Firma lui Antonel Adomnicăi a încasat în avans aproximativ 800.000 de euro pentru o cantitate imensă de beton pe care urma să o livreze firmei Fiald Imobiliare SRL, dezvoltatorul urmând să construiască un ansmablu cu 12 blocuri și 1.100 de apartamente în Copou @ După ce a încasat banii, Adomnicăi a divizat societatea și a înstrăinat toate bunurile firmei, inclusiv stația de betoane @ Fiald a depus plângerea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, dar dosarul a fost mușamalizat în mod grosolan @ Procurorul nu a administrat nicio probă, nu a audiat pe nimeni, iar în aceeași zi a emis două ordonanțe, una pentru începerea urmării penale și alta de clasare, adică de închidere a dosarului @ Șefii parchetului au reanalizat dosarul și au infirmat soluția, solicitând redeschiderea urmăririi penale @ Tribunalul Bacău a aprobat cererea, remarcând „lipsa unei anchete efective, o urmărire penală deficitară” @ Cercetările au fost redeschise, plângerile fiind îndreptate împotriva lui Antonel Adomnicăi, a fiului acestuia, Andrei, dar și a unei apropiate, Roxana Gălușcă
O țeapă de zile mari: 800.000 de euro a încasat Antonel Adomnicăi de la unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din zona Moldovei pentru o cantitate însemnată de beton pe care însă nu a mai livrat-o niciodată. Ba mai mult, firma prin intermediul căreia a parafat afacerea a fost divizată, iar patrimoniul acesteia, constând în bunuri și proprietăți imobiliare de peste 10.000.000 lei, a fost transferat către alte firme controlate direct sau indirect de către aceleași persoane. Astfel, Adomnicăi a rămas cu banii, nu a livrat niciun metru cub de beton, iar firma țepuită nu poate recupera mai nimic.
Afacerea a început în 2021 – 2022, perioadă în care Fiald Imobiliare SRL, societate deținută de către băcăuanul Laurențiu Ficău, a achitat către firma Best Residence International SRL, controlată de familia Adomnicăi, suma de 3.858.894,97 lei, reprezentând contravaloarea a 14.000 de metri cubi de beton. Fiald Imobiliare SRL a plătit în avans această sumă pentru a se asigura că dispune la timp de beton pentru construirea unui proiect imobiliar de anvergură – 12 blocuri cu 1.100 de apartamente în zona Aleea Sadoveanu – Viticultori.
Firma a fost divizată, stația de betoane a dispărut
Ultima plată pe care Fiald Imobiliare SRL a făcut-o către societatea lui Adomnicăi, Best Residence International SRL, a fost înregistrată pe 1 aprilie 2022. Însă, Antonel Adomnicăi nu a livrat niciun metru cub de beton, iar în firmă au fost făcute mutări care anunțau că urmează de fapt o mare țeapă. Societatea Best Residence Imobiliare SRL a fost divizată, luând astfel naștere Best Residence Administrare Imobiliare SRL.
Dezvoltatorul Fiald Imobiliare SRL a devenit îngrijorat de faptul că Adomnicăi evita să onoreze contractul semnat și a urmărit mișcările pe care acesta le făcea cu firmele pe care le controla. În decembrie 2023 a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. În sesizare Fiald Imobiliare SRL a descris cum Adomnicăi a premeditat țeapa, mutând activele firmei către alte societăți comerciale, tocmai pentru a nu putea fi executat silit sau supus oricărei forme de recuperare. Ba mai mult, chiar stația de betoane a fost înstrăinată, dovedind astfel că înțelgerea nu mai putea fi onorată.
„Tot in scopul fraudării intereselor subscrisei, societatea Best Residence International SRL a vândut unica stație de producere a betonului pe care o deținea, însă termenul final de plată pentru contravaloarea bunului a fost stabilit undeva in cursului anului 2027. În acest fel, reprezentanții societății Best Residence International SRL, dincolo de faptul că s-au debarasat de singurul mijloc de producție cu care își puteau onora prestația la care s-au obligat față de subscrisa, au avut grijă să îndepărteze din patrimoniul societății toate bunurile și valorile care ar fi putut fi afectate recuperării sumelor de bani pe care subscrisa i le-am remis”, au susținut reprezentanții Fiald Imobiliare SRL în plânegrile adresate magistraților.
„Procurorul alba-lux” a început urmărirea penală și a clasat dosarul în aceeași zi
Traseul plângerii depuse de către Fiald împotriva lui Adomnicăi și a firmelor acestuia a fost unul spectaculos. Procurorul care a instrumentat cazul a tratat cel puțin cu neglijență plângerea. În aceeași zi, pe 27 decembrie 2023, procurorul a dispus printr-o ordonanță începerea urmării penale in rem pentru infracțiunea de „abuz de încredere prin fraudarea creditorilor cu consecințe deosebit de grave”, iar ulterior printr-o altă ordonanță a dispus clasarea cauzei, concluzionând că fapta nu este prevăzută de legea penală.
Ba mai mult, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău nu a administrat nicio probă și nu a audiat pe nimeni, nici măcar pe autorii plângerii.
Păgubiții nu au renunțat și au formulat o plângere la procurorul ierarhic superior, care după ce a analizat dosarul a „infirmat ordonanța cu consecința redeschiderii urmăririi penale”. Altfel spus, șefii Parchetului și-au dat seama că procurorul de caz a greșit în mod flagrant și au cerut Tribunalului Bacău să încuviințeze redeschiderea urmăririi penale.
Judecătorii au criticat în termeni duri modul în care procurorul de caz a instrumentat dosarul și au dispus redeschiderea urmăririi penale.
„(…) se constată că, în mod corect s-a reţinut că nu a existat împrejurarea pe care se întemeia clasarea, respectiv lipsa unei anchete efective, o urmărire penală deficitară, prin neaudierea petenetei. Considerăm argumentele ca fiind întemeiate şi pentru care este necesară redeschiderea urmăririi penale”, se arată în hotărârea Tribunalului Bacău din 10 aprilie, hotărâre definitivă.
Tudor LEAHU