Un ieșean a plătit dealer-ului Volkswagen din Iași, Sandra Trading, în anul 2020, suma de 25.000 de euro pentru un autoturism nou Passat Advance. La un an distanță, în timp ce mergea spre service, bordul mașinii îi indică o problemă cu presiunea la ulei. Ajuns cu mașina în service, ieșeanul este programat abia peste o săptămână pentru verificarea problemei. Reprezentanții Sandra îl asigură că nu sunt probleme și îl expediază acasă. Pe drumul spre Iași, alți martori din bord se aprind și motorul scoate un zgomot ciudat. Mașina este adusă pe platformă înapoi în service, constatându-se că motorul și turbosuflanta sunt distruse. Sandra refuză să repare mașina pe garanție susținând că e vina clientului că a circulat cu aceasta după ce s-au aprins senzorii. I-au cerut 10.000 de euro pentru înlocuirea motorului și a turbosuflantei, adică 40% din valoarea mașinii noi. De un an de zile, mașina zace în service-ul Sandra de la Lețcani pentru că reprezentanța Volkswagen refuză să repare mașina în cadrul garanției, iar proprietarul este obligat în continuare să plătească ratele la bancă și asigurările CASCO și RCA. Sandra Trading refuză să-i pună la dispoziție proprietarului diagnoza mașinii și a făcut mai multe intervenții la motorul defect fără acceptul acestuia.
Pe 28 iulie 2021, C.S. era în drum spre service-ul Volkswagen de la Lețcani al companiei Sandra Trading, pentru programarea la prima revizie mașini la împlinirea unui an de la achiziționarea acesteia. Concomitent cu această procedură, reprezentanța trebuia să verifice și să remedieze o defecțiune semnalată la sistemul de navigație.
„În timpul deplasării, la bordul autoturismului s-a aprins becul martor pentru ulei. În condițiile în care eram foarte aproape de reprezentanță, mi-am continuat deplasarea până la unitatea service; odată ajuns la sediul acesteia, am contactat angajații service-ului și le-am comunicat și această problemă intervenită, alăturat celor legate de necesitatea reviziei și necesitatea verificării sistemului de navigație. Angajații reprezentanței auto mi-au spus că semnalizarea acelui bec vizează necesitatea completării cantității de ulei și mi-au făcut o programare pe data de 3 august 2021. Deși am solicitat verificarea pe loc a problemei niciunul dintre angajații service-ului nu au dat curs solicitării. Apoi am întrebat expres dacă este oportun să circul cu autoturismul în condițiile în care becul martor al indicatorului de ulei era aprins și mi s-a transmis că nu voi avea probleme până la data la care am fost programat la revizie.” povestește proprietarul mașinii.
Passat-ul defect, transportat din nou la service
După ce a plecat din service, bordul mașinii s-a transformat într-un pom de Crăciun. Alți martori s-au aprins, iar mașina scotea sunete ciudate. C.S. apelează serviciul de asistență rutieră al Volkswagen, iar mașina este dusă cu o platformă înapoi la service.
„Am plecat spre domiciliu, iar la momentul în care am ajuns în Iași s-a aprins un alt bec martor, EPC. În aceste condiții, dorind să nu degradez bunul și observând că situația descrisă de angajații Sandra Trading nu este conformă realității, la data de 29 iulie 2021 (la o zi după prezentarea la service) am solicitat o platformă cu ajutorul căreia am trimis autoturismul în unitatea service.”
Sandra se spală pe mâini, clientul este vinovat
C.S. a lăsat mașina la service și a așteptat rezultatul diagnozei.
„La interval de o săptămână după efectuarea verificărilor, Sandra Trading mi-a transmis că urmează să suport costul reparațiilor deoarece am circulat cu mașina defectă (becul martor aprins).”, spune clientul.
Într-adevăr, pe 12 august 2021, Sandra Trading îi răspunde proprietarului Passat-ului și îl anunță că motorul și turbosuflanta mașinii sunt stricate și trebuie înlocuite. Totodată, dealerul îi comunică acestuia și faptul că aceste reparații nu pot fi efectuate în cadrul garanției deoarece mașina s-a defectat din culpa utilizatorului. Sandra îl informează pe C.S. că importatorul, Porsche România, a efectuat diagnoza mașinii și a constatat că după aprinderea becului martor care semnala defecțiunea au mai fost parcurși peste 170 km, fapt ce a cauzat defecțiunea.
„În urma asistenței tehnice cu importatorul s-a decis că reparația constă în înlocuirea motorului și a turbosuflantei și am fost informați că din momentul avertizării cu privire la eroarea privind presiune de ulei și mesajul de oprire auto ați mai parcurs 173 km, acest fapt ducând la deteriorarea motorului și a turbosuflantei. În această situație, reparația nu face obiectul garanției și costurile de reparație vă revin în totalitate. Atașez factura proformă ce conține piesele și manopera aferentă. Pentru lansarea comenzii este necesar să achitați un avans de minim 40%, adică 17.200 lei” acesta a fost răspunsul reprezentanților Sandra Trading.
Intervenție neautorizată asupra mașinii
C.S. revine cu mai multe emailuri către Sandra Trading cerând dealer-ului auto să reanalizeze situația și să-i pună la dispoziție un set de documente și informații privind starea autoturismului. În mod suspect, Sandra Trading a refuzat să-i furnizeze diagnoza autovehiculului și celelalte informații care, așa cum susține dealer-ul, dovedeau că ar fi fost culpa clientului în ceea ce privește utilizarea necorespunzătoare a mașinii. Ba mai mult, C.S. a constatat că motorul Passat-ului a fost desfăcut în lipsa sa, deși procedura de constatare nu prevede acest lucru.
„Am constatat că motorul autoturismului a fost desfăcut fără acordul meu și în lipsa mea, situație interzisă, în condițiile în care, în situații de acest gen, motorul se detașează integral și este transmis spre diagnoză și înlocuire”, precizează păgubitul.
Toate acestea au făcut că C.S. să aibă bănuiala legitimă că dealer-ul Sandra Tranding vrea să-l păcălească pentru a-i lua în mod necuvenit alți 10.000 de euro. În mai 2022, C.S. a dat în judecată Sandra Trading cerând judecătorilor să oblige dealer-ul auto să facă reparațiile necesare pe cheltuiala sa, în baza garanției, iar dacă acest lucru nu este posibil, să-i înlocuiască mașina cu una similară sau să-i returneze cei 25.000 de euro achitați la momentul achiziției.
„Defecțiunea nu îmi este imputabilă, eu fiind cel care a anunțat unitatea service imediat ce am constatat avariile, deplasarea mașinii până la domiciliu s-a făcut cu acordul Sandra Trading, iar intervenția asupra mașinii nu a respectat dispozițiile normative în materie, nu mi-a fost prezentată și nu a fost agreată de către subsemnatul. De la data la care am predat autoturismul către Sandra Trading (29.07.2021) am achitat în continuare ratele bancare la creditul contractat, asigurările CASCO și RCA deși nu folosesc acea mașină. ” este concluzia lui C.S.
Mai mult în service decât pe stradă
Situația l-a determinat pe proprietarul mașinii să pună pe masă toate probleme întâmpinate de la achiziționarea autoturismului. Acesta susține că în anul scurs de la cumpărarea mașinii a sesizat mai multe probleme de funcționalitate reprezentanților Sandra, dar că de fiecare dată au fost găsite tot felul de scuze. Pe lângă sistemul de navigație care claca frecvent, mai multe sisteme de siguranță s-au defectat periodic. Un pachet de senzori de asistență la schimbatul benzii, la mersul cu spatele și de prevenire a coliziunilor frontale pentru care a plătit 750 de euro nu au funcționat. De fiecare dată reprezentanții Sandra au dat vina pe vreme: ploaie, ba-i prea frig, ba-i prea cald. A sesizat chiar și un sunet ciudat al motorului, angajații Sandra dându-și cu presupusul asupra cauzelor, dar asigurându-l în același timp că mașina este în parametri și nu are de ce să-și facă grijă. Când a semnalat probleme de funcționalitate a motorului, respectiv pierderea puterii, cei de la Sandra au dat vina pe benzina de calitate proastă. În același timp, C.S. arată că Sandra nu i-a pus la dispoziție toate documentele necesare la vânzarea mașinii, respectiv certificatul de garanție și manualul de utilizare în limba română.
Rareș Neamțu
Credeam ca doar Casa Auto face din astea.
De-ar fi singurul…
Daca stie ca are dreptate, luat avocat, cautat alti proprietari cu plangeri la sandra si facut un grup.
E prea mare bataie de joc in reprezentante si prea te trateaza cu greata, de parca tu le-ai fi dator.
La fel e si la bmw, mercedes, au o greata pe ei de parca au mancat seu de oaie.
Eu de asta ma si feresc sa cumpar o masina noua, fiindca am auzit nenumarate povesti de genul acesta cu oameni care si-au cumparat masina noua in speranta ca scapa de service. Nu a fost sa fie.
Cred ca cea mai buna varianta este achizitionarea unui autoturism de 3-4-5 ani vechime, pana in 100k km, la care bubele copilariei au fost rezolvate. Nu esti obligat sa te duci la reprezentanta ca sa faci revizii, etc si nici nu suporti deprecierea autovehiculului.
buna ziua 7Iasi…ma numesc Talaba Mihai , sunt din Miroslava, judetul Iasi…am o rugaminte: daca se poate sa fiu contactat in privat , pe mail ,pentru a va relata o problema asemanatoare cu cea de la Sandra Automobile , de aceasta data de la Casa Auto Iasi…am cumparat de la ei un autoturism logan3 eco-g in rate cu 5 ani garantie platita…dupa un an de la cumparare mi-au aparut niste zgomote la turbina , mai exact tija wastegate ,problema ce a aparut la foarte multi posesori de logan3 eco-g in toata tara…aceasta problema este recunoscuta de catre Dacia si se asteapta schimbarea furnizorului in luna septembrie…dar cei de la Casa Auto Iasi nu recunosc acest defect ,dandu-mi raspuns dupa constatarea lor ca este „zgomot tehnologic normal” …daca se poate sa fiu contactat pe mail pentru a va da mai multe detalii , bineinteles daca considerati ca acest subiect prezinta interes…cu stima
Deci sa recapitulam ..a circulat 173 km cu martorul aprins de la nivel ulei sau presiune…in momentul când se aprinde acel martor oprești motorul. Era greu de verificat un nivel la ulei? Nu va obține în instanță câștig pe aceasta speță. Adică poți sparge și baia de ulei sau sa se crape un furtun la apa..și dacă mașina e in garanție mergi cu martorii aprinși pina distrugi motorul? Daca oprea in minutul respectiv era salvat și motorul și turbina .Pe calculator se vede exact cat timp a funcționat acel motor cu martorii aprinși.Nu țin partea reprezentanței dar aici chiar că e vina utilizatorului. O să plătească pe epava aia rate pina se satura plus cheltuielile de jucata.