@ Proiectul „Sun Residence” de la capăt Dacia a fost autorizat în baza unui șir incredibil de acte măsluite @ Pentru PUZ-ul companiei Sun Residence, Primăria a șters de pe fața pământului patru scări de bloc din cartierul Dacia @ Legea prevede ca vecinii să fie notificați și consultați în scris în astfel de situații @ Dezvoltatorul a notificat doar vecinii de pe strada Sergent Grigore Ioan, nelocuită, ocupată doar de construcții industriale, și a omis să trimită adrese către blocurile de pe strada Tabacului, locuite de zeci de familii @ Primarul Mihai Chirica a semnat autorizația de construire pentru două blocuri, deși dezvoltatorul nu poate amenaja la subsol decât jumătate din locurile de parcare prevăzute în proiect @ Primul certificat de urbanism emis de Primărie vorbea despre regim de înălțime „maxim 9 metri”, iar documentația PUZ despre clădiri cu maxim 6 etaje @ La final, s-a ajuns la turnuri cu 10 și 18 etaje
Proiectul Sun Residence ce urmează să fie construit pe platforma Comat în cartierul Dacia se bazează pe un șir lung de ilegalități. Am arătat în prima parte a acestei anchete jurnalistice cum se încalcă legea în Primăria Iași, funcționarii, consilierii din comisia de urbanism, arhitectul șef, viceprimarul și primarul fiind într-o simbioză perfectă cu dezvoltatorul. O fraternitate care dăunează comunității și ieșenilor. Procedura de aprobare a proiectului este presărată cu mai multe nereguli, plecând de la nerespectarea avizelor emise de instituții publice până la secretizarea abuzivă a unor documente care au caracter public. Însăși Primăria încalcă prevederile Certificatului de Urbanism pe care l-a emis pentru acest proiect. În Certificatul de Urbanism emis pentru întocmirea PUZ scrie negru pe alb: „regim de înălțime: maxim 9 metri”. Ulterior, s-a autorizat altceva: înălțimea celei mai mari clădiri depășește 75 m, de cinci ori mai mult decât orice alt bloc existent în zonă acum. În același PUZ se menționează că, „regimul de înălțime va rezulta din înălțimea medie a zonei, fără ca diferența de înălțime să depășească cu mai mult de două niveluri clădirile imediat învecinate”. Numai că, blocurile vecine cu noul proiect imobiliar au o înălțime de P+4, ceea ce ar însemna ca imobilele de la Comat să aibă regimul de înălțime P+6. Primarul Chirica și gașca lui au autorizat altceva: blocuri cu 10 și 18 etaje. Șmecheriile și ingineriile făcute în procedura de aprobare au crescut ilegal, de peste 5 ori, suprafața construită a proiectului, iar profitul estimat al dezvoltatorului crește de la 6-7 milioane de euro la peste 40 de milioane de euro.
Ocolirea Consiliului Local
Pe 13 aprilie 2020, sub semnătura viceprimarului Gabriel Harabagiu și a președintelui comisiei de urbanism, Paul Boișteanu, se comite o nouă ilegalitate: se emite avizul nr 115687 în care se menționează că cele 1207 locuri de parcare vor fi amenajate exclusiv în subteran, soluția tehnică urmând să fie discutată în faza de autorizare a construcțiilor! Totodată, se menționează faptul că numărul de niveluri în subteran se va stabili în funcție de soluția de parcare propusă. O invenție a mafiei imobiliare din Primăaria Iași pentru a păcăli vigilența Consiliului Local. Proiectul PUZ supus dezbaterii CL trebuia să conțină obligatoriu și soluția pentru parcări, altfel proiectul nu îndeplinea cerințele minime de legalitate. Simpla enumerare a numărului de locuri de parcare viitoare nu era suficientă. Dezvoltatorul trebuia să arate în mod clar dispunerea acestora pe fiecare clădire în parte prin individualizarea lor. Șmecheria aceasta l-a salvat pe dezvoltator. Parcările reprezintă costuri, iar costurile diminuează profitul. Respectarea normelor privind locurile de parcare înseamnă un profit mai mic pentru dezvoltator și un calvar pentru comunitate. În această problemă municipalitatea a jucat tot timpul pe mână cu dezvoltatorii și a facilitat construirea de blocuri fără locuri de parcare. Consiliul Local a fost de multe ori barieră în astfel de probleme și, din acest motiv, dezvoltatorul și complicii săi din Primărie au ocolit Consiliul Local. Iar autorizația eliberată de Mihai Chirica confirmă acest lucru!
Parcări din pix
Prin autorizația nr. 587 din 20 septembrie 2021, au fost autorizate primele două clădiri din complex, cele de la strada Tabacului. Două blocuri cu 15 niveluri, dintre care două subterane pentru parcări. Conform documentului vor fi construire 180 de apartamente, câte 90 în fiecare clădire. Dezvoltatorul va trebui să construiască 201 locuri de parcare, din care 184 în subteran, respectiv câte 92 de locuri în cele două niveluri de subsol ale fiecărui bloc. Vom demonstra în cele ce urmează falsul grosolan din spatele acestei autorizații eliberate de Mihai Chirica. Conform normativelor, dimensiunea unui loc de parcare este de 2,5 m X 5 m, respectiv 12,5 metri pătrați. Pentru 92 de locuri sunt necesari 1.150 mp, suprafață strict necesară parcării mașinilor. Însă orice parcare are căi de acces, spații de manevră, etc, ceea ce face ca suprafața necesară realizării a 92 de locuri de parcare în subteran să se dubleze, respectiv să fie în jur de 2.300 mp. Autorizația semnată de Mihai Chirica spune că amprenta la sol a clădirii va fi de 596 mp și că imobilul va avea două etaje în pământ. Asta înseamnă că suprafața alocată pentru parcare este de 1.194 mp, undeva la jumătate față de minimul necesar pentru 92 locuri de parcare. Deci, matematic vorbind blocurile auorizate de Chirica vor avea în realitate jumătate din locurile de parcare menționate în autorizație! Iar când vorbim de două imobile identice, deja înseamnă o economie de câteva milioane de euro realizată de dezvoltator cu complicitatea Primăriei! Cum a trecut această neregulă neobservată de funcționarii din Primăriei și de către Mihai Chirica?! Chiar atât de incompetenți să fie să nu sesizeze atâtea erori flagrante?!
Nu au consultat vecinii
Pentru PUZ-ul companiei Sun Residence, Primăria a șters de pe fața pământului patru scări de bloc din cartierul Dacia. De ce spunem asta? Pentru că în procedura de informare a publicului cu privire la Planul Urbanistic Zonal, ieșenii din blocurile învecinate cu proiectul nu au fost informați! Legea prevede ca vecinii să fie notificați cu privire la modificarea reglementărilor din zonă. Totodată, legislația prevede obligativitatea investitorului să afișeze panouri de informare pe terenul supus PUZ-ului pentru ca cetățenii să ia la cunoștință și să formuleze obiecțiuni. În cazul nostru, în complicitate cu Primăria Iași, dezvoltatorul nu a notificat ieșenii care locuiesc în blocurile situate la strada Tabacului, între intersecția cu strada Columnei și strada Sergent Grigore Ioan. Cele patru blocuri se învecinează cu proiectul, iar asociațiile de proprietari trebuiau notificate. La dosarul privind procedura de informare publică existent la Primăria Iași nu se regăsesc aceste notificări. Atât Primăria cât și dezvoltatorul au trecut ca vecini direcți ai proiectului strada Tabacului, ca și cum cele patru blocuri nu ar exista. Ba mai mult, panourile de informare care trebuiau afișate pe teren nu au fost montate niciodată. În raportul de informare întocmit de Primăria Iași se menționează în fals că aceste panouri au fost montate. Dovada montării nu a fost anexată raportului așa cum cere legea. Consilierul local Răzvan Timofciuc a consultat documentația și confirmă și el că Primăria nu i-a pus la dispoziție și dovada efectuării procedurii de informare deși a cerut în mod expres acest lucru. Primăria și dezvoltatorul au procedat ”noaptea ca hoții” ascunzând ieșenilor din zona Tabacului proiectul care urmează a fi construit.
Documente secretizate
Consilierul local Răzvan Timofciuc spune că a încercat să consulte întreaga documentație care a stat la baza proiectului din Dacia, inclusiv autorizația de construcție eliberată de Primărie, care conține inclusiv soluția pentru parcarea subterană. A avut surpriza să constate că Primăria a refuză să-i pună la dispoziție toate documentele, deși ele sunt publice.
„Urbanismul din Primăria Iași e frumoasa adormită. Arhitectul Șef e interimar și nu se organizează concurs. Noul Plan Urbanistic General e în lucru de aproape 12 ani, deci ne bazăm pe un PUG elaborat acum aproape 2 decenii. Numărul angajaților de la Directia de Urbanism e subdimensionat raportat la nevoile unui astfel de departament. Nu există nici viziune, nici înțelegere a instrumentelor legale disponibile, nici voința de implicare a comunității locale și a specialiștilor pentru a găsi un consens despre cum vrem să dezvoltăm orașul sustenabil, astfel încât prioritate să aibă omul și calitatea vieții în oraș, nu betoanele și buzunarele mafiei din acest domeniu. Acest proiect imobiliar din Dacia are un impact uriaș asupra locuitorilor din cartier. E inadmisibil, de exemplu, că nu au fost consultați cetățenii de pe str. Tabacului, direct afectați de acest proiect urbanistic atât de mare. E inadmisibil ca eu, în calitate de consilier local, să nu am acces la autorizația de construire, pusă sub lacăt de către primar. E inadmisibil ca nici acum să nu avem publică soluția pentru parcări pentru acest proiect. Dacă nu oferim o calitate a vietii şi o dezvoltare armonioasă, orașul pierde enorm în fața altor orașe. Pierde enorm și față de proprii cetățeni, care își vor face bagajele și vor pleca. Nu suntem împotriva dezvoltării, ci pentru o dezvoltare echilibrată.”spune consilierul local Răzvan Timofciuc.
Rareș Neamțu