Un club de dans din Iași a fost sancționat de inspectorii ANAF pentru că încasa taxe lunare de la cursanți, fără a emite bonuri fiscale. Cursanții erau înregistrați drept membrii care plăteau cotizații în baza unor cereri de adeziune. ANAF a demonstrat că documentele membrilor erau întocmite eronat, cu alte coduri numerice personale, fără semnături sau ale unor minori de 14 și 15 ani, care erau înregistrați ca părinți ai altor copii. Direcția Antifraudă a suspendat activitatea asociației până la plata amenzii și achiziția unei case de marcat.
O asociație de dans sportiv din Iași a fost sancționată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) cu amendă după ce a fost prinsă că încasa bani de la cursanți și nu emitea bonuri fiscale, evitând plata taxelor către stat. Inspectorii de la Direcția Regională Antifraudă Fiscală Suceava au aplicat o amendă de 10.000 lei Asociației Club Sportiv Nikons Dance Team, cu sediul în satul Pietrăria, comuna Bârnova, pentru că s-a sustras de la plata taxelor. Asociația reprezentată de soții Amira Cătălina și Iulian Vlad Zapalii a căutat să justifice încasarea abonamentelor lunare printr-o cotizație mascată, inspectorii fiscali au aplicat amenda și au suspendat activitatea clubului. Asociația a prezentat documente justificative care erau inexacte, cu minori trecuți ca părinți și coduri numerice personale incluse în cereri de adeziune care aparțineau altor persoane.
Taxe lunare de la cursanți fără bon fiscal emis
În urma controlului efectuat în decembrie 2024, urmate de verificările făcute la sediul asociației până în martie 2025, inspectorii fiscali au constatat că asociația a încasat lunar taxe de la cursanți fără a emite bonuri și fără a avea casă de marcat. În conturi, asociația avea peste 34.000 lei din cotizații și taxele de înscriere, dar și alți peste 28.000 lei proveniți din sponsorizări. Art 10 din OUG 28/1999 arată că ”operatorii economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum și a prestarilor de servicii efectuate direct către populație, sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale”. Cum Asociația nu a făcut acest lucru, ANAF a dispus suspendarea activității de prestări servicii până la dotarea cu casă de marcat și prezentarea dovezii de plată a amenzii. Conform paginii de Facebook, Nikons Dance Team are cinci spații în Iași unde face cursurile respective.
Statut de asociație non-profit, activitate de operator economic
Ceea ce a făcut asociația Nikons a ajuns o practică a unor entități și cluburi sportive, care caută să evite plata taxelor către stat prin astfel de artificii, trecându-se cu statut de asociații non-profit. ANAF a arătat că după ce a verificat paginile de pe rețelele de socializare deținute de asociația lui Amira Cătălina Zapalii s-a constatat că aceasta desfășoară activitate de antrenament pentru dans și balet, prima ședință fiind gratuită. Asta arată că asociația încasează bani de la cursanți pentru serviciile prestate. Deși asociația a căutat să demonstreze că este trecută ca o entitate ONG și că are membrii cotizanți, inspectorii fiscali au precizat că Nikons Dance Team încasa bani pentru antrenamentul cursanților și astfel intră sub incidența operatorilor economici, fiind nevoită să elibereze bon fiscal. „Asociația nu a îndeplinit obligația de a se dota cu aparat de marcat electronic fiscal pentru activitatea de prestări servicii desfășurată direct către populație (activitate de antrenare a copiilor, tinerilor și adulților pentru dans și balet), încălcând prevederile art 1, al.1 și 2 din OUG 28/1999. Deși în timpul controlului au fost prezentate înscrisuri reprezentând cerere de adeziune, acestea nu reflectă starea de fapt reală, fiind întocmite pro causa, iar activitatea desfășurată nu respectă obiectul și scopul stabilit prin statutul asociației”, susțin reprezentanții Antifraudei de la Suceava.
Abonamente lunare pe câteva sute de lei
Reprezentanții clubului de dans au trecut entitatea în registrul asociațiilor și fundațiilor, obiectul de activitate fiind selectarea și antrenarea copiilor și tinerilor pentru dans sportiv. Ca scop, asociația a trecut în statut promovarea și practicarea dansului sportiv ca unul de performanță, de amatori și profesioniști, pe toate planurile, pentru persoane de toate vârstele, având un singur angajat. În urma controlului efectuat, inspectorii au constatat că asociația obține venituri din serviciile prestate , din cotizațiile și taxele de înscriere ale membrilor și venituri obținute din sponsorizare. Antifrauda a constatat că abonamentul lunar încasat de la cursanți varia între 135 lei și 268 lei pe lună, contravaloarea abonamentului fiind trecută pe o chitanță drept „cotizație membru”.
Cereri de adeziune fictive pentru justificarea taxelor încasate lunar. Minori de 14 și 15 ani au fost trecuți ca părinți
Inspectorii Antifraudă au menționat și cum au descoperit că Asociația încerca să fenteze plata taxelor către stat. Aceștia au menționat că au descoperit nereguli printre cererile de adeziune, fiind trecute datele din codurile numerice personale ale altor persoane decât cele înscrise. Într-unul din cazuri a fost trecută ca membru o fată de 15 ani și care era notată ca ”părinte” al unui cursant. Alte două fete de 14 ani au fost trecute la rubrica de părinți pentru a se justifica așa zisa înscriere.
„Potrivit informațiilor furnizate prin statutul asociației , calitatea de membru se dobândește în condițiile în care orice persoană fizică sau juridică își exprimă intenția, printr-o cerere de adeziune. Cererea este adresată Consiliului Director și supusă aprobării în Adunarea Generală. Au fost transmise copii după 36 de formulare reprezentând cereri de adeziune. Acestea nu conțin datele de identificare și nici semnătura persoanelor, neputând fi identificate. Sunt înscrise nume și prenume, precum și CNP, ale unor persoane care nu pot fi identificate. CNP-ul înscris în unele formulare aparține altor persoane și nu celor menționate în cererile de adeziune. Aceleași cereri se repetă în mai multe luni”, arată cei de la Antifraudă.
Justificările clubului de dans
Amira Cătălina Zapalii a susținut că s-a întâlnit cu inspectorii fiscali în cadrul complexului Palas, unde aceștia i-au cerut documentele asociației, menționând că în calitate de operator economic trebuie să aibă o casă de marcat.

„Subscrisa a înțeles să fie fidelă obiectivului în vederea căruia a fost constituită, tinerii formați prin intermediul personalului calificat practicând dansul sportiv la înalte standarde de performanță. Aceștia participă în cadrul competițiilor sportive de interes, local, național și chiar internațional, promovând valorile asociației și obținând premii sau simboluri onorifice. Am explicat că asociația nu desfășoară activitate economică, bugetul fiind constituit din sponsorizări de mică sau mare anvergură. Chiar sportivii antrenați ori părinții acestora înțeleg să contribuie la funcționarea entității non-profit prin efectuarea unei donații lunare sau periodice, participarea la competiții sportive implicând achitarea unor taxe specifice”, susține Amira Zapalii.
Reacția clubului de dans: Nu i-a fost respectat dreptul la apărare
Aceasta a mai spus și că i-a fost încălcat dreptul la apărare. Amira Zapalii susține că ANAF era obligată să permită formularea unui punct de vedere legat de constatări în termen de 5 zile înainte de a aplica o sancțiune.
„Efectele prejudiciabile se produc încă de la comunicarea acestuia, activitatea subscrisei fiind în prezent suspendată. Pentru toate sumele încasate, asociația a emis chitanțe fiscale astfel cum au reținut și inspectorii fiscali în catul de sanționare, ori, prin asta se dovedește buna credință a petentei care nu a încercat să prejudicieze statul”.
Cere clemență de la judecători
Zapalii arată că natura încasărilor realizate în contul asociației era de donație sau sponsorizare. Asociația a atacat în instanță decizia ANAF, cerând anularea amenzii sau înlocuirea acesteia cu avertismentul. „Subscrisa se află la prima abatere, omisiunea achiziționării unei case de marcat electronice fiind generată de reprezentarea calității de entitate fără scop lucrativ, iar nu de operator economic privat. Reținând că scopul aplicării sancțiunii a fost atins și că intimatul nu a mai fost sancționat contravențional pentru fapte similare, avertismentul este suficient pentru a-l împiedica pe viitor să săvârșească astfel de fapte”