Cine va fi noul Papă? Totul despre conclav și favoriții pentru Scaunul Sfântului Petru

Moartea Papei Francisc a deschis drumul către alegerea unui nou Suveran Pontif. Iată cum funcționează conclavul și cine sunt cardinalii favoriți să devină liderul Bisericii Catolice.

Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani, în dimineața din Lunea Paștelui, la doar o zi după ce a salutat credincioșii în Piața Sfântul Petru. Deși slăbit de o pneumonie severă și suferind de insuficiență renală, pontiful a rămas activ până în ultimele sale clipe. Decesul său a marcat sfârșitul unui pontificat complex și a declanșat un nou conclav: procesul prin care se alege al 267-lea Papă al Bisericii Catolice.


Ce este conclavul papal și cum funcționează?

La moartea unui Papă, Scaunul Sfântului Petru devine vacant, într-o perioadă cunoscută ca sede vacante. Urmează patru până la șase zile de funeralii, apoi nouă zile de doliu oficial, denumite novendiale.

Între timp, toți cardinalii din lume se reunesc la Vatican pentru o serie de întâlniri numite congregații generale, unde au loc reflecții, discuții și rugăciuni. Doar cardinalii sub 80 de ani au drept de vot în conclav, care se desfășoară în Capela Sixtină.

Înainte de vot, participanții depun un jurământ de confidențialitate absolută. Cei neimplicați sunt excluși din capelă cu formula „Extra omnes!”. Conclavul debutează cu o slujbă solemnă, urmată de un prim vot, adesea simbolic.


Cum este ales noul Papă?

Votul are loc de două ori pe zi, în două sesiuni (dimineața și după-amiaza), fiecare cu câte două tururi de scrutin. Fiecare cardinal completează un buletin cu inscripția „Eligo in Summum Pontificem” („Îl aleg ca Suveran Pontif”) și îl depune într-o urnă specială, rostit solemn.

Dacă niciun candidat nu obține o majoritate de două treimi, voturile sunt arse împreună cu o substanță chimică ce generează fum negru – semn că nu a fost ales un nou Papă. Alegerea este anunțată prin fum alb și bătăile clopotelor Vaticanului: „Habemus Papam!”.


Cine sunt cardinalii favoriți să devină Papă?

Toți candidații sunt bărbați – în Biserica Catolică, femeile nu pot deveni preoți sau papi. Media de vârstă a celor considerați favoriți este de aproximativ 69 de ani. Iată cei mai menționați cardinali în cursa pentru Scaunul Sfântului Petru:

1. Cardinalul Pietro Parolin (Italia, 70 ani)

Secretar de stat al Vaticanului și apropiat al Papei Francisc, Parolin este văzut drept favorit. Are o carieră diplomatică solidă și a contribuit la reconcilierea dintre SUA și Cuba.

2. Cardinalul Luis Antonio Tagle (Filipine, 67 ani)

Carismatic, apropiat de media și cunoscut pentru viziunile progresiste, Tagle ar putea deveni primul Papă asiatic din istorie.

3. Cardinalul Peter Turkson (Ghana, 76 ani)

Un poliglot respectat, Turkson este apreciat pentru viziunile ecologice și sociale. Totuși, opiniile sale liberale ar putea stârni rețineri în rândul cardinalilor conservatori.

4. Cardinalul Péter Erdő (Ungaria, 72 ani)

Conservator, dar considerat un candidat de consens, Erdő vine dintr-un context post-comunist și ar putea reprezenta o revenire la valori mai tradiționale.

5. Cardinalul Mykola Bychok (Ucraina, 45 ani)

Cel mai tânăr candidat, conduce comunitatea greco-catolică din Melbourne și este considerat un „joker” – o surpriză posibilă în conclav.

6. Cardinalul Angelo Scola (Italia, 83 ani)

Veteran al conclavului din 2013, Scola este un promotor al dialogului interreligios, în special între creștinism și islam.

7. Cardinalul Fridolin Ambongo Besungu (Congo, 65 ani)

Critic dur al deschiderii Vaticanului către cuplurile LGBTQ+, consideră astfel de măsuri ca fiind „imperialism occidental”.

8. Cardinalul Raymond Burke (SUA, 76 ani)

Unul dintre cei mai vocali oponenți ai Papei Francisc, Burke este ultraconservator și ar aduce o direcție tradiționalistă Bisericii.

9. Cardinalul Matteo Zuppi (Italia, 69 ani)

Apropiat de Papa Francisc și lider al episcopatului italian, Zuppi este deschis față de comunitatea LGBTQ+ și susține reforme moderate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here