Le pleacă terenul de sub blocuri! Milionarii din industria farma s-au încurcat cu imobiliarii și a ieșit război

Trei blocuri cu 90 de apartamente levitează, după ce instanța a anulat actele care au stat la baza vânzării terenului pe care se ridică complexul imobiliar Sedes @ Firma dezvoltatorului Marius Aprodu a plătit 400.000 de euro pentru terenul din Valea Lupului unde ridică trei blocuri în care a vândut deja mai multe apartamente încă din stadiul de proiect ori de execuție @ În firma care a vândut terenul sunt asociați doi magnați din industria farma și a echipamentelor medicale, dar și soția unui dezvoltator ieșean, aceasta din urmă contestând actele din spatele tranzacției @ Patronul farmaciilor Dona, Eugen Banciu, și cel al retailer-ului de echipamente și tehnică medicală MedicalExpress, Laurențiu Cristian Chideanu, au vândut terenul fără acordul celui de al treilea asociat, Daciana Băcăoanu @ Femeia a obținut o primă victorie la Tribunalul Iași, instanță care a anulat mai multe acte ale firmei @ Fitilul bombei a fost aprins: Aprodu a vândut deja 12 apartamente și a încasat de la proprietari aproape 580.000 de euro @ La blocuri se lucrează în continuare, dar vânzările sunt blocate, deoarece litigiul a fost menționat în cartea funciară a imobilului

Doi milionari din industria farma și a echipamentelor medicale sunt implicați într-o tranzacție imobiliară considerată a fi ilegală. Mai multe litigii aflate pe rolul instanțelor de judecată din Iași și București  scot la iveală dedesubturile unei tranzacții cifrate la 400.000 de euro cu un teren aflat în imediata vecinătate a municipiului Iași.

Eugen Banciu

Proprietarul lanțului de farmacii Dona, Eugen Marcel Banciu, și patronul retailer-ului de echipamente și tehnică medicală MedicalExpress, Laurențiu Cristian Chideanu, sunt asociați  în societatea Forum Lex SRL București. Banciu deține 45% din părțile sociale, iar medicul Chideanu 15%. Alături de cei doi, în societate mai există un al treilea asociat care deține 40% din capital: Daciana Elena Băcăoanu, soția dezvoltatorului imobiliar Radu Băcăoanu, proprietarul companiei Sitera Development SRL.

 

Laurentiu Chideanu

În 2019, Banciu și Chideanu au hotărât să vândă un teren de 4.500 mp, situat în Valea Lupului, al cărui proprietar era societatea Forum Lex SRL. Tranzacția a fost perfectată în ciuda opoziției familiei Băcăoanu, iar neînțelegerile dintre asociați au ajuns în instanță. Daciana Elena Băcăoanu a contestat la Tribunalul București hotărârea AGA care a stat la baza tranzacției, dar și dreptul lui Eugen Marcel Banciu de a administra societatea Forum Lex SRL. Terenul din Valea Lupului a fost cumpărat de firma Life Plus SRL Iași, care acum construiește pe acel amplasament un complex rezidențial cu aproximativ 90 de apartamente. Tribunalul București a pronunțat o primă decizie în acest litigiu care aruncă în aer tranzacția și lasă complexul rezidențial Sedes în aer.

Patronul farmaciilor Dona a forțat și a devenit administrator

În octombrie 2019, Elena Daciana Băcăoanu a început demersurile juridice împotriva asociaților săi din societatea Forum Impex SRL, înregistrând la Tribunalul București o cerere privind anularea mai multor hotărâri ale adunării generale a asociaților adoptate între anii 2013-2019 și a modificărilor aduse actelor constitutive. Băcăoanu susține că Eugen Banciu împreună cu Laurențiu Chideanu au modificat în mod ilegal actele constitutive ale societății Forum Lex astfel încât proprietarul farmaciilor Dona să dobândească dreptul de administrare al societății pe perioadă nedeterminată. Ulterior, în calitate de administrator Eugen Banciu a demarat procedurile de vânzare a terenului în suprafață de 4.500 mp situat pe stradela Profesor Culianu din Valea Lupului. Banciu a convocat inițial Adunarea Generală pentru data de 30.09.2019 pentru aprobarea vânzării terenului către societatea Life Plus SRL. Pe 15 octombrie Daciana Băcăoanu notifică pe viitorii cumpărători și le aduce la cunoștință faptul că Eugen Banciu nu are calitatea legală de administrator al societății Forum Lex și că a demarat procedurile de anulare în instanță a hotărârii AGA prin care s-a aprobat vânzarea terenului. Pe 16 octombrie 2019, Daciana Elena Băcăoanu contestă la Tribunalul București decizia asociaților săi cerând anularea convocatorului ca fiind făcut de o persoană fără calitate și implicit anularea deciziei AGA adoptate. La o zi după, pe 17 octombrie, Eugen Banciu transmite prin executorul judecătoresc un nou convocator pentru o nouă AGA în vederea vânzării terenului. De această dată, Banciu convoacă adunarea generală și în calitate de asociat cu 45% din capitalul social, nu doar de administrator al societății. La ședința AGA din 28 octombrie participă și avocatul familiei Băcăoanu, iar în cadrul adunării se hotărăște din nou vânzarea terenului către societatea Life Plus la prețul de 400.000 euro fără TVA. Băcăoanu contestă și această hotărâre AGA completând cererea de chemare în judecată inițială.  În ciuda tuturor acestor contestații și suspiciuni cu privire la legalitatea documentelor interne ale vânzătorului, pe 6 noiembrie 2019 se încheie contractul de vânzare cumpărare al terenului din Valea Lupului.

Bombă! Judecătorii anulează actele din spatele vânzării terenului

La un an de la începerea litigiului vine bomba. Tribunalul București  admite cererea de chemare în judecată formulată de Daciana Băcăoanu: „Admite cererea de chemare în judecată. Dispune anularea Hotărârilor Adunării Generale a Asociaţilor S.C. Forum Lex S.R.L. din 01.08.2013, 04.02.2014, 30.09.2019 şi 28.10.2019 şi implicit împuternicirea dlui Banciu Eugen Marcel să negocieze şi să semneze în numele societăţii documentele necesare vânzării imobilului din localitatea Valea Lupului, jud. Iaşi, nr. cadastral 68381, înscris în CF nr. 68381 a comunei Valea Lupului. Constată încetarea mandatului administratorului Banciu Eugen Marcel la data de 11.05.2013. Dispune anularea actului constitutiv actualizat la 04.02.2014 al S.C. Forum Lex S.R.L. Dispune anularea convocatorului din data de 16.09.2019 pentru Adunarea generală a asociaţilor din 30.09.2019. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare”

Practic, actele care au stat la baza perfectării contractului de vânzare cumpărare au fost desființate de judecători. Forum Lex a atacat decizia, apelul urmând a fi judecat la Curtea de Apel București. Având o primă bătălie câștigată, în noiembrie 2020, Băcăoanu Elena Daciana depune  o nouă acțiune civilă împotriva asociaților săi, de această dată la Tribunalul Iași. Prin noua cerere de chemare în judecată, Daciana Băcăoanu solicită constatarea nulității absolute  a contractului de vânzare cumpărare nr. 1192/06.11.2019 ca urmare a anulării hotărârii AGA care a stat la baza tranzacției și repunerea părților în situația anterioară, respectiv trecerea terenului în proprietatea Forum Lex.

Cumpărătorul avertizează: banii pe teren plus investiția!

Potrivit documentelor depuse la dosar de către Eugen Banciu, anularea tranzacției de vânzare cumpărare ar putea cauza mari probleme financiare societății Forum Lex. Banciu susține că, în pofida anulării hotărârii AGA, dorința asociaților majoritari ai societății rămâne aceeași și nu poate fi suprimată.

Marius Aprodu

„Repunerea în situația anterioară ar implica, pe de o parte, întoarcerea imobilului în patrimoniul subscrisei Forum Lex și, pe de altă parte, restituirea prețului. Invederăm instanței faptul că subscrisa Forum Lex suntem în imposibilitatea de a face repunerea în situația anterioară, întrucât întregul preț a fost utilizat pentru achitarea debitelor societății. La data redactării prezentei întâmpinări, societatea are în cont doar suma de 2.472,69 lei. De asemenea, nu deținem active relevante în patrimoniu, acest imobil fiind ultimul activ valorificat. În prezent, valoarea de circulație a imobilului este mai mică decât prețul la care s-a făcut vânzarea. În această situație, repunerea în situația anterioară ar cauza pierderi societății mai mari decât beneficii”, se precizează în întâmpinarea depusă la instanță. Argumentele lui Eugen Banciu sunt întărite și de poziția procesuală a firmei Life Plus. Administratorul societății, Marius Gabriel Aprodu, susține că vânzarea s-a făcut că urmare a exprimării acordului de voință al asociaților majoritari și că, în cazul repunerii în situația anterioară, Forum Lex va avea de achitat față de Life Plus, pe lângă contravaloarea terenului și sumele aferente investițiilor făcute. ”Consecințele anulării contractului de vânzare-cumpărare încheiat între Life Plus și Forum Lex se vor răsfrânge în mod negativ asupra societății vânzătoare Forum Lex care se va regăsi în situația de a restitui cumpărătoarei de bună-credință atât prețul terenului, respectiv suma de 400.000 euro, cât și valoarea investiției făcută de Life Plus în sumă de aproximativ 450.000 euro, stabilită până la data de 30.11.2020”, se arată în documentele depuse la instanță.

Pe 28 ianuarie 2021, Tribunalul Iași a suspendat judecarea dosarului până la pronunțarea unei decizii definitive la Curtea de Apel București.

Proiectul imobiliar Sedes: trei blocuri, 90 de apartamente

Life Plus a început, în luna februarie 2020, construcția unui complex rezidențial pe terenul cumpărat de la firma lui Banciu, Chideanu și Băcăoanu. Proiectul Sedes presupune construirea a trei clădiri distincte în care vor fi realizate aproximativ 90 de apartamente. Dezvoltatorul proiectului a început vânzarea unităților locative încă din faza de construcție, încheind mai multe promisiuni de vânzare. Decizia Tribunalului București, chiar dacă nu este definitivă, aruncă în aer întreg proiectul. Daciana Băcăoanu a notificat Oficiul de Cadastru cu privire la litigiul pentru anularea contractului de vânzare al terenului pe care este construit complexul. Astăzi, cartea funciară a terenului are menționat litigiul privind anularea vânzării. Deși sunt probleme în privința proprietății terenului, Life Plus nu le-a adus la cunoștință clienților săi această situație. Ba mai mult, dezvoltatorul continuă să vândă apartamentele din cadrul proiectului deși problemele privind proprietatea terenului sunt destul de grave.

În cazul anulării tranzacției, nu pot fi finalizate contractele de vânzare cumpărare încheiate cu clienții, iar cei care au achitat avansuri sau prețul integral pot avea probleme în a-și recupera banii. O recunoaște chiar Marius Gabriel Aprodu, administratorul Life Plus: „Până în acest moment au fost încheiate cu terții un număr de 12 promisiuni de vânzare cumpărare apartamente în formă autentică, iar majoritatea promitenților cumpărători au achitat în avans prețul integral al apartamentelor, respectiv suma de 578.685 euro cu tva inclus. Consecințele anulării contractului de vânzare cumpărare încheiat între Life Plus și Forum Lex se vor răsfrânge în mod negativ atât asupra cumpărătoarei de bună credință Life Plus, cât și a terților promitenți cumpărători care au încheiat promisiuni de vânzare-cumpărare prin care au achitat prețul integral, precum și asupra societății vânzătoare Forum Lex.”

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here