Un cadru didactic de la Universitatea de Științele Vieții din Iași a fost prins în flagrant în timp ce folosea ilegal un dispozitiv de bruiaj electronic. Geta Pavel, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară, a folosit un dispozitiv cu 16 antene, ascuns într-o pungă de cadouri, care bruia orice comunicație pe o rază de cel puțin 100 metri. Femeia a fost reclamată de studenți la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații și la Parchet. Inspectorii ANCOM au surprins-o folosind aparatura în timpul unui examen însă, după cum susțin studenții, Geta Pavel încercat să „fugă cu echipamentul, a insultat inspectorii și a refuzat colaborarea, invocând motive personale și nevoia de disciplină la examen”. Conducerea USV Iași a recunoscut incidentul și susține că se fac cercetări. „Așteptăm să vedem care vor fi concluziile celor de la ANCOM și apoi se vor urma pașii legali în forurile noastre interne”, susțin reprezentanții Universității. În timp ce aparatul de bruiaj era folosit, telefoanele nu funcționau, nimeni nu putea suna nici măcar la 112. Bruiajul a afectat și activitatea spitalului veterinar din cadrul Facultății, comunicațiile și liniile de urgență fiind blocate. Profesoara Geta Pavel s-a ales cu plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.
O profesoară din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași, a fost prinsă în flagrant de inspectorii Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), după ce a folosit ilegal un echipament de bruiaj electronic. Studenții din cadrul USV Iași au reclamat faptul că profesoara Geta Pavel a folosit ilegal, repetat și abuziv un astfel de echipament și au sesizat autoritatea, care a venit inopinat în control. Femeia este conf.univ.dr. și este titularul catedrei de Fiziologie din cadrul USV Iași, de la Facultatea de Medicină Veterinară – Departamentul IX Preclinici.
Studenții au reclamat faptul că aceasta bruiază un mod intenționat semnalul GSM, Wi-Fi și radio de fiecare dată când organizează examene sau testări.
Dispozitivul de bruiaj, mascat într-o pungă de cadouri! Nimeni nu putea folosi telefonul
La data de 10 iulie 2025, în timp ce era pe holul facultății, unul dintre studenți a observat că nu avea deloc semnal la telefon. Bărbatul a constatat că într-una din sălile de examinare a observat un dispozitiv de bruiaj, cu 16 antene, ascuns într-o pungă de cadouri.
„În timpul acestor episoade semnalul era complet inexistent în zona facultății, niciun student sau angajat nu putea apela sau primi apeluri, serviciul de urgență 112 era inaccesibil, iar conexiunea la internet mobil era complet anulată. În plus, antenele GSM de pe acoperișul clădirii au fost efectiv neutralizate de fiecare dată când dispozitivul era activat”, arată un student din cadrul USV Iași.
Studenții reclamă că au fost victime ale abuzului profesoarei
Unul dintre studenți a povestit, sub protecția anonimatului, cum a fost afectat de echipamentele de bruiaj folosite de profesoara Pavel. „Chiar eu, în calitate de student și reclamant, am fost victima directă a acestui abuz. În urmă cu câteva zile, în timp ce mă aflăm în clădirea facultății, nu am putut să-mi contactez o rudă. M-am panicat, am încercat de mai multe ori să o sun, fără rezultat. Am întrebat alți colegi- nimeni nu avea semnal pe niciun operator”, arată studentul de la USV Iași.
Sesizare către ANCOM și Parchet împotriva profesoarei
Tânărul a sesizat autoritatea care se ocupă de reglementarea comunicațiilor susținând că în perioada desfășurării examenelor conduse de Geta Pavel, întreg etajul și nu numai au rămas fără semnal, iar spitalul veterinar din apropiere nu putea primi sau efectua apeluri. Studenții au solicitat sprijinul ANCOM și Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași pentru a se lua măsuri și pentru femeii să-i fie confiscat aparatul electronic de bruiaj. Tinerii au indicat celor de la ANCOM faptul că pe 11 iulie profesoara avea studenți în examen și au cerut inspectorilor să vină peste ea pentru a o prinde în fapt. Aceștia au spus și că femeia ține de obicei aparatul încuiat la ea în birou.
Prinsă în flagrant de ANCOM în timpul unui examen! Femeia a insultat inspectorii și a încercat să fugă cu aparatul
Geta Pavel (foto), 58 ani, a fost prinsă în flagrant de ANCOM în data de 11 iulie 2025, în timp ce utiliza dispozitivul profesional de bruiaj cu 16 antene, pentru a bloca comunicațiile mobile și internetul în timpul unui examen. Pe site-urile de specialitate, un astfel de dispozitiv cu 16 antene poate fi cumpărat cu circa 6.500 lei, cu o rază de interferență de 100 metri.Studenții au povestit că în momentul intervenției echipei de la ANCOM, profesoara a încercat să „fugă cu echipamentul, a insultat inspectorii și a refuzat colaborarea, invocând motive personale și nevoia de disciplină la examen”.
Trei ani de bruiaj continuu, 500 de ore de blocaj
Profesoara este acuzată de faptul că între ianuarie 2022 și iulie 2025, a utilizat dispozitivul la fiecare test de laborator, fiecare examen și fiecare restanță, adică la peste 200 de episoade de acest gen, circa 500 de ore în total. La toate aceste evenimente, echipamentul de bruiaj a fost amplasat în aceeasi sală, deasupra căreia sunt montate antenele GSM ale operatorilor de telefonie mobile.
„În timpul acestor episoade semnalul era complet inexistent în zona facultății, niciun student sau angajat nu putea apela sau primi apeluri, serviciul de urgență 112 era inaccesibil, iar conexiunea la internet mobil era complet anulată. În plus, antenele GSM de pe acoperișul clădirii au fost efectiv neutralizate de fiecare dată când dispozitivul era activat”, arată un student din cadrul USV Iași.
Mai mult, studenții, angajații și pacienții cer măsuri ferme din partea conducerii USV Iași. Aceștia au solicitat demiterea de urgență a profesoarei, suspendarea temporară pe durata cercetării penale, transparență în comunicarea publică și colaborarea cu ANCOM, Parchetul și operatorii GSM. În plus, au cerut atât confiscarea aparaturii, cât și amendarea profesoarei. Aceștia au mai arătat că profesoara Geta Pavel ocupă o funcție importantă în cadrul facultății, pretinzând că acționează în interesul disciplinei la examen. Femeia intră sub incidența Codului penal, care la art 362 arată că utilizarea unui dispozitiv de bruiaj este interzisă și că perturbarea comunicațiilor electronice se pedepsește de la 1 la 5 ani închisoare. La mijloc este și legea 506/2004 și Decizia ANCOM 245/2017 privind utilizarea echipamentelor neautorizate.
Echipamentele de bruiaj au afectat activitatea Facultății de Medicină Veterinară
Aceeași persoană arată că spitalul veterinar al Facultății este frecventat zilnic de zeci de pacienți, studenți și cetățeni. Iar în timpul bruiajului, proprietarii nu puteau comunica cu medicii, studenții nu aveau acces la materiale online, iar aparatura de diagnostic care folosește semnal radio era interferată. De asemenea, personalul administrativ nu își putea desfășura activitatea.
Reacția USV: „Doamna Pavel a luat dispozitivul, l-a băgat în geantă și a plecat”
Contactat telefonic, rectorul Gerard Jitareanu a precizat că nu cunoaște detalii despre evenimentele petrecute săptămâna trecută în cadrul Universității. Jităreanu spune că Universitatea l-a împuternicit pe directorul administrativ Eugen Ulea să gestioneze cazul și să informeze conducerea instituției despre măsurile dispuse de ANCOM. Directorul administrativ Eugen Ulea confirmă incidentul și spune că se trece la pașii legali în forurile interne, în funcție de măsurile dispuse de ANCOM.
„A venit un inspector de la ANCOM, cel mai probabil în urma unei sesizări. Doamna Pavel a luat dispozitivul, l-a băgat în geantă și a plecat. Nu știu dacă examenul a mai continuat. Doamna Pavel urmează să se întâlneasca mâine cu cei de la ANCOM. Conducerea Universității nu a fost sesizată că s-ar fi întâmplat astfel de incidente și în trecut. Cu siguranță am fi luat măsuri. Noi nu avem de unde ști ceea ce se întâmplă într-un examen pentru că nu avem voie să intrăm în săli în acest timp. Așteptăm să vedem care vor fi concluziile celor de la ANCOM și apoi se vor urma pașii legali în forurile noastre interne. Sunt mai multe proceduri de urmat”, a precizat Eugen Ulea (foto).
7IAȘI a încercat să ia legătura cu Geta Pavel pentru ca aceasta să explice de ce a folosit acel aparat, însă profesoara de la USV avea telefonul închis.
Pe de altă parte, reprezentanții ANCOM au transmis că vor oferi un punct de vedere asupra acestei situații în cursul zilei de astăzi.
Vlad ROTARU