EXCLUSIV Cum a pus Costel Alexe sub control politic conducerea Apavital. Protejații PNL, înfiletați ilegal în CA, câștigătorii concursului, forțați să se retragă

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Intreprinderilor Publice (AMEPIP) nu a eliberat avizul pentru componența Consiliului de Administrație al Apavital, întrucât doi dintre candidații impuși de Costel Alexe nu îndeplinesc condițiile legale.

AMEPIP a constatat că Girjan Cătălin, soțul subprefectei PNL de la acea dată, și Sebastian Costea, un apropiat al PNL, membru în CA la Antibiotice SA în perioada în care Nelu Tătaru era ministru al Sănătății, nu îndeplinesc condiția privind experiența în conducerea societăților sau regiilor autonome. Alexe a făcut în schimb ce face orice politician corupt: a inițiat o procedură de anulare a Hotărârii de Guvern care reglementează activitatea AMEPIP. Exact ca predecesorii săi politicieni care au încercat desființarea DNA, dezincriminarea abuzului în serviciu, a mitei și a altor infracțiuni de corupție, Alexe vrea să desființeze instituția care îi încurcă planurile.  Asociația Regională a Serviciilor de Apă Canal Iași (ARSACIS) a dat în judecată AMEPIP la Curtea de Apel București în două procese distincte. Procesele sunt susținute din bani publici, din bugetul ARSACIS. La propunerea lui Alexe au fost alocați 55.000 lei pentru plata avocaților care trebuie să desființeze AMEPIP și să păstreze gașca lui Alexe la conducerea Apavital. În cel de al doilea proces, înregistrat pe 28 ianuarie 2025, avocații ARSACIS cer judecătorilor anularea Deciziei nr. 18 a AMEPIP dar și anularea parțială a Hotărârii de Guvern, respectiv a două articole care permit AMEPIP să decidă asupra anulării sau reluării procedurilor de selecție a membrilor Consiliilor de Administrație a Intreprinderilor Publice. La procedura de selecție, Cătălin Gîrjan și Sebastian Costea au avut punctaje inferioare și nu s-au clasat între primii  șapte candidați pentru a deveni membri în CA. Deasupra lor se situau trei angajați ai Apavital: Mihăilescu Ioan (director comercial Apavital), Masalagiu Gabriela (director economic Apavital) și Stoian Ioan (director Apavital în cadrul filialei din Republica Moldova). Toți trei au fost forțați să dea declarații de renunțare la candidatură pentru a face loc pilelor lui Alexe.

Ce spune AMEPIP: „Pentru domnul Girjan Cătălin nu s-a făcut dovada îndeplinirii condiției referitoare la experiența în conducerea societăților sau regiilor autonome potrivit art. 28 aln. (1) din OUG nr. 109/2011. A fost înaintat Raportul per salariat (REVISAL) generat la data de 27.11.2023 din care rezultă că domnul Gîrjan Cătălin a fost încadrat cu contract individual de muncă în funcția de director economic, astfel nu este făcută dovada respectării prevederilor legale.

„Pentru domnul Costea Sebastian nu s-a făcut dovada îndeplinirii condiției referitoare la experiența în conducerea societăților sau regiilor autonome”

În 2023, Costel Alexe a declanșat procedura de selecție a membrilor Consiliului de Administrație al Apavital – un board care gestionează lucrări de investiții de sute de milioane de euro care îi fac cu ochiul unui baron precum Alexe. Președintele Consiliului Județean s-a proțăpit prin propria decizie în capul comisiei de selecție a membrilor acestui Consiliu și s-a asigurat că va decide componența acestui organ de conducere al Apavital. Comisia condusă de Alexe a selectat în CA-ul Apavital persoane de încredere astfel încât să controleze compania și odată cu aceasta, traseul celor multe milioane de euro pe care le gestionează regia de apă-canal anual.

Însă planul lui Alexe a fost dat peste cap de Agenția care a rolul de a monitoriza și verifica performanța companiilor de stat. Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Intreprinderilor Publice (AMEPIP) nu a dat avizul necesar și a cerut reluarea procedurii de selecție întrucât doi dintre candidații impuși de Alexe în CA nu îndeplinesc condițiile legale. AMEPIP a constat că Girjan Cătălin, soțul subprefectei PNL de la acea dată, și Sebastian Costea nu îndeplinesc condiția privind experiența în conducerea societăților sau regiilor autonome.

Menționăm faptul că, la secțiunea Propunerea de desemnare a membrilor Consiliului de Administrație la Apavital, Comisia de selecție înaintează candidaturile a 7 persoane care se regăsesc în lista scurtă revizuită nr. 89/01.08.2024, în vederea desemnării membrilor Consiliului de administrație, însă pentru două dintre acestea nu s-a făcut dovada respectării integrale a prevederilor legale incidente, respectiv dl. Gîrjan Cătălin și dl. Costea Sebastian Constantin.”se arată în raportul AMEPIP.

Alexe a refuzat să respecte legea și să reia procedura întrucât ar fi pierdut controlul asupra Consiliului de Administrație și implicit asupra banilor Apavital. A făcut în schimb ce face orice politician corupt: a inițiat o procedură de anulare a Hotărârii de Guvern care reglementează activitatea AMEPIP. Exact ca predecesorii săi politicieni care au încercat desființarea DNA, dezincriminarea abuzului în serviciu, a mitei și a altor infracțiuni de corupție, Alexe vrea să desființeze instituția care l-a prins la furat. Mai mult, procesele sunt susținute din bani publici, din bugetul ARSACIS. La propunerea lui Alexe au fost alocați 55.000 lei pentru plata avocaților care trebuie să desființeze AMEPIP și să păstreze gașca lui Alexe la conducerea Apavital.

7IAȘI a intrat în posesia mai multor documente care demonstrează adevărata dimensiune a ticăloșiei liberale. În realitate, Cătălin Gîrjan și Sebastian Costea au avut punctaje inferioare și nu s-au clasat între primii  șapte candidați pentru a deveni membri în CA. Deasupra lor se situau trei angajați ai Apavital: Mihăilescu Ioan (director comercial Apavital), Masalagiu Gabriela (director economic Apavital) și Stoian Ioan (director Apavital în cadrul filialei din Republica Moldova). Toți trei au fost forțați să dea declarații de renunțare la candidatură pentru a face loc pilelor lui Alexe. Așadar, oamenii puși de Alexe nu numai că nu îndeplineau condițiile legale, dar nici măcar nu sunt capabili să facă față unei astfel de funcții.

Informații false despre experiența lui Gîrjan

Deși ARSACIS a refuzat să ofere detalii despre raportul și decizia AMEPIP, 7 Iași a intrat în posesia documentelor care arată ilegalitățile comise de comisia de selecție condusă de Costel Alexe. Raportul final conține date inexacte, pe alocuri false, despre activitatea și experiența lui Cătălin Gîrjan, personajul propulsat de Alexe în CA-ul Apavital deși acest nu îndeplinea condițiile legale. Potrivit raportului întocmit de Alexe, Cătălin Gîrjan conduce de peste 10 ani societatea Edil Industry pe care a dezvoltat-o astfel încât să ajungă lider regional pe managementul deșeurilor. În realitate, Cătălin Gîrjan deține funcția de director economic al societății, fiind doar angajat la societatea deținută de tatăl său, Gîrjan Vasile,  fapt confirmat chiar de documentele oficiale depuse la ARSACIS: raport REVISAL și CV. Chiar dacă  Alexe și Gîrjan au vrut să simuleze din condei faptul că soțul fostei subprefecte îndeplinește condițiile legale, AMEPIP a demontat șmecheria.

Pentru domnul Girjan Cătălin nu s-a făcut dovada îndeplinirii condiției referitoare la experiența în conducerea societăților sau regiilor autonome potrivit art. 28 alin. (1) din OUG nr. 109/2011. A fost înaintat Raportul per salariat (REVISAL) generat la data de 27.11.2023 din care rezultă că domnul Gîrjan Cătălin a fost încadrat cu contract individual de muncă în funcția de director economic, astfel nu este făcută dovada respectării prevederilor legale. În înțelesul legii, director al societății pe acțiuni este numai acea persoană căreia i-au fost delegate atribuții de conducere a societății. Orice altă persoană, indiferent de denumirea tehnică a postului ocupat în cadrul societății, este exclusă de la aplicarea normelor prezentei legi cu privire la directorul societății pe acțiuni.” – se precizează în raportul AMEPIP.

Situația este similară și în cazul lui Sebastian Costea.

Pentru domnul Costea Sebastian nu s-a făcut dovada îndeplinirii condiției referitoare la experiența în conducerea societăților sau regiilor autonome. A fost înaintat Raportul per salariat (REVISAL) generat la data de 26.07.2023 din care rezultă că domnul Costea Sebastian a fost încadrat cu contract individual de muncă în funcția de manager, astfel nu este făcută dovada respectării prevederilor legale” – susțin reprezentanții AMEPIP.

Mai mult, într-o primă fază AMEPIP a cerut clarificări și documente prin care să se ateste că Gîrjan și Costea au deținut funcții care le asigură experiența similară, însă acestea nu au fost furnizate întrucât cei doi nu îndeplinesc acest criteriu.

Subliniem că până la această dată, pentru cei doi candidați mai sus menționați, nu au fost transmise documente oficiale care atestă delegarea atribuțiilor de conducere a societății în îndeplinirea funcțiilor deținute de către aceștia, respectiv funcția de manager și de director economic.” – se arată în documenteul emis de AMEPIP.

Câștigătorii concursului forțați să se retragă

Pe 13-14 noiembrie 2023 au avut loc interviurile cu cele 21 persoane pretendente la un loc în Consiliul de Administrație la Apavital. În urma procedurii, pe primele șapte locuri eligibile s-au clasat Mihai Doruș (director general Apavital), Mihăilescu Ioan (director comercial Apavital), Masalagiu Gabriela (director economic Apavital), Teodisiu Carmen (profesor universitar la Universitatea tehnică), Arvinte Elena (director economic al Consiliului Județean), Stoian Ioan (director Apavital în cadrul filialei din Republica Moldova) și Damian Ionel (director executiv inspecție fiscală în cadrul Direcției Regionale a Finanțelor Iași). Sub linia celor admiși pe merit se aflau pilele lui Costel Alexe: Cătălin Gîrjan, Costea Sebastian și Rodica Călugăreanu. În urma presiunilor exercitate asupra directorului general Mihai Doruș, acesta le cere celor trei angajați ai Apavital să se retragă din competiția pentru postul de membru al Consiliului de Administrație pentru a face loc pilelor lui Costel Alexe. Astfel, pe 17 și 20 noiembrie 2023, Mihăilescu, Masalagiu și Stoian înregistrează la  registratura ARSACIS declarații cu privire la retragerea candidaturii din concurs, dar solicită să  fie înscriși pe o eventuală listă de rezervă! Gândiți-vă la această aberație: au câștigat concursul, dar refuză să-și preia premiul, adică locul în Consiliul de Administrație plătit cu 198.000 lei/an. Dar în același timp, cei trei solicită să fie luați în calcul la un post în acel Consiliu dacă pe viitor se eliberează vreun loc! Cine ar fi renunțat la un post care îți aduce 40.000 de euro anual pentru o ședință de 1-2 ore în fiecare lună?! După toată această făcătură, comisia de selecție condusă de Costel Alexe emite raportul final și prin care Gîrjan, Costea și Călugăreanu sunt desemnați ca membri în Consiliul de Administrație al Apavital deși aceștia nu-și câștigaseră postul în cadrul concursului. Iar Mihăilescu, Stoian și Masalagiu sunt menționați ca rezerve pentru CA!

Bani publici pentru interesele personale ale lui Alexe

Decizia AMEPIP se referă la reluarea procedurii de selecție prin întocmirea listei de membri care îndeplinesc condițiile legale. Acest lucru înseamnă că Gîrjan și Costea trebuie descalificați, iar ARSACIS trebuie să aleagă alți doi membri în CA-ul Apavital din lista celor care au participat la procedură și au îndeplinit punctajul minim. Alexe nu a acceptat să piardă controlul și a început atacul asupra AMEPIP:

În decembrie 2024, Asociația Regională a Serviciilor de Apă Canal Iași (ARSACIS) a dat în judecată Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Intreprinderilor Publice (AMEPIP) la Curtea de Apel București în două procese distincte. Primul litigiu are ca obiect suspendarea Deciziei nr. 18 din 11 noiembrie 2024 prin care AMEPIP hotărâse reluarea procedurii de selectare a membrilor Consiliului de Administrație al Apavital ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale. Pe 9 ianuarie 2025 judecătorii au respins cererea ARSACIS ca fiind nefondată. Decizia a fost atacată, iar dosarul urmează să se judece acum la Înalta Curtea de Casație și Justiție.

Cel de-al doilea proces a avut inițial același obiect, însă pe 28 ianuarie 2025, avocații ARSACIS au decis să modifice obiectul cererii de chemare în judecată. Prin noua cerere, ARSACIS cere acum judecătorilor anularea Deciziei nr. 18 a AMEPIP dar și anularea parțială a Hotărârii de Guvern, respectiv a două articole care permit AMEPIP să decidă asupra anulării sau reluării procedurilor de selecție a membrilor Consiliilor de Administrație a Intreprinderilor Publice. Așadar, putem observa în mod clar mentalitatea și gândirea înfracțională a clasei politice actuale. Instituția condusă de Costel Alexe, în loc să intre în legalitate prin reluarea procedurii de selecție a membrilor din CA-ul Apavital, a ales să dea în judecată AMEPIP pentru a desfința legile care contravin intereselor personale ale liderilor PNL. Dar nesimțirea lor nu se oprește aici. Deși cele două procese servesc intereselor personale ale lui Costel Alexe și a celor doi acoliți ai acestuia proptiți ilegal în conducerea Apavital, contravaloarea serviciilor avocaților contractați sunt plătite din banii ieșenilor. Astfel, Alexe a inițiat două hotărâri AGA ale ARSACIS în noiembrie 2024 și aprilie 2025 prin care au fost aprobați 20.000 lei respectiv 35.000 lei pentru plata avocaților. Astfel, din bani publici, se plătesc 55.000 lei pentru a apăra gașca ilegală a lui Alexe.

Rareș Neamțu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here