Când expiră, de fapt, alimentele. Nutriționist: „Nu sunt obligatoriu stricate”

Nutriționista Mihaela Bilic remarcă unul dintre motivele pentru care ajungem să aruncăm multă mâncare și să facem risipă alimentară: termenul de valabilitate al produselor este din ce în ce mai scurt.

Aceasta este de părere că putem stabili dacă un produs este bun pentru consum folosindu-ne de gust și de miros.

Într-o postare pe pagina sa de pe Facebook, Mihaela Bilic face o listă a alimentelor pe care, în opinia ei, nu trebuie să ne grăbim să le aruncăm doar raportându-ne la data înscrisă pe ambalaj.

Ciocolata poate fi consumată chiar și la un an după ce a expirat

„E bine de știut că un iaurt poate fi consumat încă 3 săptămâni după termenul de expirare, cu condiția să fi fost păstrat la rece. Va fi mai acid și mai acrișor tocmai pentru că are mai multe colonii de lactobacili.

Ciocolata poate fi consumată chiar și la un an de zile după ce a expirat (chiar dacă are o peliculă albă), iar pastele făinoase și orezul până la 2 ani.

Mierea nu se strică niciodată, cel mult se zaharisește și atunci trebuie pusă în apă caldă. Până și produsele congelate au termen de expirare, însă le puteți consuma liniștiți chiar dacă a mai trecut un an în plus.

Conservele (cu condiția să nu fie bombate) și laptele UHT se păstrează timp îndelungat și pot fi consumate până la 2 ani după expirare”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

„Nu merită să aruncăm biscuiții, dulceața sau parmezanul pentru simplu fapt că s-a depășit data înscrisă pe etichetă.”

Sunt produse la care termenul de expirare nu trebuie depășit

„Cu siguranță, carnea și peștele sunt produse extrem de perisabile și termenul de garanție nu poate fi depășit”, subliniază nutriționista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here