Chirica cu mâinile murdare: a aruncat dosarul lui Cheșcu și i-a trimis Poliția Locală pe cap. Milionarul a pierdut războiul pentru clădirea-mamut

Milionarul Cheșcu a pierdut definitiv procesul cu Poliția Locală, iar soarta clădirii de birouri în care a îngropat milioane de euro este încă incertă @ Documentele depuse la dosar arată cum Primăria Iași și-a schimbat la 180 de grade poziția față de milionarul ieșean, imediat după perchezițiile DNA din Dosarul Flux @ La distanță de câteva zile după descinderile procurorilor, Poliția Locală l-a amendat pe dezvoltator pentru lucrările ilegale, iar Primăria i-a returnat lui Cheșcu dosarul de reautorizare a clădirii de birouri de pe șoseaua Națională @ După patru luni de la înregistrare, inspectorii au realizat că dosarul era incomplet și că lipseau documente @ Soluția unei noi reautorizări, pare de acum o misiune greu de îndeplinit @ În iulie anul trecut, firma a obținut un certificat de urbanism pentru intrare în legalitate, iar reprezantanții Dirot Comp susțin că diferențele dintre suprafața construită și cea autorizată au la origine o „eroare materială” strecurată în autorizația inițială @ Poliția Locală a constatată că doar amprenta la sol a clădirii era mai mare cu 200 metri pătrați @ „Noi am depus la instanță planșă de ridicare topografică vizată de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară prin care arătăm că respectăm suprafața construită, conform adresei de îndreptare eroare materială și DTAC. Ce diferă față de DTAC sunt fațadele și  unele compartimentări interioare nestructurale”, susțin reprezentanții Dirot Comp SRL într-un răspuns adresat redacției 7IAȘI @ Imobiliarul Cheșcu s-a ales și cu un „premiu de consolare”: judecătorii au redus amenda de la 3.000 de euro la doar 2.000 de euro

La sfârșitul lui inauarie 2022, DNA descindea în Primărie, efectuând percheziții cu privire la blocul intabulat ilegal în Tătărași pe strada Vasile Lupu de către Flux SRL, firma milionarului Cheșcu.

La distanță de doar câteva zile, șefii Primăriei Iași se dădeau de ceasul morții pentru a șterge urmele oricărei legături cu imobiliarul. Pe 1 februarie, Poliția Locală controla clădirea de birouri ridicată de același om de afaceri prin intermediul firmei Dirot Comp SRL pe șoseaua Națională și-l amenda pe acesta cu suma de 15.000 lei.

Pe 8 februarie, Primăria Iași returna firmei Dirot Comp SRL și dosarul pentru obținerea unei noi autorizații de construire pe motiv că documentația era incompletă. De remarcat că dosarul fusese depus la registratura Primăriei Iași pe 12 noiembrie 2021, adică cu patru luni înainte de a fi returnat.

Informațiile apar în dosarul în care Dirot Comp SRL a contestat amenda aplicată de Poliția Locală, finalizat zilele trecute printr-o sentință definitivă a Tribunalului Iași. Deși judecătorii de la Judecătorie au menținut constatările din procesul-verbal de contravenție, magistrații de la Tribunal au fost totuși mai indulgenți și au redus cuantumul amenzii de la 15.000 lei la 10.000 lei.

„ (…) reduce amenda contravenţională aplicată pentru contravenţia prevăzută de art. 26 alin. 1 lit. b din Legea nr. 50/1991, de la suma de 15000 de lei, la suma de 10000 lei. Respinge în rest plângerea contravenţională ca neîntemeiată. Menţine în rest procesul verbal de contravenţie seria IS nr 001914/01.02.2022”, se arată în minuta sentinței pronunțate la sfârșitul săptămânii trecute.

Chirica i-a întors dosarul de reautorizare după patru luni de zile

De remarcat este modul în care a acționat Primăria Iași, imediat după ce DNA a deschis Dosarul Flux, cel în care primarul Mihai Chirica a fost trimis în judecată pentru că a semnat în fals certificatul edificare al unui bloc construit ilegal de Cheșcu în Tătărași pe strada Vasile Lupu.

Pe 1 februarie 2022, Poliția Locală a controlat lucrările de la clădirea de bioruri de pe șoseaua Națională și a aplicat firmei Dirot Comp SRL o amendă record de 15.000 lei.

„Prin acest proces-verbal subscrisa a fost sancţionată pentru că a executat lucrări de construire în Şos. Naţională, nr, 25, prin nerespectarea autorizaţiei de construire nr. 439/25.04.2018 privind faţadele clădirii autorizate cu regim de înălţime S+P+8E, forma şi dimensiunea spaţiilor tehnice de la terasă, compartimentările interioare precum şi suprafaţa construită. Amenda aplicată a fost în valoare de 15.000 lei, dispunându-se şi intrarea în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construire dacă condiţiile urbanistice permit aceşti lucru, în caz contrar aducerea imobilului la starea autorizată iniţial, până la expirarea termenului de valabilitate al autorizaţiei de construire nr. 439/25.04.2018”, se arată în actele depuse la dosar.

Ba mai mult, pe 8 febraurie 2022, Primăria Iași a returnat dosarul depus de aceeași firmă pentru obținerea unei noi autorizații de construire care viza tocmai lucările efectuate ilegal. Modul în care a acționat Primăria Iași ridică multe semne de întrebare, deoarece decizia de returnare a dosarului de reautorizare a fost luată după patru luni de zile de la înregistrarea acestuia. Chiar dacă inspectorii primăriei au avut timp suficient să constate că documentația era incompletă, au luat decizia de returnare a dosarului după descinderile DNA.

„În concret, sub aspectul temeiniciei, constată instanţa că petenta neagă săvârşirea contravenţiei, susţinând ca deţine pentru imobilul din ####, Şos. Naţională, nr. 25, autorizaţia de construire nr. 439/25.04.2018 şi încă din data de 12.10.2021 a înregistrat la Primarul Municipiului cererea NT00078D06 nr. 113366 în vederea reautorizării Modificare proiect în curs de execuţie. La data de 8.02.2022  s-a comunicat un răspuns în sensul că i-a fost restituită documentaţia la registratura primărie, în vederea retragerii şi completării acesteia”, se mai arată în actele depuse la dosar.

Cu toate acestea, instanța a constatat că lucrările efectuate nu aveau la bază o autorizație, documentația depusă la registratura primăriei neputând fi considerată un document legal.

Cheșcu dă vina pe Primărie: „eroare materială”

Reprezentanții Dirot Comp SRL susțin că neconcordanțele ce privesc dimensiunile autorizate și cele construite în realitate au la origine o „eroare materială” strecurată în prima autorizație. De altfel, în luna iulie a anului trecut, municipalitatea ieșeană a emis un certificat de urbanism de intrare în legalitate, dezvoltatorul urmând să efectueze modificări interioare și exterioare la clădire, dar și să regândească accesul rutier.

„Noi am depus la instanță planșă de ridicare topografică vizată de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară prin care arătăm că respectăm suprafața construită, conform adresei de îndreptare eroare materială și DTAC. Ce diferă față de DTAC sunt fațadele și  unele compartimentări interioare nestructurale. Parametrii CUT, POT, regim de înălțime sunt conform DTAC”, susțin reprezentanții Dirot Comp SRL într-un răspuns adresat redacției 7IAȘI.

Dirot Comp SRL a depus și la dosar adresa Primăriei Iași eliberată pentru îndreptarea erorii materiale strecurată în textul primei autorizații de construire, dar instanța a considerat că  acest documenta nu reprezintă o scuză pentru efectuarea lucrărilor ilegale.

„(…)adresa prin care a fost îndreptată eroarea materială din cuprinsul autorizaţiei de construcţie nu este de natură a înlătura caracterul contravenţional al faptei, întrucât noua autorizaţie nu cuprinde în totalitate modificările şi lucrările de construcţie efectuate. Astfel, petenta a fost sancţionată inclusiv pentru că nu respectă compartimentarea interioară prevăzută în autorizaţie şi pentru că nu se respectă forma şi dimensiunile spaţiilor tehnice de la terasă, aspecte cu privire la care au fost efectuate şi planşe foto. Or, cu privire la aceste aspecte nu s-au adus modificări în urma îndreptării erorii materiale. Din neregulile sesizate au fost constatate şi la data de 09.09.2021 cu ocazia solicitării petentei de eliberare a procesului-verbal de recepţie”, au reținut judecătorii.

Cheșcu a construit cum a vrut. Zeci de nereguli, descoperite la recepție

Dincolo de „eroare materială” care privește suprafața construită la sol a clădirii, alte zeci de nereguli au făcut imposibilă recepționarea unuia dintre cele mai mari edificii construite în ultimii ani în Iași.

Conform răspunsului înocmit de inspectorii care s-au deplasat pe 9 septembrie 2021 la solicitarea firmei Dirot Comp SRL de efectuare a procesului-verbal de recepție, neregulile descoperite au fost enumerate pe mai multe pagini.

Redăm în rândurile de mai jos din documentul amintit:

„Urmare a adreselor cu numerele de mai sus prin care solicitați eliberarea procesului verbal de recepție parțială a construcției situate în Iași, șoseaua Națională nr. 25, amplasată pe imobilul având nr cadastral 151650, înscris în cartea funciară nr 151650, conform autorizației de construire nr 439/25.04.2018, vă comunicăm următoarele:

În urma analizării actelor atașate la cerere precum și în urma deplasării din teren din data de 27.08.2021, ora 13:00 s-au constatat următorele:

– nu se respectă forma și dimensiunile spațiilor tehnice de la terasa peste etajul 8

– planșeul supantei este mărit, astfel modificându-se suprafața desfășurată a construcției

– scările de acces către supantă nu sunt executate

– la etajul 5 este executată o terasă prin diminuarea suprafeței utile

– la etajul 1-4 s-au executat terase în partea estică și vestică a construcției ce nu sunt figurate în planurile vizate spre neschimbare

– la parter, intrarea principală a fost extinsă către șoseaua Națională

– zonele de parcare biciclete au fost incluse la suprafața utilă, la parter și nu au fost executate la subsol

– parcările nu sunt executate conform planurilor vizate spre neschimbare și nu respectă regulamentul privind geometria parcărilor

– nu este executat accesul către șoseaua Națională, iar accesul pietonal către Splai Bahlui, respectiv scările de acces și rampă pietoni nu respectă planurile vizate spre neschimbare

– la subsol nu se respectă benzile de circulație auto și sunt executați stâlpi ce nu sunt figurați în planurile vizate spre neschimbare

– nu se respectă compartimentările interioare

– nu se respectă fațadele autorizate”

– la subsol, adăpostul ALA nu respectă compartimentările interioare și dimensiunile acestuia în zona ieșirilor tip săritură de lup

– la subsol nu se respectă marcajul locurilor de parcare între axele 2 și 3”,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here