Doi iordanieni, tată și fiu, au pus la cale o țeapă cu o casă din Copou. Vila de pe Sadoveanu a fost vândută cu 750.000 euro

@ Kreeshan Qasem Mahmoud împreună cu fiul său, Kreishan Sami, au orchestrat o țeapă în urma căreia o cunoscută agenție imobiliară din Iași nu și-a mai încasat comisionul, o mică avere ținând cont de valoarea tranzacției @ Agenția imobiliară a intermediat tranzacția proprietății, o vilă cu piscină de pe Aleea Sadoveanu, care aparținea omului de afaceri Gabriel Adam @ Contractul  cu Arpa Imobiliare a fost semnat doar de Kreeshan Mahmoud, fiul acestuia invocând faptul că nu are documentul de indentitate asupra sa @ Tânărul iordanian a fost cel care a semnat ulterior contractul de vânzare-cumpărare @ Cei doi iordanieni, tată și fiu, au răspuns doar prin două SMS-uri agenției imobiliare @ „Eu nu am încheiat nici un contract cu tine. Nu am de ce să îți achit eu ceva pentru că nu ki-ai făcut niciun serviciu”, transmite fiul @ „Dvs vă afalți în eroare. Eu nu am cumpărat nicio casă în Copou Iași”, a fost răspunsul tatălui

O cunoscută agenție imobiliară din Iași a fost păcălită de către clienți, cumpărători și vânzător, într-o tranzacție cu o casă din Copou a cărei valoare era de 750.000 de euro. Arpa Imobiliare a fost „făcută” ca la alba-neagra de 9.000 de euro de către un om de afaceri ieșean și doi iordanieni. Agenția a facilitat vânzarea casei omului de afaceri Gabriel Adam pentru suma de 750.000 de euro către o familie din Iordania, dar a fost „sărită” de la plată. Agenția a organizat vizionarea casei, le-a facilitat întâlnirea și negocierea, iar apoi vânzătorul și cumpărărtorul s-au înțeles să nu spună agenției că au încheiat tranzacția. Trei ani mai târziu agenția află din greșeală că vânzarea s-a perfectat și acum își cere drepturile prin intermediul instanței de judecată.

Premeditarea țepei

Privind evoluția evenimentelor, este evident că cei doi iordanieni au plănuit încă de la început eliminarea agenției din tranzacția imobiliară cu scopul de a nu achita comisionul de intermediere. Astfel, în mai 2017, la sediul agenției imobiliare s-a prezentat Kreeshan Qasem Mahmoud împreună cu fiul său, Kreishan Sami, cu intenția de a achiziționa o casă în zona Copou. Contractul  cu Arpa Imobiliare a fost semnat doar de Kreeshan Mahmoud, fiul acesta invocând faptul că nu are documentul de indentitate asupra sa. Agenția le-a solicitat celor doi un comision de intermediere în cuantum de 1,2% din valoarea imobilului ce va fi achiziționat și le-a prezentat patru case cu valori cuprinse între 300.000 de euro și 850.000 euro. Printre ele, Arpa le-a prezentat și o casă situată în Aleea Sadoveanu, construită pe două nivele, cu o amprentă la sol de 265 mp și o suprafață totală de 415 mp.

Proprietatea aparținea omului de afaceri Gabriel Adam, patronul companiei General Tex, unul dintre cei mai mari producători de etichete. Casa, împreună cu terenul de 1000 mp, au fost scoase la vânzare pentru suma de 750.000 de euro. Comisionul stabilit prin contract pentru această proprietate a fost de 9.000 euro. Arpa Imobiliare a organizat o vizionare a imobilului la care au participat atât Kreeshan Mahmoud cât și fiul acestuia, Sami. După vizionare, cei doi iordanieni au cerut agenției un timp de gândire, după care nu au mai dat niciun semn, iar agenția a crezut că cei doi au renunțat. Trei ani mai târziu, Mahmoud Kreeshan îl sună din greșeală pe patronul agenției Arpa Imobiliare și astfel se află despre tranzacția cu casa din Aleea Sadoveanu.

Agenția, minge de ping-pong între iordanieni

În ianuarie 2021, Arpa Imobiliare află despre încheierea tranzacției fără știința sa, chiar de la persoana cu care încheiease contractul, Mahmoud Kreeshan. În urma verificărilor, reprezentanții agenției au constatat că în august 2018 s-a încheiat contractul de vânzare între proprietarul casei, Gabriel Adam, și fiul lui clientului său, Sami.

În martie 2021, Arpa îi notifică pe cei doi iordanieni și le pune în vedere achitarea comisionului de 9.000 de euro.

Pe 3 aprilie, cumpărărtorul Sami Kreishan raspunde notificării : ”Buna ziua, Daniel, am primit emailul și mesajul tău să îți plătesc 9.000 euro, dar eu nu am încheiat nici un contract cu tine. Nu am de ce să îți achit eu ceva pentru că nu ki-ai făcut niciun serviciu.”

Pe 4 aprilie vine și răspunsul lui Mahmoud Kreeshan, cel cu care agenția încheiase contractul: ”Dvs vă afalți în eroare. Eu nu am cumpărat nicio casă în Copou Iași. Eu locuiesc în Iordania, nu în România, nu am nici o proprietate în Români și nici rezidență nu mai am. O zi bună.”

Arpa l-a contactat și pe fostul proprietar al casei. Printr-un mesaj transmis pe whatsapp, Gabriel Adam a comunicat agenției că cei doi iordanieni i-au cerut să nu anunțe agenția că se efectuează tranzacția pentru a nu plăti comisionul de 9.000 euro.

Instanța, ultima speranță

În lipsa oricărei intenții din partea iordanianului de achitare a comisionului, agenția speră să își recupereze banii prin intermediul instanței de judecată. În august 2021, Arpa Imobiliare l-a dat în judecată pe Kreeshan Mahmoud solicitând judecătorilor să îl oblige pe acesta la plata comisionului de 9.000 de euro și a cheltuielilor de judecată ocazionate de litigiu. Conform contractului, Kreeshan avea obligația de a achita comisionul de întârziere în termen de 15 zile de la încheierea tranzacției imobiliare. În caz contrar, agenția are dreptul de a percepe penalități de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere. Înainte de depunerea cererii de chemare în judecată, agenția i-a făcut lui Kreeshan o ultimă ofertă: renunță la pretențiile pentru penalități cuantificate la aproximativ 20.000 de euro dacă achită comisionul de 9.000 de euro datorat.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here