Primarii unor localități din județul Iași sunt conectați la banii publici prin intermediul unor firme paravan, administrate de soții, fii sau alte rude. Mai mulți primari ieșeni controlează firme de construcții, din domeniul alimentar, de cadastru, societăți trecute pe numele unor rude, evitând astfel situațiile de incompatibilitate. În unele cazuri, firmele au fost trecute pe numele copiilor, iar aceștia duc mai departe „tradiția” conectării la fondurile publice. Mare parte din fonduri sunt contractate prin achiziții directe, evitându-se licitațiile, pentru ca sumele să ajungă direct în conturile societăților controlate de politicieni. 7IAȘI a realizat o analiză a celor care conduc comunități locale sau au fost mandate întregi la butoane și care sunt în continuare conectați la banii statului prin diverse forme.
Familia Hugianu: tatăl primar, fiul firmă de cadastru mufată la banii publici
Cazul primarului PSD din comuna Stolniceni- Prăjescu, Costel Hugianu: fiul acestuia, Rareș Hugianu, administrează o firmă care derulează activități de inginerie și cadastru. Societatea Beta R.G. Trust SRL lucrează îndeosebi cu primăriile din județul Iași, 90 la sută din cifra de afaceri din anul 2024 fiind realizată în urma contractelor cu autoritățile locale. Firma Beta R.G. Trust SRL a încheiat și în acest an peste 20 de contracte publice cu mai multe primării, firma ocupându-se de la lucrări de cadastru sistematic la dezmembrări de imobile și terenuri, valoarea contractelor variind de la câteva mii la câteva sute de mii de lei. Toate au fost încheiate prin încredințare directă, prin portalul de achiziții publice.
Familia Pintilie: soțul primar, soția administrator de supermarketuri. Contracte cu instituții publice
Soția primarului liberal din Pașcani, Marius Pintilie, administează firma Lorimer SRL. Firma se ocupă cu gestionarea unor supermarketuri. Îndeosebi, firma administrată de Loredana Elena Pintilie are contracte cu Direcția Județeană pentru Tineret și Sport (DJTS) și comuna Tătăruși. În cursul anului 2024, fima a derulat afaceri de 300.000 lei cu DJTS și cu primările din județ. De la începutul anului 2025, societatea a livrat alimente de 400.000 lei, dar și produse de curățenie către instituțiile cu care are contracte. În cursul anului 2024, Lorimer SRL a avut o cifră de afaceri de peste 113.000.000 lei, un profit de peste 2.200.000 lei și a înregistrat datorii de peste 14.000.000 lei, având un număr de aproape 180 de angajați.
Familia Munteanu: Soțul primar, soția administrator de firmă. Contracte cu comunele învecinate și cu instituțiile subordonate
Primarul PNL al comunei Țibănești, Neculai Munteanu, controlează afacerile cu material lemnos din zona localității. Prin intermediul societății Simnec SRL, Neculai Munteanu, furnizează lemn de foc pentru primării și școli ieșene contra unor sume mult mai mari decât cele practicate de Romsilva. Dacă Romsilva vinde lemnul de esență tare cu 150 – 160 lei, firma primarului o face cu 600 lei, conform ofertei publicate pe portalul achizițiilor publice. Primarul a trecut firma pe numele soției, Simona Munteanu, însă societatea funcționează în continuare cu datele de contact ale politicianului. Primarul controlează din umbră și o altă firmă, Nicosim Forest Internațional SRL, administrată de un interpus, cu care obține contracte în comuna pe care o conduce. Și această societate derulează afaceri strict cu instituțiile publice.
Familia Anti: un frate e primar, celălalt administrator de firmă cu contracte publice. Milioane de lei de la CNI
Și fratele primarului PSD de la Butea deține o societate care lucrează cu statul. Firma Cartezian Proiect SRL este administrată de Ștefan Anti, fratele lui Anton Anti, primarul comunei Butea. Firma se ocupă cu lucrări de construcții și a beneficiat în ultimii ani, în colaborare cu alte societăți, de fonduri publice de la primării și chiar de la Compania Națională de Investiții (CNI) SA. Conform portalului de achiziții publice, din 2020 și până în prezent, societatea a încheiat contracte în valoare de peste 45.300.000 lei. Un astfel de exemplu este cel încheiat cu CNI pentru peste 14.000.000 lei privind construirea și doatarea unei școli în comuna Brăiești, județul Iași.
Familia Vatamanu: soțul primar de trei mandate, firma trecută pe soție
Și în cazul unor foști primari până în toamna anului trecut, familiile acestora au prosperat și continuă să o facă din banii statului. De exemplu, firma de panificație Țac Țac SRL, înființată de Ionel Vatamanu, fost primar la Târgu Frumos, beneficiază de sume consistente de la bugetele locale. Conform platformei de achiziții publice, firma Țac Țac SRL a avut numai în acest an contracte în valoare de peste 125.000 lei. În 2024, a în care Vatamanu mai era primar, societatea a avut contracte de peste 200.000 lei cu instituțiile publice.
Familia Brânzanu, fost primar, fiul prinde contracte cu masa caldă în școli.
Un alt caz este cel al fostului primar PSD al comunei Vlădeni, Cătălin Brânzanu. Acesta a pierdut alegerile locale din 2024, după trei mandate în fruntea primăriei. Cu toate acestea, firma fiului său, Smoke House SRL, continuă să prospere în comunele unde primari sunt colegii de partid ai tatălui său. În ianuarie acest an, Smoke House SRL, administrată de Petru Cătălin Brânzanu, a încasat aproape 270.000 lei, fără TVA, de la Primăria Fântânele, condusă de pesedistul Sorin Chelariu, pentru a livra sandwich-uri în școli. În 2024, comuna Fântânele i-a oferit alte patru contracte similare, valoarea totală fiind de circa 500.000 lei, fără TVA. Alți 315.000 lei a încasat de la Primăria Andrieșeni. În 2024, tatăl său încă era primar în localitatea Vlădeni.
Vlad ROTARU