Cât de mare este ameninţarea nucleară proferată de Coreea de Nord

Într-un mesaj de 30 de minute cu ocazia Anului Nou, Kim Jong-un a vorbit despre testele nucleare ale Coreei de Nord care, în opinia sa, au transformat-o „într-o putere militară a Estului“ şi de neatins „nici măcar de cel mai mare inamic“, cu trimitere la Statele Unite.

„Suntem în ultima fază de testare-lansare a unei rachete balistice intercontinentale“, a plusat dictatorul nord-coreean, fără a-l impresiona însă pe viitorul lider de la Casa Albă. 

„Nu se va întâmpla!“, a comentat Donald Trump într-un mesaj postat pe contul său de Twitter la 2 ianuarie.

Programul nuclear nord-coreean preocupă de aproape trei decenii experţi din întreaga lume, în special din Statele Unite.

Experţii în arme nucleare nu ştiu cât de aproape este regimul de la Phenian în realizarea rachetelor intercontinentale, dar converg asupra ideii că instalarea la putere a tânărului Kim Jong-un a dat un imbold puternic în acest sens.

În pofida asigurărilor lui Trump, adevărul crud este că nord-coreenii sunt singurii care au testat arme nucleare în acest secol şi pot reprezenta o ameninţare gravă la adresa Statelor Unite şi aliaţilor săi, scrie Business Insider.

„Este greu de evaluat capacităţile nucleare ale Coreei de Nord, ţinând cont de accesul foarte limitat la instalaţiile sale“, spune pentru Business Insider Kelsey Davenport, directoarea Asociaţiei pentru Controlul Armamentelor, cu sediul la Washington.

„Dar este evident că nord-coreenii au înregistrat progrese semnificative atât în privinţa ogivelor nucleare, cât şi în privinţa rachetelor balistice intercontinentale“, spune ea.

Deşi programul nuclear al Coreei de Nord se află într-o fază incipientă, Kim Jong-un are sub comanda sa 100 de lansatoare de rachete, estimează Jeffrey Lewis, editor la Arms Control Wonk.

Experţii exclud posibilitatea ca Phenianul să dispună de arme nucleare capabile să atingă ţinte din teritoriul american, însă semnalează că se apropie de punctul montării unei ogive nucleare pe o rachetă cu rază medie de acţiune. „Acest fapt ar pune în pericol Coreea de Sud şi Japonia, precum şi bazele americane din cele două ţări“, afirmă Davenport.

Deşi Statele Unite au trei opţiuni de apărare în faţa unui atac nuclear al Coreei de Nord, asta nu înseamnă că nu pot fi vulnerabile, atrage atenţia Jeffrey Lewis.

Statele Unite şi aliaţii lor se pot apăra cu distrugătoare dotate cu sistemul integrat de radar şi rachete Aegis, cu baterii de rachete Patriot echipate cu interceptori PAC-3 şi cu sistemul antirachetă THAAD, în curs de instalare în Coreea de Sud. Dacă primele două forme de apărare sunt destinate rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune, THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) poate reprezenta un scut pentru întregul spaţiu sud-coreean, afirmă Lewis.

Însă protecţia nu este completă. Coreea de Nord ar putea ataca radarele, iar câteva secunde de copleşire a acestora ar fi suficiente pentru o catastrofă, avertizează expertul american.

Coreea de Nord a aderat la Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare în 1985, dar s-a retras în 2003, pe fondul unor acuzaţii de dezvoltare a unui program nuclear clandestin încă din 1989.

Primul anunţ al Phenianului cu privire la testarea unei arme nucleare a fost făcut la 9 octombrie 2006. De atunci, Coreea de Nord a efectuat patru teste nucleare, ultimul pe 9 septembrie 2016.

Phenianul susţine că a testat la 6 ianuarie 2016 o bombă cu hidrogen, anunţ respins de mulţi experţi.

Potrivit Coreei de Nord, armele sale nucleare sunt destinate descurajării Statelor Unite. Cu toate acestea, Kim Jong-un a ameninţat în repetate rânduri că intenţionează să atace Statele Unite dacă americanii nu îşi retrag armele nucleare din Coreea de Sud. Oficialii de la Seul afirmă, la rândul lor, că americanii nu mai au arme nucleare în teritoriul sud-coreean încă din 1992.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here