Un student din Iași a rămas fără un picior și cu alte traumatisme fizice ireparabile după ce s-a urcat în mașina condusă de un prieten de al său, care nu avea permis și băuse în seara accidentului. Prima sentință pentru șoferul inconștient: „măsura educativă a stagiului de formare civică pe o durată de 4 (patru) luni”, nicio zi de închisoare, nici măcar o pedeapsă cu suspendare.
Tânărul care la vârsta de 17 ani conducea băut și fără permis este fiul unui polițist, șef la Rutieră în Huși, localitatea în care s-a produs accidentul. Fratele său este de asemenea polițist la Serviciul Rutier Vaslui.
Șoferului i s-au recoltat probe biologice abia la cinci ore de la producerea accidentului. Inițial, prietena acestuia, care se afla pe scaunul din dreapta, a declarat că ea conducea mașina. Martorii audiați susțin că Cosmin a băut toată seara: „Mi-a luat paharul din mână, l-a băut pe tot. Avea 150 km/h”
Probele de sânge au fost recoltate prea târziu și a rezultat o alcoolemie de doar 0,008 ‰, sub „pragul penal”.
Martorul care a sunat la 112 a declarat ulterior, în timpul anchetei, că tatăl lui Cosmin, agentul șef Mistrianu, a fost prezent la locul accidentului și a discutat cu polițiștii.
Pentru a dovedi că de fapt Cosmin Mistrianu se afla la volan, procurorii au pus sub ascultare telefonul acestuia, al prietenei sale și al unuia dintre pasageri.
Despre interceptări, tânărul a fost avertizat chiar de mama sa. : „Îți spun rapid și pe scurt. Din momentul de față stopezi orice discuție, cu toată lumea! Nu mai ai treabă! Telefonul este strict pentru mine și pentru tata”
Colegii au declarat că Cosmin a mai fost prins la volan fără permis, dar că l-a scăpat tatăl său: „După ce au fost opriți, Mistreanu Cosmin l-ar fi sunat pe tatăl său, care este polițist la Rutieră, după care polițiștii l-au lăsat să plece”
Andrei a rămas invalid pe viață, iar tratamentul și protezele costă cât zece case: „Nu m-a sunat niciodată să-i spună că-i pare rău. Eu eram în spital fără picior, el era la mare. Am înțeles că acum are permis”
Andrei Petcu, student în Iași, în anul II la Automatizări și Calculatoare, a rămas fără un picior și cu alte traume fizice și psihice în urma unui accident rutier care s-a petrecut în urmă cu mai bine de un an în apropierea orașului natal, Huși.
Autorul accidentului, Cosmin Mistrianu, era minor la acea vreme și, deși băuse la aceeași petrecere, s-a urcat la volan. După numai câteva sute de metri a pierdut controlul volanului și s-a izbit de un parapet. Pe locul din dreapta se afla iubita acestuia, Ioana Bîrlădeanu, cea care i-a încredințat mașina deși cunoștea că prietenul său era minor, nu deținea permis de conducere și consumase alcool.
În urma accidentului, trei pasageri care se aflau pe locurile din spate au fost răniți, cele mai grave leziuni fiind suferite de către tânărul student din Iași Andrei Petcu. Gamba piciorului drept i-a fost amputată, iar piciorul stâng a fost fracturat în mai multe locuri.
Tânărul Cosmin Mistrianu a scăpat nepedepsit pentru cele mai grave fapte comise: a fost trimis în judecată și condamnat de o primă instanță doar pentru infracțiunea de conducere a unui autovehicul fără permis. Victimele accidentului nu au fost despăgubite în vreun fel pentru că dosarul a fost disjuns pentru faptele de vătămare corporală și, de mai bine de un an de zile, cercetările trenează.
În cadrul aceluiași dosar trimis în judecată în luna iunie a anului trecut, iubita lui Mistrianu, Ioana Bârlădeanu, a fost condamnată pentru că i-a încredințat acestuia autoturismul în repetate rânduri, deși cunoștea faptul că nu deține permis de conducere.
În urmă cu o săptămână, pe 24 martie, Judecătoria Huși, l-a condamnat pe Cosmin Mistrianu la o pedeapsă insignifiantă: „măsura educativă a stagiului de formare civică pe o durată de 4 (patru) luni”.
Prietena sa, Ioana Bîrlădeanu, a primit o condamnare de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
Șoferul a băut toată noaptea. „Mi-a luat paharul din mână, l-a băut pe tot. Avea 150 km/h”
Pe 16 martie 2024, Cosmin Mistrianu a participat la o peterecere de majorat organizată la clubul Armonia din Pădureni, o localitate din proximitatea orașului Huși. Printre cei 60 – 70 de invitați s-au numărat și cei care aveau mai târziu să devină victime ale gravului accident rutier. Spre dimineață, cei trei pasageri au hotărât să se întoarcă la Huși împreună cu Ioana Bîrlădeanu, care deținea permis de conducere și care nu consumase alcool la petrecere. La plecare însă, aceasta a trecut pe locul din dreapta și i-a încredințat cheile mașinii iubitului său, Cosmin Mistrianu, care băuse toată noaptea, era minor și nu deținea permis de conducere. În aceeași noapte repetase gestul de încă trei ori: i-a dat mașina prietenului pentru ca acesta să facă „ture” cu alți invitați față de care se mândrea cu abilitățile sale de șofer aflat sub influența alcoolului.
După ora 3.30 dimineața, patru persoane s-au îmbarcat în mașina condusă de Cosmin Mistrianu. La scurt timp după plecare, în jurul orei 3:40, acesta a pierdut controlul volanului după ce a parcurs o distanță de doar 600 metri și a lovit un parapet din beton.
În zilele de după accident, au fost audiați zeci de martori, cei mai mulți dintre aceștia adolescenți care participaseră la petrecerea de majorat. Din declarațiile date de aceștia rezultă clar că tânărul Cosmin Mistrianu a băut toată seara după care s-a urcat la volan.
În dosarul penal consultat de 7IAȘI se regăsesc declarațiile făcute de tinerii care au participat la petrecere. Cei mai mulți dintre invitați au confirmat că cel care s-a urcat la volan a fost Cosmin Mistrianu și că acesta a băut.
Declarație I.I. Bogdan: „La un moment dat a oprit, a întors mașina pe șosea și a început brusc să accelereze. Arăt faptul că eu aveam un pahar cu coniac în mână în care se aflau aproximativ 200 ml, mi l-a cerut și eu i l-am dat, Cosmin luând paharul în mâna dreaptă. A început să accelereze mai tare, timp în care ținea volanul cu mâna stângă, tot cu mâna stângă schimba și vitezele, timp în care consuma alcool din pahar. L-a băut aproape pe tot. Acesta oricum era amețit și în momentul în care s-a urcat la volan. Arăt faptul că la un moment dat avea 150 km/h”
Declarație A. Codrin: „În cursul serii îmi amintesc că l-am observat pe Cosmin cum bea un pahar cu bere, pe Ioana nu am văzut-o să consume alcool. Nu știu unde era parcată mașina Ioanei, nu am văzut-o plecând pe cursul serii. (…) Când am plecat eu, mașina Ionaei nu mai era acolo, Nu știu când a plecat. (…) În zilele următoare au fost zvonuri că la volan s-ar fi aflat Mistreanu și nu Ioana Bîrlădeanu. Despre Cosmin am auzit că ar mai fi condus, dar eu personal nu-mi aduc aminte să fi văzut așa ceva”
Declarație George P.: „Arăt faptul că mi-a fost frică să merg cu Cosmin pentru că acesta nu conducea bine. Eu nu l-am văzut conducând când era băut, dar el spunea mereu că conduce mai bine când este băut”
Declarație Alexandru C.: „Știu că Ioana Bîrlădeanu a stat aproape toată seara cu prietena ei pe nume Bălan Ștefania și cu Cosmin. Nu am văzut dacă aceștia au consumat alcool, însă de câte ori am vorbit cu el se vedea că este băut”
Declarație Alin M.: „Pot preciza că pe numitul Mistrianu Cosmin l-am văzut de mai multe ori, afară pe terasă, când ieșeam să fumez, și țin minte că consuma băuturi alcoolice dintr-un pahar și fuma țigări, dar nu m-am intersectat cu acesta. După părerea mea, acesta era sub influența alcoolului dar nu era în stare vădită de ebrietate la începutul petrecerii, dar pe parcursul serii, am observant că se afla într-o stare avansată de ebrietate”
Probele biologice, prelevate la 5 ore după accident. „L-a sunat pe tatăl său care a vobit cu polițiștii. I-au dat drumul să plece”
Cosmin Mistrianu face parte dintr-o familie de polițiști, fapt care i-a fost de folos și înainte de accident, când se mai urcase la volan fără permis și uneori chiar băut. Astfel de evenimente au fost pomenite în declarațiile date de martori în dosarul penal deschis după producerea accidentului.
Tatăl lui Cosmin Mistrianu este șeful Biroului Rutier Huși, Eduard Remus Mistrianu având gradul de agent șef principal.
Fratele lui Cosmin, Alexandru Mistrianu, este de asemenea polițist la Serviciul Rutier Vaslui.
De altfel, tatăl șoferului a ajuns foarte repede la locul accidentului, concomitent cu echipajele de poliție aflate în misiune dar și cu cele ale Ambulanței și ale SMURD.
Iubita lui Cosmin Mistrianu, Ioana Bîrlădeanu, a fost prima care s-a dat jos din mașină după momentul impactului. A luat legătura prin telefon cu părinții lui Cosmin. Acesta scăpase cu câteva leziuni la nivelul feței, iar când echipajele de poliție au ajuns la fața locului, Ioana Bîrlădeanu a declarat că ea se afla la volan și nu iubitul său, care băuse toată noapte și care condusese mașina fără permis.
Polițiștii care s-au prezentat la locul accidentului i-au cerut doar tinerei fete să sufle în fiolă, deoarece aceasta a susținut că ea condus mașina. Rezultatele testului au fost negative, zero alcool.
Pentru că prezenta zgârieturi și contuzii la nivelul feței, Cosmin Mistrianu a fost transportat la spital, unde a ajuns cu ambulanța în jurul orei 6.00. Abia la ora 8.50, la mai bine de cinci ore de la producerea accidentului, acestuia i-au fost luate probe de sânge. Conform buletinului de analiză eliberat patru zile mai târziu, la data de 20 martie 2024, în sângele lui Cosmin Mistrianu au fost găsite urme de alcool, dar sub pragul alcoolemiei care atrage răspunderea penală în cazul conducerii unui autovehicul.
„La data de 16.03.2024, ora 08.50, în timp ce se afla la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, inculpatului Mistrianu Narcis i-au fost recoltate probe biologice, prin buletinul de analiză toxicologică-alcoolemie nr. 470-471 din data de 20.03.2024, stabilindu-se pentru proba 1 (ora 08.50) o alcoolemie de 0.08g la mie alcool pur în sânge și pentru proba 2 (0ra 09.50) o alcoolemie de 0,03g la mie alcool pur în sânge”, au consemnat anchetatorii.
Pentru că lui Cosmin Mistrianu nu i-a fost măsurată alcoolemia imediat după producerea accidentului, acesta nu a mai dat socoteală pentru comiterea unei infracțiuni extrem de grave, care putea să-l coste ani grei de închisoare.
În dosar a fost audiată și persoana care a sunat la 112 imediat după producerea accidentului, o femeie care locuia în apropiere și care a fost trezită de o bubuitură puternică. Aceasta a declarat că iubita lui Mistrianu i-a cerut telefonul imediat după ce a ieșit din mașină și că a apelat un număr de telefon, care ulterior s-a dovedit că aparține mamei lui Cosmin. Așa se explică și faptul că, odată cu echipajele de poliție și de salvare, la locul accidentului a ajuns și tatăl lui Cosmin Mistrianu, șeful Biroului Rutier Huși, Eduard Remus Mistrianu. Martora susține că l-a văzut discutând cu polițiștii prezenți la locul accidentului.
„Am fost de față când organele de poliție au testat cu aparatul alcooltest pe persoana de sex feminin cu părul brunet și cu hanorac roz, rezultatul fiind negativ. Nu am auzit discuțiile purtate între polițiști și cei care au fost implicați în accidentul rutier. Știu că la un moment dat, la locul accidentului rutier au venit părinții numitului Mistreanu Cosmin care au ajuns înainte de a pleca ambulanțele către spitale”, a declarat în fața anchetatorilor Violeta Orzoi, femeia care a anunțat la 112 producerea accidentului.
Intervenția și indicațiile trasate Ioanei Bîrlădeanu, care a declarat că ea se afla la volan, l-au ajutat pe Cosmin Mistrianu să scape de testarea alcoolemiei în aerul expirat la locul producerii accidentului. Nu a fost prima dată când tatăl polițist la Rutieră a intervenit pentru fiul care obișnuia să conducă fără permis și sub influența alcoolului, spun martorii audiați de către procuror în dosar. Aceștia, prieteni sau simpli apropiați ai lui Cosmin Mistrianu, au relatat despre cum acesta fusese oprit de către echipajele de poliție, dar iertat după discuții telefonice cu tatăl tânărului.
Declarație Rareș P. M.: „În luna iulie 2023, pe data de 27 sau 28, știu că era ziua în care a fost ultima probă a bacalaureatului, am fost la o petrecre la un prieten comun lângă biserica cu corni, cu Mistreanu Cosmin și Ioana Bîrlădeanu. (…) După ce a dat cu spatele, Cosmin a înterbat-o pe Ioana dacă poate să meargă mai mult. Ioana a fost de acord și am plecat toți trei să ne plimbăm, la volan fiind Misteranu Cosmin. Ne-am plimbat aproximativ 15 minute. (…) Arăt faptul că atât eu cât și Misteranu Cosmin consumasem în acea seară alcool. (…) Am auzit și de la alte persoane că Mistreanu Cosmin conducea mașina Ioanei și uneori era băut.
Am aflat tot de la cunoștințele noastre că în urmă cu aproximativ o săptămână înainte de accident, Mistreanu Cosmin și Bîrlădeanu Ioana au fost opriți de poliție pe strada Ana Ipătescu, la volan fiind Cosmin. După ce au fost opriți, Mistreanu Cosmin l-ar fi sunat pe tatăl său, care este polițist la Rutieră, după care polițiștii l-au lăsat să plece ”
Declarație Ionel G.: „Cosmin mi-a povestit că se urcă la volan și conduce atât mașina Ioanei cât și mașina tatălui său. De foarte multe ori i-am atras atenția să nu mai conducă, însă acesta îmi spunea că știe să conducă, că conduce foarte bine când este beat și nu înțelege de ce alții nu pot, că nu va păți nimic pentru că tatăl său este polițist la Rutieră.
Știu de la mai multe persoane din cercul nostru, inclusiv de la prietenul meu, de faptul că la un moment dat, dar nu am dat atenție la dată, Mistreanu Cosmin ar fi fost oprit pe str. Ana Ipătescu din Huși de o patrulă de Poliție iar el l-ar fi sunat pe tatăl său care a vobit cu polițiștii. Ulterior aceștia i-au dat drumul să plece.
(…)
Un episod ce a avut loc în urmă cu aproximativ două sau trei luni în care, în timp ce Cosmin Mistreanu conducea mașina în care se aflau mai multe persoane pe str. Șara din municipiul Huși, la o intresecție, în timp ce mergea cu peste 100 km/h, fiind băut, nu a mai apucat să frâneze la stop, a ieșit în mijlocul intersecției și a avut noroc că nu venea nicio mașină. Acest lucru mi l-a povestit Mistreanu Cosmin”
Porcurorii le-au pus telefoanele sub ascultare. Mama și-a avertizat fiul
După ce au audiat martori și au vizionat imagini surprinse de camerele de supraveghere ale restaurantului care a găzduit petrecerea, procurorii au realizat că de fapt la volan se aflase Cosmin Mistrianu și nu iubita acestuia. Pentru a proba faptul că aceștia aveau o înțelegere cu privire la declarațiile pe care urmau să le dea în dosar, a fost solicitată emiterea unor mandate de interceptare a convorbirilor.
O discuție purtată de către Cosmin Mistrianu în data de 21 martie 2024 cu mama sa ridică însă suspiciuni cu privire la posibile scurgeri de informații din interiorul anchetei. Astfel, Gilberta Mistrianu i-a telefonat fiului său căruia i-a cerut să fie atent când vorbește la telefon.
Cosmin Mistrianu: Da, mami!
Mama: Auzi?
C.M.: Da!
Mama: Îți spun rapid și pe scurt. Din momentul de față stopezi orice discuție, cu toată lumea! Nu mai ai treabă! Telefonul este strict pentru mine și pentru tata. Atât!
C.M.: Da…
M.: Ai înțeles? Dacă vă… Te mai sună doar din familie: „Bine, sunt bine și atât. Nu pot vorbi!” și atât. Închizi tot!
C.M.: Da.
M.: Mesaje, tot, tot, tot,tot,tot! Nu ții legătura cu nimeni! Pa!
De asemenea, au fost interceptate convorbiri ale tinerilor care au participat la petrecere și care povesteau în discuțiile telefonice că la volan se aflase Cosmin Mistrianu și nu Ioana Bîrlădeanu.
Dosarul a ajuns la Serviciul Rutier Vaslui, unde este polițist fratele șoferului

La data de 19 martie 2024, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși, Carmen Mihăiță, a dispus transmiterea cauzei „pentru o mai bună înfăptuire a justiției” către IPJ Vaslui – Sericiul Ruier, acolo unde lucrează fratele lui Cosmin Mistrianu, Alexandru Mistrianu.
Până la finalul lunii martie, la aproape două săptămâni de la data producerii accidentului, procurorul de caz a strâns suficiente probe pentru a cere judecătorilor arestarea lui Cosmin Mistrianu.
Acesta nu a petrecut nici măcar o lună în spatele gratiilor, după câteva săptămâni fiind plasat în arest la domiciliu. Ulterior, această măsură a fost înlocuită cu cea a controlului judiciar.
Spre deosebire de victimele accidentului, Cosmin Mistrianu și-a petrecut vara nu doar în libertate, ci și pe litoral alături de prieteni.
„Eu eram în spital fără picior, el era la mare”, spune Andrei Petcu, studentul care a rămas fără un picior în urma accidentului provocat de către Cosmin Mistrianu.
Victima: Andrei, 21 de ani, student. Un an de chinuri, o viață fără un picior
Vicitimele accidentului, toți pasageri pe bancheta din spate a autoturismului condus de Cosmin Mistrianu nu pot spera că li se va face dreptate prea curând. Dosarul disjuns din cel privind producerea accidentului și care vizează infracțiunile de vătămare corporală nu a ajuns încă în instanță. A trecut mai bine de un an de la momentul accidentului și încă se efectuează expertize tehnice și criminalistice. Încercările de a obține despăgubiri pe calea instanțelor civile au fost blocate, procesele deschise fiind suspendate până la finalizarea dosarului penal.
Andrei Petcu, tânărul student din Iași de la Automatizări și Calculatoare, a avut cel mai mult de suferit de pe urma accidentului. Se afla pe bancheta din spate, pe locul din spatele șoferului. La momentul impactului, scaunul acestuia a trecut peste picior, lăsându-l fără gambă. Ambele picioare i-au fost strivite, iar tratamentul a presupus un șir de intervenții chirurgicale greu de suportat și care au fost efecutate pe parcurrul mai multor luni.
„Eu am stat în comă indusă aproximativ o săptămână. Medici mi-au spus că nu aș fi suportat altfel durerile. O lună am stat în spital la Vaslui, după care încă o lună într-un Spital de Recuperare. Apoi, m-am întors din nou în spital la Vaslui pentru încă o săptămână. În februarie, anul ăsta, iar m-am internat în spital ca să-mi scoată tijele”, a declarat Andrei Petcu.
Șoferul nu l-a sunat niciodată. „Se făcea că nu mă cunoaște”
Tânărul student a povestit că nu a simțit vreo urmă de regret din partea lui Cosmin Mistrianu, cel care l-a nenorocit pe viață.
„El nu m-a contactat decât după trei luni de zile. Mi-a dat un simplu mesaj pe messenger, ceva că îi pare rău pentru ce s-a întâmplat. Mama lui în schimb mi-a dat vreo trei sau patru mesaje. Huși este un oraș mic, ne intersectam câteodată pe stradă dar se făcea că nu mă cunoaște. Din câte am înțeles, în toamnă a luat permisul”, a mai povestit Andrei.
Acesta a mai arătat că a simțit o reticență din partea oamenilor legii care anchetau accidentul, toți colegi cu tatăl șoferului, Eduard Remus Mistrianu. Lucrau de parcă voiau să-l facă scăpat pe tânărul care provocase accidentul.
„Am depus plângere după aproape trei luni fără o săptămână. Dacă treceau trei luni, ieșeam din termenul în care puteam formula plângere. Avocatul meu l-a sunat pe polițist să vină la spital să-mi ia declarație. Polițistul spunea că nu are timp, că are multe dosare. Probabil urmărea să treacă cele trei luni. Până la urmă, s-a deplasat procurorul”, a spus Andrei Petcu.
O proteză: 20.000 de euro. Procesul de protezare până la sfârșitul vieții: 1,3 milioane euro
Andrei Petcu este acum student în anul II. Profesorii au înțeles drama prin care trece și i-au permis să susțină cursuri și examene on-line. Dincolo de suferințele fizice, viața după un accident care l-a lăsat fără un picior vine la pachet cu niște costuri financiare enorme. Și în acest caz, ajutorul statului a semănat cu o glumă proastă.
„La început, am mers doar cu cârje. Abia prin octombrie anul trecut am început să merg singur. Proteza a costat peste 20.000 de euro, din care statul a decontat doar 2.600 de lei”, a relatat studentul.
O clinică de protezare din Oradea a întocmit un raport cu privire la costurile pe care Andrei Petcu va trebui să le suporte până la sfârșitul vieții pentru schimbarea și întreținerea protezei. Calculul a fost efectuat cu raportare la speranța medie de viață pentru bărbați în România, vârsta de 73 de ani. Conform documentului, „costul total al procesului de protezare până la 73 de ani” depășește suma de 1,3 milioane euro.
Tudor LEAHU