Imperiul milionarului Terciu se scufundă: 34.000 de euro datorii la energie electrică

TVI Construct, firma dezvoltatorului Vasile Terciu, a lăsat datorii de 170.000 lei către furnizorul de energie electrică Rig Biomass @ Societatea patronată de libanezul Khalil Abi Chanin face parte din grupul Romanel, importatorul exclusiv al produselor LG în România @ În urmă cu doi ani, firma lui Terciu a a pierdut cele trei stații de beton deținute, fiind nevoită să le vândă în contul datoriilor față de compania Holcim @ Mare parte din clădirile pe care TVI Construct le construiește Centrul Civic, lângă sediul SRI, au fost vândute la jumătate de preț încă din stadiul de proiect

Omul de afaceri Vasile Terciu este chemat din nou la bară pentru a răspunde de țepele trase partenerilor de afaceri. Compania deținută de Terciu, TVI Construct se află în declin financiar de aproximativ doi ani de zile. După ce a pierdut cele trei stații de beton deținute, fiind nevoit să le vândă în contul datoriilor față de compania Holcim, TVI Construct nu reușește să-și achite debitele față de furnizori. Mai mulți furnizori de utilități și parteneri de afaceri au dat în judecată compania TVI Construct pentru a-și putea încasa sumele datorate de firma lui Vasile Terciu. În unele cazuri datoriile înregistrate de Terciu sunt de-a dreptul ridicole, ceea ce ridică mai semne de întrebare cu privire la capacitatea financiară a firmei și la onestitatea în relațiile de afaceri. Conform datelor oficiale, TVI Construct înregistra la finalul anului trecut datorii de aproape 55 milioane lei, în condițiile în care cifra de afaceri a companiei de construcții a fost de 38 milioane lei.

34.000 de euro, datorie la curent

În iulie 2020, între Rig Biomass și TVI Construct a fost încheiat contractul nr. 18/29.07.2020 prin care se prevedea că societatea nemțeană va furniza o cantitate anuală de 960 MWh energie electrică de medie și joasă tensiune. Părțile au convenit ca plata facturilor să se efectueze în termen de 30 de zile de la emitere. În ciuda acestui aspect, TVI Construct nu a respectat nicio clipă obligația de plată la termen. Începând cu luna octombrie 2020, Rig Biomass a început să trimită primele notificări către TVI prin care soma societatea lui Vasile Terciu să-și achite facturile restante la energie. Deși trecuseră aproape patru luni de la începerea furnizării energiei electrice, Vasile Terciu nu achitase nici măcar o factură din cele emise de Rig Biomass. Această situație s-a perpetuat lunar, Terciu făcând plăți parțiale și lăsând în urmă o datorie care a crescut până la 170.000 lei în mai anul acesta. Somațiile lunare transmise de Rig Biomass nu l-au mișcat pe Vasile Terciu, astfel că furnizorul de energie electrică s-a văzut nevoit să apeleze la instanță pentru a-și recupera sumele restante de la TVI Construct.

Refuză să achite debitul”

Pe 25 mai 2021, Rig Biomass depune la Judecătoria Iași o cerere de emitere a unei ordonanțe de plată împotriva TVI construct pentru suma de 169.547 lei reprezentând debit principal și 8.456 lei reprezentând penalități. Societatea nemțeană a depus la dosar actele doveditoare prin care a arătat judecătorilor nenumăratele somații trimise firmei TVI Construct și refuzul acesteia de a-și achita datoria.

„În baza contractului de furnizare energie electrică nr. 18/29.07.2020 societatea noastră a furnizat energie electrică în beneficiul societății TVI Construct SRL conform facturilor atașate prezentei acțiuni. Pentru serviciile efectuate au fost emise 6 facturi fiscale și 3 facturi de penalități. Cunatumul total al acestora este de 178.003 lei. Pentru recuperarea soldului rămas neachitat au fost mai multe discuții cu reprezentanții societății beneficiare și s-au trimis mai multe notificări scrise, însă pârâta TVI Construct nu a înțeles să de acurs acestor demersuri. Pârâta Tvi Construct refuză să achite debitul fără nicio motivație. Termenul de plată al facturilor a fost depășit, iar pârâta nu a procedat nici până astăzi la plata acestora.” – se precizează în cererea de chemare în judecată depusă de Rig Biomass.

Cine ste Rig Biomass?

Societatea Rig Biomass SRL își are sediul în comuna Tarcău, județul Neamț. Activitatea principală a societății este producerea de energie electrică, Rig Biomass având un număr de 6 angajați.  Conform datelor din bilanț, în ultimii doi ani fiscali încheiați, 2019 și 2020, societatea a avut un parcurs identic: cifră de afaceri de 7,2-7,4 milioane de lei și pierderi de 1,4-1,8 milioane lei. Compania are datorii de peste 42 milioane de lei și creanțe de încasat de doar 1,1 milioane de lei.

Rig Biomass face parte din grupul Romanel, importatorul exclusiv al produselor LG în România. Patronul acestui imperiu financiar este cetățeanul libanez Khalil Abi Chanin. Grupul Romanel este controlat prin intermediul unei societăți cu sediul în Beirut, Liban. Numele patronului grupului de firme Romanel a apărut în atenția publicului larg cu ocazia investigațiilor derulate de DNA în cunoscutul scandal Microsoft. Khalil Abi Chanin este cel care a asigurat intermedierea dintre miniștrii acuzați de luare de mită și omul de afaceri Claudiu Florică.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here