Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), singura organizație patronală reprezentativă pentru acest sector strategic al economiei, a transmis o scrisoare oficială Prim-Ministrului Ilie Bolojan, solicitând organizarea unei întâlniri de urgență în data de 23 iulie 2025. Reprezentanții constructorilor avertizează că pachetul recent de măsuri fiscale și bugetare anunțat de Guvern pune în pericol grav stabilitatea firmelor din domeniu, afectează continuarea lucrărilor publice, inclusiv cele finanțate din fonduri europene și PNRR – și ar putea declanșa un val de insolvențe și disponibilizări în masă.
În documentul trimis premierului, președintele FPSC, Cristian Erbașu, atrage atenția asupra efectelor devastatoare generate de blocarea finanțărilor, birocrația excesivă, lipsa predictibilității fiscale și desființarea facilităților pentru angajații din construcții. Situația actuală a dus la pierderi uriașe în rândul IMM-urilor, retragerea băncilor din finanțare și scăderea încrederii investitorilor.
Solicitare întrevedere FPSC – Prim-Ministru
Stimate Domnule Prim-Ministru,
Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), singura organizație patronală reprezentativă pentru sectorul construcțiilor din România, își exprimă profunda îngrijorare cu privire la pachetul recent de măsuri fiscale și bugetare anunțat în contextul consolidării fiscale, care au un impact sever și direct asupra stabilității sectorului nostru.
Întelegem pe deplin nevoia imperativă de reechilibrare bugetar si sustinem reformele structurale orientate către eficientizarea administratiei, combaterea evaziunii si digitalizarea aparatului public.
Totusi, atragem atentia că o parte dintre măsurile propuse riscă sã afecteze grav capacitatea sectorului de a livra proiectele de lucrari, inclusiv cele finantate prin fonduri europene si PNRR, în termenele si bugetele asumate.
FPSC primeste semnale alarmante si mesaje disperate din partea companiilor de constructii, lucrările blocate de măsurile deja luate sau intentiile exprimate inchid perspectivele firmelor, in special a IMM-urilor.
Printre problemele urgente semnalate:
-
Blocarea lucrărilor prin suspendarea finantărilor (ex: Programul Anghel Saligny), fãră a se fine cont de stadiul fizie al lucrarilor executate, ci exclusiv de cel financiar, care este în mod constant decalibrat;
-
Pe langa volumul creantelor restante, prin mecanismul birocratiei firmele se afla in imposibilitatea de a factura lucrări executate, în timp ce beneficiarii solicitã continuarea lucrărilor;
-
O parte dintre firme, in special IMM-uri, se află deja in blocaj financiar sau chiar au intrat in concordat sau se afla in situatia de intrare in insolventã. Consecinta directă este diminuarea incasărilor la bugetul de stat prin imposibilitatea de a plati impozitele si taxele datorate;
Impactul asupra firmelor este major si datorita loviturii date firmelor de constructii atât anul trecut cât si la începutul acestui an, prin eliminarea facilitãtilor fiscale, care a dus la o crestere imediată considerabilã a costurilor cu personalul, mult mai devreme decat era prevăzut in PNRR („Reducerea treptatã a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul constructiilor va începe în 2025 si se va finaliza până la sfârsitul anului 2028.”)
Din cauza stării create, băncile sunt extrem de reticente de a mai finanta activitatea în constructii, in contextul riscurilor crescute.
-
Rise iminent de disponibilizãri in masã, cu pericol real de migrare acceleratã a fortei de muncă calificata, a specialistilor, spre pietele vest-europene;
-
Posibila monopolizare a pietei de către companii care isi vor putea asigura cash-flow-ul prin sustinerea financiara din exterior (de la firmele-mamă) în detrimentul firmelor românesti.
Având în vedere toate aceste riscuri economice si sociale majore, solicităm organizarea unei întâlniri urgente eu dumneavoastră, în cursul zilei de mâine, 23 iulie 2025, pentru a discuta situatia si a identifica solutii minimale de interventie pentru a supravietui cat mai multe companii in situatia actuala.
Printre măsurile pe care le propunem, mentionăm:
-
Asigurarea resurselor financiare pentru plata lucrărilor efectuate, facturate si nefaturate până în prezent. Este esential ca proiectele stabilite ca prioritare si propuse a fi continuate prin planul de prioritizare propus de către Guvern sã fie sustinute cu resurse reale.
-
Crearea unui plafon de garantare, accesibil companiilor implicate în implementarea proiectelor strategice ce trebuie finalizate până anul viitor. Finantarea ar trebui acordată cu o dobândã maximã de 2% anual, astfel incât antreprenorii sã o poată sustine din venituri proprii, fară a compromite sustenabilitatea proiectului.
Stimate domnule Prim-ministru,
considerăm că un dialog deschis si onest este indispensabil în această etapă critică. FPSC este pregătitã sã colaboreze activ cu Guvernul României pentru a contribui la mentinerea stabilitatii economice si la indeplinirea angajamentelor asumate de statul român în ceea ce priveste investitiile publice.
Va multumim anticipat pentru disponibilitatea de a ne acorda această întrevedere si rămânem la dispozitia dumneavoastrã pentru detalii suplimentare.
Cu considerație,
Cristian ERBAȘU
Președinte
Federația Patronatelor Societăților din Construcții