Achiziții inutile la prețuri exorbitante: camere web fără sunet pentru cursurile online cu elevii. 229 lei/bucata la Primărie, 40 de lei/bucata pe eMag

Pentru susținerea cursurilor online în mai multe școli, Primăria Podu Iloaiei a achiziționat la prețuri exorbitante echipamente IT care nu funcționează. Camerele web nu au microfon incorporat, astfel încât profesorul și elevii nu se pot auzi între ei în timpul cursurilor online. În plus, camerele web au fost cumpărate la prețuri de aproape șase ori mai mari decât cele de pe piața liberă. Primăria Podu Iloaiei le-a cumpărat de la o firmă din Iași cu 229 de lei/bucată, dar produse similare cu aceleași specificații se vând și cu 40 de lei. Achizițiile au fost făcute în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a consemnat neregulile în procese-verbale de control. „În urma verificărilor efectuate de echipa de audit, în cadrul vizitei la fața locului, la locațiile de implementare ale proiectului, s-a constatat că beneficiarul a primit și recepționat camere web în loc de camere web de conferințe, așa cum prevede proiectul aprobat și procedura de achiziție desfășurată pentru achiziționarea produselor. Camerele web identificate la fața locului nu pot funcționa independent de existența unui dispozitiv extern, neavând capacitatea de a prelua și reda sunetul, prin urmare, nu corespund obiectivului proiectului”, se arată într-un raport de audit aflat în posesia 7IAȘI.

Primăria Podu Iloaiei a derulat începând cu anul 2021 un proiect cu finanțare europeană pentru „achiziția de tablete școlare și alte echipamente necesare desfășurării activității didactice on-line”, fondurile fiind alocate prin intermediul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Proiectul presupunea și achiziționarea de camere web videoconferință pentru săli de clasă. Însă, firma căreia i-a fost încredințat contractul, Quartz Matrix SRL, administrată de Mihai Valentin Suchar, a livrat alte echipamente, iar reprezentanții Ministerului au taxat autoritatea locală.

Proiect de peste 2.000.000 de lei pentru șase unități de învățământ

Direcția Generală Program Operațional Competitivitate din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a emis un proces-verbal prin care a constatat nereguli făcute la achiziția proiectului de către Primăria Podu Iloaiei. Contractul de finanțare a fost semnat în septembrie 2021, perioada de implementare fiind până la 8 februarie 2023.

Procedura viza trei loturi, furnizarea a 1.580 de tablete, în valoare de peste 1.900.000 lei, alte 118 laptopuri, în valoare de aproape 360.000 lei și achiziția a 61 camere web de conferințe în valoare de peste 123.000 lei. Investiția viza un liceu și șase școli din oraș.

Specificațiile din caietul de sarcini nu au fost respectate

Primăria urma să achiziționeze camere web cu următoarele specificații: „video full HD1080p minim 1920X1080 pixeli, autofocus, zoom minim 1X, HD”, cu unghi de vizualizare de minim 75 grade diagonală și cu microfon distanță preluare până la 2,4 metri și cu sunet integrat și/sau extern”, la un preț de 229 lei pe bucată. Conform caietului de sarcini, școala Gimnazială „Al.I.Cuza” urma să beneficieze de 21 camere web pentru conferințe, Școala Gimnazială Budăi de 5 camere web, Școala Primară Scobâlțeni de 5 camere web, Școala Primară Cosițeni alte 2 camere web, Școala Primară Holm- 2 camere web, Școala Primară Henci- 2 camere web, iar Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu”- 24 camere web pentru conferințe. În caietul de sarcini au fost trecute specificațiile inițiale pentru camere web videoconferință, însă acestea au fost modificate prin act adițional în care Quartz Matrix venea cu noul tip de camere web.

Camere web la 40 lei pe site-urile de specialitate. Primăria le-a luat la preț de patru ori mai mare

Camerele achiziționate de la Quartz Matrix au costat 229 lei bucata. Însă camere web full HD 1080 pentru conferințe, similare cu cele livrate de Quartz Matrix, se vând pe eMag și la prețuri de 40 de lei. Practic, echipamentele livrate de Quartz Matrix în locul celor specificate inițial în caietul de sarcini pot fi cumpărate mult mai ieftin, la prețuri de aproape șase ori mai mici.

Suspiciuni de nereguli! Echipamente inferioare tehnic

Lotul trei, cel privind camerele web, a ajuns la Quartz Martix pentru 16.623 lei, sumă cu tot cu TVA, furnizorul trebuind să livreze camere tip PC AQYRIS Phase ST CAM 524. În aprilie 2022, firma Quartz Martix trimite o adresă primăriei prin care arată că produsul nu mai e disponibil pe piață și cere înlocuirea cu camerele tip JLC. La acel moment, primăria a considerat că noile camere nu sunt inferioare și a acceptat propunerea. Acest lucru a fost considerat de Minister ca fiind în afara proiectului, conform unei „suspiciuni de neregulă”, emise în ianuarie 2024, după ce au fost consultate documentele depuse pentru decont. Ulterior, în 11 martie 2024, a fost emis un proces-verbal prin care auditorii au arătat că primăria nu a respectat condițiile din proiect, achiziționând alt tip de camere web în locul celor specificate în condițiile tehnice.

„În urma verificărilor efectuate de echipa de audit, în cadrul vizitei la fața locului, la locațiile de implementare ale proiectului, s-a constatat că beneficiarul a primit și recepționat camere web în loc de camere web de conferințe, așa cum prevede proiectul aprobat și procedura de achiziție desfășurată pentru achiziționarea produselor. Camerele web identificate la fața locului nu pot funcționa independent de existența unui dispozitiv extern, neavând capacitatea de a prelua și reda sunetul, prin urmare, nu corespund obiectivului proiectului. Astfel, se constată de către echipa de audit faptul că echipamentele livrate/identificate la fața locului sunt inferioare din punct de vedere tehnic și nu corespund activităților prevăzute în proiectul finanțat”, susțin auditorii.

Aceștia arată că cele două tipuri de camere web se diferențiază prin capacitatea de a funcționa independent de un dispozitiv extern. Pentru camerele web este nevoie ca acestea să fie conectate la un laptop sau calculator pentru a avea sunet, în timp ce camerele web pentru conferințe funcționează independent de laptop, având capacitatea de a prelua și reda sunetul.

Primăria a căutat să conteste raportul și să acopere firma

Primăria Podu Iloaiei a contestat procesul-verbal, contestație care însă a fost respinsă, autoritatea de implementare considerând că aceasta a fost depusă tardiv. Totuși, autoritatea locală a susținut că nu a primit procesul verbal din 11 martie 2024 și a solicitat instanței repunerea în termenul de contestație. Termenul se împlinea la 12.03.2024, iar UAT Podu Iloaiei a contestat decizia la 13.06.2024. Mai mult, primăria susține că echipamentele achiziționate de tip JLC1080PWC, primite în mai 2022, sunt conforme cu specificațiile din Ghidul solicitantului din cadrul Programului Operațional Competitivitate.

„Astfel, din moment ce camerele livrate respectă întocmai caracteristicile impuse de finanțator pentru camere de conferință, acestea nu pot fi încadrate decât ca și camere de conferință, contrar oricărui argument”, susțin cei de la Podu Iloaiei.

Act adițional făcut între primărie și firma livratoare

Primăria Podu Iloaiei a mai susținut și faptul că în aprilie 2022, furnizorul Quartz Martix a solicitat înlocuirea camerelor tip PC AQYRIS Phase ST CAM 524 cu acele camere tip JLC1080PWC, susținând că nu mai sunt disponibile pe piață și că celelalte au aceleași caracteristici, în baza unui act adițional.

„Prin această înlocuire furnizorul nu a modificat nicio cerință din cele ofertate și solicitate în caietul de sarcini. O cameră de conferință, indiferent de gradul ei de independență nu poate realiza logarea în conturile unor aplicații utilizate în procesul educațional, astfel încât argumentul independenței camerelor web față de echipamente externe nu își găsește obiect în realitate”, mai susțin reprezentanții primăriei.

Aceștia au solicitat instanței să anuleze decizia prin care le-a fost respinsă contestația, anularea corecției financiare și obligarea autorității de implementare la plata celor peste 16.000 lei din contul proiectului.

MIPE:Camerele cumpărate nu sunt conforme. Achiziția este neeligibilă”

După ce au cerut explicații de la primărie, cei de la minister au arătat că acestea nu stau în picioare și au dispus corecția financiară, respectiv au obligat primăria să plătească întreaga achiziție a camerelor web.

Urmare a verificărilor efectuate și în baza constatărilor din raport, camerele web conferință achiziționate prin factura din mai 2022 sunt considerate neeligibile, deoarece nu sunt în conformitate cu prevederile contractului de finanțare, obiectivele și rezultatele operațiunii finanțate, arată reprezentanții Direcției Generale Program Operațional Competitivitate din cadrul MIPE. Aceștia susțin că plafonul de decontare pentru camerele web este în limita a 100 euro, iar camerele luate de primărie se încadrează în această sumă, dar nu respectă cerințele tehnice.

În cele din urmă dosarul a ajuns la Tribunalul București, care va decide dacă Ministerul va fi obligat să accepte contestația depusă de Primăria de la Podu Iloaiei.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here