„Noi susţinem Ucraina democratică şi ca replică la provocarea rusă am oferit asistenţă aliaţilor noştri din Europa Centrală şi de Nord“, a declarat şeful diplomaţiei americane, citat de agenţiile de presă Unian şi Agerpres.
Potrivit lui, fondurile respective au fost necesare pentru a ajuta unele ţări să-şi garanteze securitatea şi să-şi consolideze sistemele de apărare.
În contextul agresiunii ruse în Ucraina, Statele Unite trebuie să se plaseze în fruntea comunităţii internaţionale pentru a sprijini poporul ucrainean şi a susţine sancţiuni împotriva Rusiei pentru acţiunile sale ilegale, a mai spus John Kerry.
Anterior, Kerry a declarat că „resetarea“ relaţiilor dintre Moscova şi Washington în perioada 2009-2013 a dat unele „beneficii concrete“ în domeniul controlului armelor nucleare, precum şi în ceea ce priveşte „organizarea rutelor de aprovizionare“ a trupelor americane din Afganistan.
El a menţionat totodată că Statele Unite şi Rusia „şi-au păstrat capacitatea de a lucra împreună“, în interes comun, „în unele domenii separate“, dând ca exemplu coordonarea acţiunilor în Arctica şi acordul asupra programului nuclear iranian.
Cu toate acestea, a subliniat John Kerry, există dificultăţi şi divergenţe într-o serie de probleme între cele două părţi.
Secretarul de Stat american a subliniat că intervenţia Rusiei în Siria şi „atacurile cibernetice fără precedent“ de care Washingtonul acuză Moscova în timpul campaniei electorale înaintea alegerilor prezidenţiale dn Statele Unite reprezintă o „provocare la adresa relaţiilor bilaterale“.