Milionarul Terciu a cedat. Afacerea  cu betoane, preluată în contul unei datorii de 2 milioane euro

Societatea Holcim România a cumpărat stațiile de betoane pe care TVI Construct le-a deținut în Iași, Tomești și la Dumești, dar cea mai mare parte din prețul covenit de 3,7 milioane euro a fost plătit prin stingerea unor datorii între cele două societăți @ TVI Construct avea datorii de 2 milioane euro către Holcim @ Producția de betoane era motorul care punea în mișcare toate afacerile lui Terciu

Tranzacție importanta pe piața construcțiilor și a afacerilor imobiliare din Iași. Astfel, așa cum anunța 7IAȘI  în urmă cu trei luni, Vasile Terciu, patronul TVI Construct, a ”predat”  stațiile de betoane către unul dintre cei mai mari producători din domeniu și anume Holcim România. De asemenea, renunțând la stațiile de betoane, Terciu și-a achitat și datoria uriașă pe care o avea către  Holcim România, nici mai mult nici mai puțin decât 2 milioane euro. Producția de beton reprezenta principala activitate de producție a TVI. Astfel, pe data  de 8 noiembrie 2019, SC TVI Construct SRL și SC Holcim România SA, au semnat un „contract de vânzare având ca efect transferul unor active și promisiune de vânzare-cumpărare”. Odată cu încheierea acestui document, Holcim a cumpărat de la TVI Construct, stațiile de betoane din Iași, Tomești și de la Dumești.

Proprietățile luate de la Terciu

Prima proprietate vândută de firma lui Terciu este stația de betoane situată în Iași la limita cu teritoriul admnistrativ al comunei Tomești. Este vorba despre o suprafață de 8.857 mp teren pe care au fost edificate un număr de 12 construcții industriale cu rolul de a deservi stația de betoane. În contractul de vânzare-cumpărare, această proprietate este evaluată la un preț de 1.554.400 euro.

Cea de a doua proprietate vândută este tot o stație de betoane situată în localitatea Vlădiceni, comuna Tomești. Este vorba despre o suprafață de 12.288 metri pătrați pe care este amplasată de asemenea o stație de betoane și 12 construcții industriale, evaluată la 1.784.000 euro.

Cea de a treia proprietate vândută este situată în comuna Dumești din județul Iași, fiind în suprafață de 1 hectar. Potrivit actului de vânzare, și pe acest teren se află instalații de producție, pentru care însă nu au fost obținute încă toate autorizațiile de funcționare. Contracul îl obligă pe Terciu să obțină autorizațiile. Această proprietate  a fost evaluată la 361.000 euro.

Câți bani a primit Terciu

Valoarea totală a celor trei proprietăți este de 3,7 milioane euro din care firma TVI Construct SRL a primit deocamdată numai 700.000 euro. Asta deoarece, suma de 2 milioane euro s-a ”compensat” prin stingerea unor datorii pe care TVI Construct le avea către Holcim. Diferența de 1 milion de euro urmează să fie plătită de Holcim până la data de 30.06.2020.

Contactat telephonic, Terciu a refuzat să comenteze.

Holcim a dat, Holcim a luat

Tranzacția descrisă mai sus este cu atât mai suprinzătoare cu cât firma lui Terciu cumpărase stațiile de betoane tot de la Holcim România în anul 2013. Pe data de 15 aprilie 2013, Holcim SA și TVI Construct au încheiat pentru respectivele stații de betoane un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate. Odată cu încheierea acestui contract, TVI Construct cumpăra de la Holcim România SA două stații de betoane situate pe șoseaua Iași-Tomești nr.19A (teren de 1,2 hectare plus instalațiile și construcțiile aferente dispuse în două proprietăți distincte), urmând să achite în rate prețul total de 2.601.001 lei. Până la achitarea integrală  a sumei care urma să fie virată în tranșe lunare stațiile de betoane au rămas ipotecate în favoarea Holcim.

”Pentru garantarea prețului în sumă de 2.620.001 lei cu TVA inclus subscrisa cumpărătoare înțeleg și accept expres faptul că vânzătoarea beneficiază de o ipotecă legală pe care subscrisa vânzătoare prin reprezentant înțeleg să o conserv prin înscrierea în cartea funciară a Agenției Naționale de Cadastru”, se arată în contractul de vânzare-cumpărare.

Terciu ridică un bloc lângă SRI

Chiar dacă a rămas fără stațiile de betoane, Terciu și TVI Construct par să se concentreze în ultima perioadă mai mult pe afaceri imobiliare. Firma afaceristului a construit blocul de la sensul giratoriu de la intrarea în municipiu din Păcurari. În plus, în ultimii doi ani, acesta a făcut demersuri pentru a obține autorizațiile necesare în vederea  construirii unui bloc lângă sediul SRI din Iași. Astfel, în anul 2015, Terciu a plătit aproape 1 milion de euro pentru terenul situat în spatele sediului SRI, suprafață pe care a funcționat ani de zile o parcare a municipalității. Pe acest teren, Terciu intenționează să construiască un bloc cu 11 etaje.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here