Bazine de înot la grădinițele din Iași: un șanț și cinci ani de promisiuni

Un proiect cu constructor stabilit în 2022 și cu termen de finalizare de 16 luni nici măcar nu a fost demarat. Primăria Iași se angajase să construiască trei bazine de înot la trei grădinițe din municipiu, însă continuă să plimbe proiectul de la an la an cu diferite promisiuni ale edilului șef. În afara unor șanțuri săpate pentru mutarea rețelelor de utilități, investiția de peste 8.000.000 lei a rămas fix la același stadiu al machetelor ca la bun început. În 2025, primarul continuă cu aceleași promisiuni. „Am construit, cu fonduri de la bugetul local sau din fonduri europene, săli și terenuri de sport, construim bazine de înot la grădinițe, dar am investit și în cluburile de tradiție ale Iașului!”, spunea Chirica în luna martie. În bugetul pe 2025, a prins 3.000.000 lei pentru construcția bazinelor, în vreme ce pentru Clubul Sportiv Municipal Iași 2020 va aloca peste 10.000.000 lei, club cu o echipă de handbal retrogradată rușinos din prima ligă feminină.

Primăria municipiului Iași intră în al cincilea an de promisiuni pentru un proiect „inovator”, o „idee personală” a primarului Mihai Chirica, care nu a depășit stadiul de machetă. Este vorba de trei bazine de înot pentru preșcolari, la trei grădinițe din oraș, proiecte pentru care primăria a și făcut licitație, a și semnat contractul de lucrări, dar pentru care nu s-a mai făcut nimic. Între timp, primarul Iașului continuă propaganda, incluzând chiar și în bugetul pe anul acesta fonduri pentru lucrările promise de ani buni și care nu au avansat în nici un fel.

Patru ani de vorbe goale și bani doar pe hârtie

Mihai Chirica vorbea de bazinele de înot încă din 2021, când lansa public primele machete ale proiectului. Este vorba de trei bazine de înot pentru preșcolari, la grădinițele PP 14- Canta, PP 18- Decebal și PP 21- strada Plăieșilor. În noiembrie 2022 a fost încredințat contractul pentru realizarea proiectului tehnic și pentru execuția lucrărilor. Acesta a fost adjudecat de asocierea dintre firmele Sigm Home Project SRL și Construcții Unu SA, suma fiind de 6.752.000 lei, fără TVA. Contractul trebuia onorat în 16 luni, ceea ce însemna că bazinele trebuiau finalizate până anul trecut.

Mihai Chirica în 2022: Sperăm că modelul nostru să poată fi reiterat și în alte unități preșcolare din România

Nu doar că nu s-a întâmplat mare lucru, dar anual edilul relua aceeași poveste, că proiectul este unul major, inovator și că va servi ca un model.

Vor fi clădiri cu o suprafață de aproximativ 170 metri pătrați, cam cât Sala Mare a Primăriei, cu bazine cu lungime de 8,5 metri pe aproximativ 4,5 metri și adâncimea apei de la 0,5 până la 1,2 metri. Indicatorii tehnico-economici i-am aprobat la începutul anului, în luna ianuarie 2022 și credem noi că anul 2023 poate fi anul în care inaugurăm primele grădinițe cu bazine de înot. Este un element de noutate la nivel național și sperăm că modelul nostru să poată fi reiterat și în alte unități preșcolare din România, spunea Chirica în noiembrie 2022.

Nici măcar 1.000.000 lei dați în doi ani

În anul 2023, promis de Mihai Chirica drept unul în care inaugura bazinele, primăria a alocat 500.000 lei, bani care nu au folosit la nimic. În 2024, au fost alocați 200.000 lei pentru mutarea unor rețele de utilități din zonă, care se aflau pe amplasamentul viitoarelor bazine de înot. Iar în afara unor șanțuri săpate în curțile grădinițelor, șantierul a rămas exact la fel.

Aproape jumătate din sumă, prinsă în bugetul pe 2025

Bugetul pe 2025 se dovedește a fi ceva mai generos cu acest proiect, alocarea fiind de 3.000.000 lei, bazinele fiind prinse în lista de investiții.

Reporterii 7IAȘI au vizitat ieri, 1 mai 2025, amplasamentele celor trei grădinițe care ar trebui să beneficieze de bazinele de înot promise de Mihai Chirica. Șantierele sunt inexistente, atmosfera fiind una de vacanță totală. Cum contractul încheiat în 2022 cu termen de 16 luni nu a fost încă derulat, este de așteptat ca prețul celor trei bazine să crească dat fiind majorarea costurilor materialelor de construcții.

Bani la bazine cu țârâita, milioane la o echipă retrogradată. Fonduri pentru sprijinul PSD în Consiliul Local

Dacă la bazinele de înot speranțele de inițiere a investiției sunt extrem de mici, la sporturile de echipă, primarul s-a dovedit a fi mai darnic. Și nu oricum, ci cu o alocare de peste 10.000.000 lei către Clubul Sportiv Municipal Iași 2020, entitatea prin care s-au tocat alte milioane în 2023 la campionatul mondial de eSports de la Iași. O parte din acești bani vor ajunge la echipa de handbal fete, ultima în prima ligă a României, deja retrogradată. Fondurile au fost date prin prisma alianței PSD-PNL din Consiliul Local, la mijloc fiind Mihai Gavril, consilier local social democrat, membru în CA-ul Clubului Sportiv și cel care face jocurile la această entitate.

Duplicitarul Chirica: „Ne-am implicat activ în proiecte menite a aduce din nou sportul în rândul copiilor și tinerilor din Iași”

Într-o postare de pe pagina de Facebook din martie 2025, Chirica vorbește de cât de mult a investit Primăria în sport și cât de importantă este această ramură pentru dezvoltarea tinerilor. Realitatea este că bazinele de înot nu au început, banii promiși pentru clubul de fotbal se dau cu țârâita, iar restul alocărilor se duc pe criterii politice, cum ar fi clubul primăriei.

„Știm cu toții că o țară și un stat puternic au nevoie de generații de tineri sănătoși, energici, capabili să înfrunte orice obstacol pentru a-și crea o viață cât mai bună și lor, dar și celor din jurul lor. Așa se naște o comunitate unită! Tocmai de aceea în ultimii ani ne-am implicat activ în proiecte menite a aduce din nou sportul în randul copiilor și tinerilor din Iași. Am construit, cu fonduri de la bugetul local sau din fonduri europene, săli și terenuri de sport, construim bazine de înot la grădinițe, dar am investit și în cluburile de tradiție ale Iașului!”, a spus primarul.

Vlad ROTARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here