Chirica, acuzat că subminează o afacere locală. Peste 20 de procese cu primăria. „Un mecanism de presiune instituționalizată, coordonat de primar”

Primăria Iași blochează de ani buni aproape orice cerere care vine din partea grupului FEG. Peste 20 de procese au fost deschise în instanță împotriva municipalității, pentru că refuză să răspundă la cereri, să elibereze avize, autorizații, etc. Omul de afaceri Cristian Stanciu consideră că Primăria Iași a devenit „un mecanism de presiune instituționalizată, coordonat de primarul Mihai Chirica” și că aceste acțiuni „vizează în mod selectiv persoane sau entități care nu corespund intereselor personale”. În cele din urmă, procesele dintre Primărie și grupul FEG sunt decontate din banii ieșenilor, municipalitatea fiind obligată să achite despăgubiri și daune pentru zile de întârziere sau pentru refuzul emiterii unor documente. În primăvara acestui an, Tribunalul Iași a obligat primăria să plătească câte 580 de euro pe lună până la eliberarea unui banal aviz de racordare la energie electrică. Lunile curg, primăria refuză în continuare eliberarea avizului, iar despăgubirile sunt suportate de la bugetul local și nu din buzunarul lui Chirica. Alte procese privesc eliberarea unor acte de urbanism. „Aceste conduite pot fi încadrate în sfera abuzului în serviciu și a altor infracțiuni conexe și afectează grav interesele legitime ale unor persoane private, cât și funcționarea normală o unor instituții de utilitate publică”, a spus Cristian Stanciu, patronul FEG. Rivalitatea dintre Mihai Chirica și Cristian Stanciu datează de pe vremea când primarul era coleg cu acesta în PSD. Din grupul FEG fac parte instituții de învățământ preșcolar, școlar, post-liceal și firme care activează în domeniul imobiliar și al construcțiilor.

Primăria Iași trebuie să plătească despăgubiri de câteva mii de euro, dar și alte câteva sute de euro pe lună, până când va pune în aplicare o hotărâre judecătorească privind emiterea unor documente solicitate de Fundația Ecologică Green (FEG), entitate administrată de consilierul județean PSD Cristian Stanciu. Războiul personal al edilului Mihai Chirica cu Stanciu au dus la blocarea unor proiecte derulate de FEG. Fundația controlată de Stanciu a deschis circa 20 de acțiuni în instanță pentru obligarea primăriei la emiterea unor certificate sau avize. Municipalitatea s-a văzut obligată să plătească în cele din urmă daune pentru refuzul de a elibera hârtiile solicitate. În alte cazuri, instanța a obligat municipalitatea să elibereze avizele solicitate de către FEG și blocate de primărie.

Chirica refuză de trei ani să dea un aviz de racordare la curentul electric pentru o unitate de învățământ

Primăria refuză de mai bine de doi ani să elibereze un simplu aviz pentru racordarea la energie electrică firmei Metcons Top, ce aparține consilierului județean PSD, Cristian Stanciu. Firma nu poate da în folosință o unitate de învățământ pentru că primarul Mihai Chirica a dat ordin ca afacerile acestuia să fie sabotate. Metcons a concesionat în 2014 de la Primăria Iași un un imobil în suprafața de 366 mp situat în strada Toma Cozma nr.9, pentru care plătește 7.000 euro anual către municipalitate. Deși are autorizație de construire pentru consolidarea imobilului si recompartimentarea acestuia, nu poate demara lucrările întrucât clădirea nu este racordată la energie electrică. pentru că nu primea avizul, firma a dat în judecată primăria. În mai 2022, Metcons a cerut avizul Del Gaz, care a arătat că trebuie și avizul primăriei (proprietarul), aviz care însă nu a mai fost eliberat.

Plimbați cu vorba luni întregi. Avizul nu a mai fost eliberat

Deși a depus toate documentele, primăria condusă de Chirica refuză să îi elibereze documentul. Iar societatea a explicat și de ce refuză primăria acest lucru.

După numeroase demersuri și adrese înregistrate la pârât, acesta a emis adresa nr. 31280/7.03.2023, prin care ne-a solicitat să depunem documente din care să rezulte modalitatea tehnică de racordare la rețeaua de energie electrică si documente din care sa rezulte puterea instalată necesară imobilului (…) adresa emisă de pârât după mai bine de un an și 3 luni de la solicitarea inițială o considerăm un demers nejustificat și care ne produce în continuare prejudicii financiare. Am comunicat pârâtului inclusiv planșe foto din care rezultă cu evidență că tabloul de conectare la energie electrică se găsește chiar pe peretele imobilului”, se arată în acțiunea depusă de firma Metcons Top.

Despăgubiri de circa 600 euro lunar până la emiterea avizului. Primăria a încasat redevența nejustificat

Deși firma a cerut daune materiale de câteva zeci de mii de euro, instanța a stabilit ca primăria să plătească despăgubiri de 5.815 euro pentru o perioadă de 10 luni și alți 581 euro lunar până la eliberarea avizului. Hotărârea a fost emisă în martie 2025, însă municipalitatea a făcut recurs. Magistrații au arătat însă că primăria a primit nejustificat redevența de la firma lui Stanciu, în condițiile în care nu a emis avizul solicitat.

„În condiţiile în care instanţa a reţinut că starea imobilului concesionat a făcut imposibila dreptul concedentului de exploatare, iar acest fapt se datorează atitudinii concedentului care a întârziat efectuarea lucrărilor de consolidare, amenajări interioare şi exterioare precum şi schimbare destinație, autorizate la data de 11.05.2023, instanța apreciază că încasarea redevenței s-a făcut în mod neîntemeiat”, se arată în decizia instanței.

Chirica ține în șah FEG. A refuzat să elibereze simple certificate de urbanism pentru reparațiile clădirilor

Într-un alt dosar, Stanciu a cerut obligarea primăriei la emiterea unor certificate de urbanism legate de reabilitarea clădirii Casa Modei de pe bulevardul Ștefan cel Mare, dar și pentru construirea unui compelx de birouri din strada Zlataust. Prin FEG și Metcons Top SRL, politicianul susține că a depus mai multe solicitări la primărie legate de cele două cereri, care au fost însă ignorate de municipalitate.

„Am depus la municipiul Iași întreaga documentație pentru eliberarea certificatelor de urbanism, dar nu am primit niciun răspuns referitor la cererile noastre de la înregistrarea cererilor de emitere certificate de urbanism și până în prezent, sens în care am revenit cu adrese prin care am solicitat urgentarea soluționării cererilor. Arătăm că nu am primit în tot acest interval nicio notificare de la Primăria Iași potrivit căreia să ni se solicite eventuale completări, modificări sau lămuriri ale documentației”, susțin cei de la FEG și Metcons Top SRL.

Reprezentanții celor două entități au susținut că municipalitatea a refuzat să emite acele cereri chiar și la momentul în care au fost dați în judecată. În cele din urmă, instanța  a oblige autoritatea publica sa emita un act administrative și săelibereze un alt înscris.

Peste 20 de proiecte dechis de FEG contra primăriei expresia unui mecanism de presiune instituționalizată, coordonat de Chirica”

Cristian Stanciu a menționat că pe rolul instanțelor ieșene sunt circa 20 de procese dechise împotiva autorității locale, cea care a căutat să blocheze activitatea.  Contactat de 7IAȘI, Stanciu a susținut că la mijloc este vorba de refuzuri sistematice ale primăriei împotriva celor care nu corespund intereserelor primarului.

„Situațiile la care faceți referire reprezintă doar o mică parte dintr-o serie extinsă de litigii deschise de entități din cadrul FEG împotriva Primăriei municipiului Iași. Practic, aproape orice solicitare formulată de noi – fie că vorbim despre o adresă, un aviz, un certificat sau o autorizație- se lovește constant de refuzuri nejustificate sau motivate în mod pueril, fără temei legal ori administrativ. Aceste refuzuri sistematice generează blocaje și sunt urmate, inevitabil, de acțiuni în instanță, aflate acum în diferite stadii procesuale. Din perspectiva noastră, ceea ce se întâmplă de ani buni reprezintă expresia unui mecanism de presiune instituționalizată, coordonat de primarul Mihai Chirica împreună cu un grup de funcționari publici – unii dintre ei inculpați în dosare penale, aflate în diferite faze procesuale. Acțiunile acestora vizează în mod selectiv persoane sau entități care nu corespund intereselor personale sau de grup ale conducerii municipale. Considerăm că aceste conduite pot fi încadrate în sfera abuzului în serviciu și a altor infracțiuni conexe, întrucât afectează grav atât interesele legitime ale unor persoane private, cât și funcționarea normală o unor instituții de utilitate publică, generând în mod continuu și organizat, prejudicii patrimoniale și funcționale”, a spus Cristian Stanciu.

Daune cerute de zeci de mii de lei pentru refuzul unei semnături

Recent, 7IAȘI  a arătat cum, într-un nou demers inițiat în instanță, FEG solicită daune de 70.000 lei de la primărie pentru refuzul administrației locale de a semna un banal proces-verbal de vecinătate în zona Smârdan. Organizația patronată de Stanciu nu poate intabula terenul fără acordul vecinilor. Unul dintre vecini este Primăria, care refuză de cinci ani să semneze procesul-verbal de vecinătate.

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here