Afacerea cu automate de mâncare și băutură, închisă pentru lipsa bonului fiscal. 36.000 de euro, confiscați pe loc de Antifraudă

Inspectorii Antifraudă au luat la ochi o firmă din Iași care comercializează mâncare și băuturi răcoritoare prin intermediul unor automate instalate în diferite locuri publice. Firma Tonomatul de Gustări SRL a rămas fără peste 36.000 de euro, sumă care reprezintă toate încasările din prima parte a anului, pentru că nu a fiscalizat produsele vândute. În plus, ANAF a suspendat activitatea firmei și a aplicat și o amendă de câteva mii de lei. Administratorul societății, deși recunoaște că nu a avut casă de marcat electronică, cere în instanță banii confiscați. „Măsura confiscării veniturilor pe perioada verificată este împovărătoare, de natură să conducă la imposibilitatea imediată și efectivă a societății de a mai continua să funcționeze din lipsă de resurse financiare, susține administratorul firmei.

O societate care comercializează mâncare și sucuri prin automate stradale a fost sancționată de inspectorii Antifraudă cu confiscarea a peste 180.000 lei și suspendarea activității. Firma nu a avut aparat de înregistrare fiscală și s-a mai ales și cu o amendă de câteva mii de lei. Firma Tonomatul de Gustări SRL a contestat în instanță sancțiunea primită de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)- Direcția Regională Antifraudă Suceava.

Firmă cu trei angajați a produs peste 36.000 euro în jumătate de an

Firma administrată de Bogdan Murariu deține opt automate care erau amplasate în mai multe spații publice. ANAF a aplicat o amendă de 8.000 lei și a confiscat toate veniturile pe perioada în care au fost făcute verificările, peste 183.000 lei (peste 36.000 euro). În plus, inspectorii de la Antifraudă au suspendat activitatea firmei până când reprezentanții acesteia vor trece la implementarea sistemului de case de marcat electronice. Firma înființată în 2020 are trei angajați, iar în 2024 a avut o cifră de afaceri de peste 342.000 lei, un profit de 2.400 lei și datorii de peste 114.000 lei.

Administratorul își recunoaște vina și cere clemența judecătorilor

Societatea a contestat procesul verbal, deși recunoaște că nu deținea case de marcat electronice fiscalizate. Murariu arată că ANAF s-a grăbit cu confiscarea veniturilor, acestea fiind evidențiate în contabilitate. De asemenea, a cerut și ridicarea măsurii suspendării activității.

„Termenele de implementare ale acestei măsuri de utilizare a caselor de marcat electronice au fost amânate în mod repetat tocmai datorită dificultăților de corelare a sistemelor electronice furnizate agenților economici cu baza de date ANAF, măsura intrând în vigoare de la 1 ianuarie 2025. Dintr-o gravă eroare, subscrisa am omis respectarea termenului impus de către autorități, astfel încât la data inițierii controlului fiscal, 11 iunie 2025, nu aveam implementat sistemul casei de marcat electronice, astfel cum corect s-a reținut în procesul verbal. La data de 17 iunie 2025, până la finalizarea controlui fiscal, am fiscalizat automatele de vânzare produse”, arată administratorul societății.

„Suspendarea activității poate duce la falimentul firmei”

Bogdan Murariu cere clemență de la instanță și susține că prin suspendarea activității nu ai poate genera alte venituri cu societatea pe care o gestionează.

„Prin aplicarea amenzii am fost atenționați cu privire la gravitatea conduitei contravenționale, scopul fiind atins imediat, respectiv am intrat în legalitate după perioada de neconformitate, prin implementarea fiscalizării automatelor la data de 17 iunie 2025. Represiunea contravențională este completată și prin aplicarea sancțiunii complementare a suspendării activității până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal corespunzător, precum și prezentarea dovezii de plată a amenzii. Prin suspendarea activității nu mai putem presta servicii fiscalizate în mod corespunzător și nu mai aducem o atingere directă valorilor sociale ocrotice. Pe de altă parte, suspendarea se reflectă pe plan financiar, lipsa activității ducând la o lipsă a veniturilor”, susține antreprenorul.

ANAF a confiscat peste 183.000 lei

Firma a fost controlată la sediul social din strada Mihai Vodă Viteazul, din zona cartierului Tudor Vladimirescu. Ulterior, reprezentantul firmei a fost chemat la sediul Antifraudei din județul Suceava, cu documentele necesare. Firma deține nouă automate din care opt funcționează. O parte a acestora sunt amplasate în zona unor școli, a unui service auto și a unei clădiri de birouri, în mai multe zone din municipiul Iași. Conform ANAF, firma a încasat nejustificat între ianuarie și iunie 2025 o sumă de 183.875 lei de pe urma vânzării produselor la automate. Din această sumă, 155.287 lei au fost bani încasați până la 31 mai 2025. Între ianuarie și mai 2025 a încasat 5.000 lei de la Asociația Părinților Liceului Dimitrie Cantermir Iași și alți 33.583 lei încasări numerar și monede în luna iunie. Pentru că nu fiscalizase toate operațiunile de la automate, ANAF a confiscat întreaga sumă și a suspendat activitatea societății.

Tonomatul de Gustări SRL nu a respectat prevederil art. 3, al.2 din OUG 28/1999, respectiv a încasat bani în numerar sau monede sau prin utilizarea cardurilor bancare, direct de la populație prin intermediul automatelor care nu aveau inclus dispozitiv de memorare a jurnalului electronic, arată reprezentanții ANAF.

Administratorul cere banii confiscați înapoi

Bărbabtul cere banii confiscați în apoi de ANAF, susținând că a colaborat cu inspectorii și că nu poate fi acuzat de nedeclararea veniturilor, sumele fiind înregistrate în contabilitate.

Inspectorii fiscali au solicitat și verificat documentele contabile pentru perioada supusă controlului, nereținând că societatea nu ar fi evidențiat, în vederea sustragerii de plata taxelor sau impozitelor, o serie de venituri, chestiune care să condusă la concluzia că se imăune luarea măsurii confiscării sumelor nejustificate. În contextul în care ne asumăm eroarea de a fi omis să achiziționăm sistemul de fiscalizare, recunoaște săvârșirea contravenției, a achitata menda aplicată și a întrerupt funcționarea aparatelor, măsura confiscării veniturilor pe perioada verificată este împovărătoare, de natură să conducă la imposibilitatea imediată și efectivă a societății de a mai continua să funcționeze din lipsă de resurse financiare, mai menționează Bogdan Murariu.

 

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here