Călin Georgescu, candidatul independent care a dominat primul tur al alegerilor prezidențiale – anulate ulterior de CCR – a făcut o serie de declarații controversate într-un monolog video difuzat pe rețelele de socializare. În cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri moderate de soția sa, Cristela Georgescu, liderul politic a lansat o afirmație stranie despre președintele Klaus Iohannis, sugerând o paralelă cu plecarea lui Nicolae Ceaușescu în decembrie 1989.
„Am înțeles că mâine pleacă într-o călătorie. Așa a plecat și Ceaușescu înainte de ’89”, a afirmat Georgescu, răspunzând unei întrebări despre intențiile actualului președinte de a rămâne în funcție.
„Vremea marii schimbări”
Într-un discurs vehement împotriva „sistemului oligarhic”, Georgescu a susținut că este ținta unui atac coordonat, atât din partea structurilor interne, cât și externe. Întrebat „De ce vă urăște sistemul atât de mult?”, acesta a replicat: „Sistemul urăște cauza. Poporul român, trezit în conștiință, vrea schimbare de sistem, nu doar schimbare de stăpân. A venit vremea marii schimbări.”
Georgescu a făcut aluzii directe și la influențele externe, menționând implicarea miliardarului George Soros în România: „Soros nu doar că a fost aici imediat după ’89, dar sistemul pe care l-a sprijinit este mult mai amplu decât orice am văzut. Oligarhia se opune unei Românii suverane.”
„Nu vom intra în război”
Referitor la posibilitatea unui conflict armat, liderul independent a dat asigurări ferme: „Cu mine niciodată nu se va întâmpla asta. Nu se va mișca niciun fir de păr de pe capul niciunui român.”
Promisiuni electorale și planuri juridice
Călin Georgescu a criticat partidele politice care încearcă să se unească împotriva sa, declarând că acest lucru demonstrează frica sistemului: „Cum pot învinge poporul român? Nu au soluții.”
În ceea ce privește disputa electorală aflată în desfășurare, Georgescu a anunțat că joi, la ora 11:00, va avea loc o audiere importantă la Curtea de Apel București. „Sperăm într-o victorie pentru poporul român”, a adăugat el.
Totodată, a promis reforme majore în finanțarea partidelor politice: „Partidele se vor autofinanța, nu de la bugetul statului. Este timpul ca resursele publice să fie direcționate către popor, nu către oligarhii politici.”