Ionela Alexa, soția primarului PNL de la Podu Iloaiei, și-a dat demisia de la Școala Gimnazială „Al.I.Cuza”. Femeia a fost angajată în urma unui concurs aranjat, ea neîndeplinind condițiile legale. După dezvăluirile din 7IAȘI, Inspectoratul Școlar Județean Iași a demarat un audit la școala din Podu Iloaiei pentru a vedea cum a fost organizat concursul. Între timp, Ionela Alexa și-a dat demisia din funcție la o zi după publicarea materialului de presă. Doar că auditul ISJ Iași nu va avea prea mari efecte, totul limitându-se la recomandări ca procedura să fie reluată legal. ISJ Iași se află sub coordonare liberală, partid din care face parte primarul de la Podu Iloaiei, apropiat de Costel Alexe, șeful Consiliului Județean, liderul informal al organizației de la Iași.
Ionela Alexa, soția edilului liberal de la Podu Iloaiei, a fost angajată la Școala Gimnazială ”Al.I. Cuza” pe un post de administrator patrimoniu, în urma unui concurs aranjat. Femeia a fost singurul candidat la concurs, iar criteriile de participare au fost croite special pentru ca aceasta să poată participa liniștită.
Anchetă 7IAȘI: Soția primarului, angajată în subordinea soțului, după un concurs aranjat
O anchetă 7IAȘI, publicată pe 8 mai 2025, a scos la iveală cum a ajuns nevasta primarului Ioan Alexa să ocupe postul de administrator de patrimoniu, deși nu îndeplinea toate condițiile legale de participare la concurs. Ionela Alexa nu avea studii economice sau tehnice, așa cum este stipulat în lege, pentru a ocupa postul, ci doar studii de asistență socială și o postliceală sanitară. Cu toate acestea, comisia de concurs i-a pus pe tavă funcția, femeia fiind promovată cu 90 de puncte la concursul derulat în aprilie.
A demisionat înainte de ancheta ISJ
Ulterior, după apariția materialului și demascarea minciunii, aceasta și-a dat demisia din funcție. Ionela Alexa a demisionat din data de 9 mai 2025 de la Școala Gimnazială „Al.I. Cuza” din Podu Iloaiei, la circa o lună după ce a preluat funcția. Asta după ce Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a promis că va face o anchetă pentru a vedea cum s-a ajuns ca o persoană fără studiile necesare poate ocupa funcția scoasă la concurs.
Directorul Școlii de la Podu Iloaiei: „E un audit al ISJ”
7IAȘI a solicitat un punct de vedere de la conducerea școlii de la Podu Iloaiei, însă directorul instituției a refuzat din nou dialogul. Marius Apăvăloaei a susținut doar că ISJ a demarat o anchetă și că nu vrea să dea alte detalii. „Este un audit juridic al Inspectoratului Școlar Județean. Veniți la școală și vorbim”, a susținut Marius Apăvăloaei, directorul Școlii de la Podu Iloaiei. Acesta este coleg de partid cu primarul de la Podu Iloaiei, el fiind consilier local PNL în comuna Erbiceni. Culmea, nevoit să reia procedurile de concurs, acesta a dispus ca site-ul instituției să fie blocat, pagina neputând fi accesată în aceste momente.
ISJ Iași face anchetă. Nu se întâmplă nimic, concursul va fi reluat
Într-un răspuns oficial, Inspectoratul Școlar arată că administratorul de patrimoniu și-a dat demisia a doua zi după demararea verificărilor. ISJ a susținut că a dispus recomandări pentru ca noul concurs să se desfășoare legal. „Prin decizia Inspectoratului Școlar Județean Iași a fost numită o comisie care a verificat situația semnalată. A doua zi după începerea demersurilor de verificare s-a înregistrat demisia persoanei care a candidat pentru postul de administrator. Comisia de verificare a formulat mai multe recomandări, iar procedura de ocupare a postului va fi reluată, în acord cu legislația în vigoare”, au transmis reprezentanții ISJ Iași. Cu alte cuvinte, conducerea liberală a ISJ nu va face nimic altceva decât să constate demisia, fără a lua vreo măsură asupra celor care au organizat mascarada.
Combinații pentru soția primarului. Post pregătit fără nicio experiență în domeniu
Concursul organizat special pentru soția primarului s-a desfășurat într-o profundă ilegalitate. Pentru postul de administrator-patrimoniu, legea educației prevede obligativitatea de studii superioare în domeniile economic sau tehnic. Directorul școlii a omis cu bună știință din metodologia de concurs mențiunea referitoare la specialitatea studiilor (economice sau tehnice), lăsând doar sintagma de „studii superioare”. Astfel, soția primarului, absolventă de asistență socială, s-a putut înscrie la concurs. În privința vechimii, școala a cerut minim 1 an de experiență, asta în vreme ce alte școli din județ care au scos la concurs posturi similare au cerut studii superioare economice sau tehnice și vechime de 2-5 ani.