Ansamblu mixed-used cu funcțiuni multiple în Iași. Noul cartier italian din Bucium, investiție de 100.000.000 euro

Un nou ansamblu rezidențial va fi edificat în zona Trei Fântâni din municipiu, un complex modern, care, prin funcțiunile propuse, va deveni un motor de dezvoltare urbană a Iașului. „Quartiere Italia„ devine unul din cele mai mari proiecte urbanistice ale Iașului, o investiție care se ridică la peste 100.000.000 de euro.  

 Investiția este derulată de Italmob Construzioni Iași SRL și cuprinde un proiect în patru zone, un ansablu care să genereze o dezvoltare urbană și să aducă plus valoare orașului. Proiectul a fost demarat în 2019 și a trecut prin mai multe etape pentru ca în final soluția de reglementări prezentată să se suprapună cu dezvoltarea urbană.

Proiect extins pe patru zone de interes

Prin acest proiect se propun patru zone. Una prevede plantarea spațiilor verzi și amenajarea căilor de circulație, a doua cuprinde o subzone mixtă cu clădiri de maxim D+P+4E, o subzonă ce cuprinde spații comerciale, servicii și alimentație publică. O a treia subzonă cuprinde clădiri mixte de maxim D+P+2, și care include imobile de tipul celor de învățământ, servicii, alimentație publică, construcții de cult. De altfel, beneficiarul investiției și-a exprimat dorința realizării unui parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei în vederea punerii la dispoziție a terenului necesar construirii unui lacas de cult, pe o suprafață de 6.362 mp. O a patra subzonă include locuințe collective înalte și funcțiuni mixte cu regim de înălțime de 10 etaje și etaj ethnic.

Reglementarea locuințelor colective înalte pe versant, retrasă față de locuințele individuale, este una mai mult decât oportună, având în vedere posbilitatea de realizare a blocurilor în trepte, eficientizând însorirea naturală a acestora, cât și perspectivele favorabile spre oraș a viitoarelor locuințe.Distribuirea zonelor cu caracter public spre extremitățile terenului va permite accesul ușor la viitoarele funcțiuni și utilități inclusive actualilor și viitorilor locuitori din vecinătate”, arată reprezentanții companiei.

Iată principalii indicatori pruvind suprafețele de teren

Din totalul suprafetei de 133.400 mp, suprafața totală construită va fi de 37 776,59mp, iar suprafața pentru amenajări auto/pietonale/parcaje/platforme va fi de 40 892,71 mp. Suprafața dedicată spațiilor plantate va fi de 43.147,12mp, iar suprafața cedată pentru lărgirea străzilor va fi de 3 593,98 mp. De asemenea, suprafața păstrată în extravilan va fi de 7.989,60 mp, iar suprafața stabilită ca zonă de protecție a variantei de ocolire a municipiului Iași va fi de 4.922 mp.

Creștere substanțială a încasărilor la bugetul local

Acest proiect va determina o creștere a calității vieții locuitorilor orașului, dar și o creștere a încasărilor la bugetului local prin aducerea multiplelor tipuri de investiții și participarea la acesta prin taxele și impozitele aferente viitoarelor investiții, care se ridică la peste 100 milioane euro.  „O dezvoltare urbană corectă conduce la creștere economică de care beneficiază atât cetățenii municipiului Iasi, cât și ceilalți din zonele limitrofe care ar trebui să beneficieze de acces egal la oportunitățile oferite de ansamblul propus, cum ar fi accesul la instituții de învățământ, servicii private și publice, diverse opțiuni pentru activități de agrement si sportive, comerț. Cu toate astea, un aspect important este crearea de locuri de muncă”, mai arată reprezentanții companiei care implementează proiectul.

Ansamblu urbanistic unitar și coerent

Un alt beneficiu privind aprobarea unui proiect de asemenea anvergură este dat de configurarea unui ansamblu urbanistic unitar și coherent. Astfel se va crea o imagine urbană modernă și omogenă prin utilizarea volumetriilor, materialelor si a elementelor din același limbaj arhitectural. Totodată, fiind localizat într-o zonă în care predomină locuirea și având în vedere faptul că activitatea inițială de producție/depozitare din zonă în mare parte a sistat, loturile de teren disponibile sunt pretabile pentru a fi integrate în circuitul economic al orașului. De altfel, se dorește și introducerea unor funcțiuni cu carcater public pentru a dezvolta zona nou apărută, respectiv comerț de proximitate, servicii, spații publice, unități de tip creșă și/sau grădiniță, clădire de cult, regenerarea zonei și creșterea calității spațiului public. „Din punct de vedere al dotărilor existente la nivelul zonei, raportat la raza de deservire și la populația din zona analizată, au fost identificate deficiențe privind funcțiunile mixte. Prin acest proiect se dorește asigurarea unor funcțiuni comerciale, a unor servicii, educație, spațiu verde, pentru a suplini lipsa acestora în situația actuală, precum și necesarul determinat de noile locuințe”, a mai menționat dezvoltatorul proiectului.

Proiect legat de restul orașului

 „Quartiere Italia”, chiar dacă se află la periferia orașului, are posibilitatea conexiunii rutiere cu alte căi din municipiul. Fie că vorbim de pasajul Bucium, de accesul dinspre și spre bulevardul Poitiers, spre Șoseaua Iași- Tomești (care face legătura cu zona Splai Bahlui și Aviației), dar și accesul din zona Bucium prin strada Gr. T. Popa și Dealul Bucium, toate aceste căi sunt pretabile pentru circulația dinspre și spre noul cartier. De asemenea, se propune și un traseu peste calea ferată din vecinătatea de nord, care va lega direct amplasamentul cu buevardul Virgil Săhleanu. „Prin implementarea proiectului se cedează teren pentru redimensionare si modernizarea drumurilor existente în zonă, de care vor beneficia inclusiv locuitorii actuali/viitori din zona Bucium, venind astfel in intampinarea cererilor acestora de modernizare a acestor artere stradale”, a mai transmis dezvoltatorul proiectului. De altfel, se va ceda către Consiliul Local o suprafață de aproape 3.600 mp pentru redimensionarea sau modernizarea unor căi de acces, tocmai pentru ca circulația rutieră să se poată desfășura fără impedimente. Odată cu implementarea proiectului va fi creată infrastructura pentru transportul public realizându-se dezvoltarea rețelei de transport public și încurajarea folosirii acesteia în această zonă. Se va realiza o alveolă care să cuprindă atât punctul de urcare coborâre cât și posibilitatea încărcării electrice pentru mijloacele de transport în comun.

Parteneriat cu Consiliul Local Iași pentru investițiile rutiere din zonă

De precizat că societatea Italmob Costruzioni Iași SRL și-a luat angajamentul cu privire la participarea la costurile proiectelor de investiții derulate de municipiul Iași în zona Trei Fântâni, în baza unui protocol de colaborare cu Consiliul Local înaintea fiecărei etape de construire. Este vorba de varianta de ocolire a Municipiului Iași – Etapa I Varianta Sud (km 20+330 – 24+540- Strada Trei Fântâni) care va avea rolul de decongestionare a traficului în zona Bucium. Calea de comunicație rutieră suplimentară va avea rolul de a relaxa traficul din Nodul Rutier nr. 2: DN 28 (Bucium) – Strada Trei Fântâni, unde se înregistreaza blocaje . În calcul intră și  modernizarea nodului rutier nr.1 (DN 24 – str. Trei Fântâni), unde se recomandă amenajarea benzii de viraj la stânga pentru a relaxa traficul în intersecție și posibilitatea de a stabili circulația pe Strada Trei Fântâni în sens unic pe relația DN 28 – DN 24. O altă variantă prevede modernizarea nodului rutier nr.2 (Șos. Iași – Tomești DN 28 – Str. Trei Fântâni) și Nodul Rutier nr. 1 (Șos. Iași – Vaslui DN 24 – Str. Trei Fântâni), unde se recomandă amenajarea benzii de viraj la stânga.

Investiții majore în toate rețelele de utilități

Italmob Construzioni Iași SRL și-a luat și angajamentul susținerii costurilor de implementare a rețelelor de utilități. Pentru moment lungimea exacta a acestora nu se cunoaște decât după realizarea proiectelor tehnice pentru fiecare în parte.

Obiective le investiției cuprind și extinderea sistemului public de alimentare cu apă principală și racordarea construcțiilor la acesta, extinderea sistemului public de canalizare principal și racordarea constructiilor la noul proiect, precum și extinderea sistemului public de alimentare cu energie termică si racordarea constructiilor dacă va fi cazul. De asemenea, proiectul include și extinderea rețelei de alimentare cu gaze naturale principale și racordarea constructiilor la aceasta, extinderea rețelei pentru alimentare cu electicitate, racordarea construcțiilor și devierea rețelei LES 20kV de pe amplasament. Totodată, compania a arătat că se va trece și la dotarea fiecărei clădiri cu un sistem de panouri solare pentru producerea energie electrice.

Spații libere și verzi de peste 43.000 mp

Cele patru zone care cuprind proiectul vor beneficia din plin și de suprafețe libere și spații verzi. Astfel, zona unu va beneficia de minim 70 la sută din suprafață totală, adică cel puțin 15.700 mp. A doua zonă va beneficia de minim 20 la sută spații libere și verzi, un minim de 2.200 mp. A treia subzonă va avea un minim de 30 la sută, odată minim 1.900 mp și o data nimim 3.800 mp. Cea de a patra subzone va avea un minim de 30 la sută, adică cel puțin 15.000 mp de astfel de spații. Totalul spațiilor plantate va fi de peste 43.000 mp. Spațiile exterioare, exclusiv cele pentru circulația pietonală, se vor amenaja ca spații verzi pe cât posibil în baza unor studii de amenajare peisagistică, indiferent de suprafața acestora. Se va evita impermeabilizarea exagerată a terenului pentru îmbunătățirea microclimatului și pentru protecția construcțiilor și se va prevedea unarbore la patru locuri de parcare pentru parcajele la sol. „Construirea ansamblului va avea un impact pozitiv, după realizarea acestuia, prin diversitatea de funcțiuni oferite, prin dezvoltarea infrastructurii rutiere și edilitare, cât și prin participarea financiară consistentă la bugetul local în urma investițiilor”, a mai transmis dezvoltatorul investiției

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here