii Mondiale Realizarea și montarea hărților turistice a fost făcută de Servicii Publice Iași”, se arată în răspunsul municipalității.

Direcția de Cultură: „Noi nu am participat la recepția lucrărilor”

În urmă cu câțiva ani, avocatul Geaninia Poroșnicu s-a lăudat în presă că a renovat un monument istoric pe propria cheltuială. Însă, oficialii Direcției Județene de Cultură susțin că nu se cunoaște dacă proprietarul a respectat normele impuse pentru restaurarea  unui imobil monument istoric.

„Nu știm ce restaurare s-a făcut acolo. Normal, trebuia să se facă o recepție, iar în comisia de recepție trebuia să avem și noi reprezentanți. Acest lucru nu s-a întâmplat”, susțin aceștia.

Dacă restaurarea s-a făcut cu respectarea normelor tehnice prevăzute de legislație, este un lucru care poate fi stabilit de către autoritățile competente în acest domeniu. Cert este că „monumentul Casa Iosif Zoller” are soclul gardului împopoționat cu cinci stele aurite, care nu se încadrează în arhitectura de în urmă cu un secol, ci mai degrabă în cea contemporană, de pe la Zanea ori Grajduri. Dovadă a faptului că avocatei Geanina Poroșnicu îi place „mai cu moț”, remarcăm locurile de parcare rezervate pentru aceasta de către Primăria Iași, împodobite cu palmieri exotici.

Poroșnicu: „Am făcut totul ca la carte”

Poroșnicu a negat faptul că relația sa cu primarul Mihai Chirica a făcut ca prin tot orașul să răsară indicatoare turistice cu casa Iosif Zoller.

„Am făcut totul  ca la carte. Insinuați că aș fi beneficiat de un tratament preferențial de la primărie în virtutea relației cu primarul. Nu este adevărat!”, a declarat telefonic pentru 7IAȘI avocatul Geanina Poroșnicu.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here