Un drum din Copou, menționat în nomenclatorul de străzi încă din 2009 sub numele de strada Antonin Ciolan, a devenit o adevărată nebuloasă pentru oamenii din zonă. Peste noapte, strada pe care au fost construite zeci de case și câteva blocuri nu mai este recunoscută de către Stațiunea de Cercetări Vinivitcole, instituție care în trecut administra terenurile din zonă, dar și drumurile. Un dezvoltator care vrea să construiască câteva tronsoane de blocuri pe strada Anton Ciolan, în baza unui PUZ aprobat, nu poate face nici un pas din cauza unui aviz apărut peste noapte și pe care Stațiunea din Copou refuză să-l elibereze. Firma LCA Construct Imobiliare stă cu proiectul blocat de luni bune pentru că nu primește un simplu aviz de traversare a străzii Antonin Ciolan, stradă aflată în evidențele primăriei, dar care nu este recunoscută de Stațiunea de Cercetare pentru Viticultură. Culmea, terenurile din zonă sunt reglementate prin PUZ, în care strada Antonin Ciolan figurează ca fiind drum public. Ba mai mult, avizul eliberat de Poliția Rutieră pentru proiectul imobiliar îl obligă pe dezvoltator să asfalteze drumul pe propria cheltuială. Stațiunea susține însă că același drum nu este „compatibil cu circulația publică”. Între timp, pe aceeași stradă, au apărut case și blocuri care au fost construite fără acel aviz necesar de traversare a drumului. „Proiectul nu își poate derula cursul firesc, iar 85 de oameni, angajații de pe șantier, nu mai au obiectul de activitate”, a spus dezvoltatorul.
Un proiect imobiliar din zona Copou bate pasul pe loc din cauza unei aberații birocratice. Un drum public, care a primit și nume încă din 2009, strada Antonin Ciolan, este revendicată peste noapte de către Stațiunea de Cercetare Viniviticolă. În trecut era un drum de exploatare care deservea terenurile agricole din zonă. Între timp, întreaga zonă a devenit rezidențială fiind ocupată de zeci de locuințe individuale și blocuri. Cu toate acestea firmei LCA Construct Imobiliare SRL i se solicită un aviz de la Stațiunea de Cercetare Viniviticolă pentru a putea traversa drumul.
Strada Antonin Ciolan a fost în trecut drum de exploatare (DE) agricolă, fiind în administrarea Stațiunii de Cercetare, Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași. Aceeași stațiune care acum refuză să-i dea avizul dezvoltatorului pentru traversarea drumului. Culmea, pe aceeași stradă sunt deja câteva zeci de locuințe individuale, dar și blocuri noi, dar și rețea de apă și canalizare, proiecte care nu au avut nevoie de avizul respectiv.
Epopeea unei străzi trecute în domeniul public al Iașului
Strada Antonin Ciolan a fost trecută în nomenclatorul de străzi al primăriei odată cu hotărârea de Consiliu Local din octombrie 2009. Apariția primelor proiecte imobiliare în zonă a făcut ca drumul de exploatare DE 1125 să primească o denumire și să fie trecut în registrele municipalității. În prezent, pe stradă sunt 14 case individuale, iar în construcție sunt proiecte imobiliare de până la o mie de apartamente. Toate acestea au fost derulate fără probleme, proprietarii neavând nevoie de vreun aviz de la o instituție precum Stațiunea de Cercetare. Toate până la proiectul imobiliar „Mon Jardin” derulat de firma LCA Construct Imobiliare SRL.
Plimbat de la o instituție la alta pentru un aviz inexistent
Odată cu demararea proiectului, dezvoltatorul a fost brusc înștiințat de primărie că îi trebuie un aviz de trecere a arterei de la Stațiune, instituție ce deține circa 100 de metri din actuala stradă Antonin Ciolan. Firma a cerut acel aviz de la Stațiune, aceasta refuzând de câteva ori să răspundă pozitiv cererii pe motiv că ea doar îl administrează, nefiind proprietară. Pentru a putea derula proiectul pe cei 8.000 metri pătrați pe care îi are în zonă, firma a cerut avizul Stațiunii, făcând cereri și la Ministerul Agriculturii, la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Sisești”, ambele foruri fiind de acord cu solicitarea. Totuși, atât Ministerul, cât și Academia l-au redirecționat către Stațiunea de Cercetare pentru acel aviz, cerere pe care instituția de la Iași susține că nu îl poate da.
Stațiunea despre strada locuită de sute de oameni: „Drumul nu este compatibil cu circulația publică”
Pe strada respectivă au fost construite imobile fără a se cere avizul Stațiunii, imobile unde deja locuiesc sute de persoane. Și, totuși, Stațiunea arată că drumul DE 1125 se află în categoria celor de exploatație agricolă și nu este compatibil cu circulația publică, auto și pietonală. În plus, Stațiunea a arătat că dispune de un parc de utilaje și silozuri pe drumul în cauză, dar care nu este nicăieri în realitate. Deși Stațiunea de Cercetare, prin directorul Doina Damian, vorbește de un drum agricol, primăria l-a trecut în nomenclator, i-a dat o denumire și a eliberat autorizații de construire.
Memoriu către Primăria Iași
De altfel, firma a trimis un memoriu către Primăria Iași în care a arătat că Stațiunea nu se folosește de acest drum.
„În altă ordine de idei, susținem că strada Prof. Dr. Antonin Ciolan nu face parte din categoria drumurilor agricole, impracticabile accesului auto. Mai mult de atât, acesta este un drum deschis circulației auto și pietonale, fiind practicat în acest fel încă din anul 1990, la data prezentului memoriu deservind un număr apreciabil de locuințe individuale dar și colective (ce au acces către centrul orașului Iași pe acest drum către străzile Mihail Sadoveanu și Viticultori). Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași nu a folosit niciodată DE1125 cu destinație aplicată pentru obiectul său de activitate; în concret pe acest drum nu au circulat niciodată, în istoria recentă, utilaje agricole care transportă inclusiv accesorii agricole cu diferite lățimi de lucru pentru înființarea și recoltarea de culturi sau întreținerea acestora pe tot timpul anului, așa cum susține această entitate”, se arată într-o adresă a societății către municipalitate.
Reacția dezvoltatorului: „Am 85 de oameni care nu pot lucra deloc”
Lucian Caras, administratorul firmei arată că nu a găsit nici un fel de înțelegere la directorul Stațiunii, în ciuda nenumăratelor adrese.
„Nu vreau să acuz pe nimeni în această situație. Este ceva absurd și sper să se rezolve toată această tevatură. Pentru a se elibera avizul de trecere auto și pietonal pe strada Antonin Ciolan am fost direcționat către Stațiunea de Cercetare, în condițiile în care pentru alte proiecte din zonă nu a fost nevoie de acest lucru. Am încercat totuși să obțin acel aviz, însă sunt refuzat constant de către cei de la Stațiune, deși am făcut adrese peste adrese. Am 85 de oameni sub contract care nu pot lucra, care trebuie să-și primească salariile, dar nu pot face un pas pentru că ni s-a cerut acest aviz”, a spus Lucian Caras, administratorul LCA Construct Imobiliare SRL.
Vlad ROTARU