Familia Olteanu: tata ascunde contracte, fiul taie bilete fără contract

Directorul SC Fotbal SA ține contractele de închiriere, printre care și al fiului său, ferecate sub șapte lacăte. Căpușând patrimoniul public, Romeo şi Călin Olteanu sfidează legile. Director de firmă subordonată Consiliului Local, seniorul a refuzat să transmită lista firmelor care au închiriat spaţii ale municipalităţii. Fiul său taie bilete în Parcul Expoziţiei, pentru închirierea de carturi, în numele unei firme care nu are contract cu Primăria, proprietarul parcului.

 

În urmă cu mai bine de o lună, 7EST a solicitat, printr-o hârtie oficială, informaţii despre spaţiile din patrimoniul municipalităţii, date spre închiriere de SC Fotbal SA Iaşi, precum şi lista persoanelor fizice/juridice care au închirat acele spaţii şi valoarea contractelor. Acţionar cu peste 99% la Fotbal SA este Consiliul Local.

 

Informaţii ţinute la secret

În răspunsul primit de la directorul general Romeo Olteanu şi semnat şi de consilierul juridic Valeria Ţuţuianu se precizează că „art.2 lit.b din Legea 544/2001 modificată, defineşte informaţia de interes public ca fiind «orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori forma sau de modul de exprimare». Aşa cum rezultă din cererea formulată, solicitaţi documentele societăţii şi nu o informaţie în sensul prevăzut de actul normativ mai sus menţionat. Solicitarea formulată nu cuprinde elementele prevăzute de art.6 al.3 din Legea 544/2001 modificată şi sub acest aspect considerăm cererea dvs. ca fiind contrară dispoziţiilor legale.“ Cu alte cuvinte, Olteanu refuză să facă publică numele firmelor cu care are contracte de închiriere.

 

Romeo Olteanu se dă apărător al intereselor Primăriei, în timp ce fiul său trage aceleiaşi instituţii o ţeapă. Dovada: bilet eliberat luni, 1 august, în Copou, de firma lui Olteanu Junior, despre care municipalitatea nu are habar că funcţionează acolo (foto mic)

„O să-l determinăm să dea informaţiile“

Viceprimarul Gabriel Harabagiu a declarat că, în calitate de societate comercială, SC Fotbal SA Iaşi nu este obligată să ofere acele informaţii (şi el se află, însă, în eroare), însă, fiind subordonată Primăriei, le va face publice la solicitarea sa. „Într-adevăr, SC Fotbal SA Iaşi este societate comercială şi nu se supune Legii accesului la informaţii publice. Totuşi, este o societate în subordinea Primăriei şi noi ne dorim transparenţă. În urma unei cereri adresate Primăriei, îl vom determina noi pe domnul Olteanu să facă publice toate aceste informaţii“, spune Gabriel Harabagiu.

 

Spaţiu închiriat pe o firmă, bonuri date pe alta

În timp ce Olteanu Senior se preface mai catolic decât Papa, fiul său, aflat în relaţie contractuală cu aceeaşi Primărie Iaşi, trage în piept bugetul local. Una dintre firmele la care este asociat Călin Ovidiu Olteanu, Tennis Perju SRL, are un teren închiriat în Parcul Expoziţiei. Firma oferă servicii de divertisment pentru copii: trambuline şi tiroliene. Tennis Perju SRL plăteşte 24 lei/mp/lună pentru terenul închiriat de la Primărie. Pe acelaşi teren însă, se oferă spre închiriere carturi, bonurile primite de clienţi fiind pe firma Prime Adventures SRL, altă societate la care Olteanu Junior este asociat. 7EST a primit lista tuturor firmelor care au terenuri închiriate în parc şi Prime Adventures nu figurează.

Sesizat de 7EST, viceprimarul Harabagiu a anunţat că va dispune un control: „Voi vorbi personal la Serviciul avize mici întreprinzători din cadrul Primăriei şi cu Corpul de control şi voi dispune să se facă un control în Parcul Expoziţiei la această firmă.“

Suprafaţa pe care se află depozitate carturile firmei Tennis Perju este de aproximativ 200 de metri pătraţi, deci ar rezulta o chirie lunară de 4.800 de lei care ar trebui să intre în bugetul municipalităţii. În ciuda insistenței 7EST, acesta n-a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

 

 

Reacţii la mascarada „Fiul plăteşte chirie tatălui

Prin intermediul firmei Tennis Perju SRL, fiul lui Olteanu are închiriate de mai mulţi ani cunoscutele terenuri de tenis situate pe strada Păcurari. Contractul este semnat cu Fotbal SA, firma condusă de Romeo Olteanu.

 

Cel puţin imoral

„În cazul închirierii acestor terenuri, din punct de vedere legal, nu cred că sunt probleme. O problemă poate fi din punct de vedere moral. Nu ştiu ce cifră de afaceri au la aceste terenuri şi atunci se pot pune nişte semne de întrebare. În momentul în care se întruneşte forul de conducere al SC Fotbal SA Iaşi trebuie văzut exact care sunt preţurile de închiriere. Nu cred că Primăria are pârghiile necesare pentru a verifica situaţia de acolo“, precizează viceprimarul Radu Botez.

Şi consilierul local Andrei Postolache crede că este vorba de o problemă de moralitate: „Nu mi se pare normal ca fiul să închirieze de la firma administrată de tată. Eu voi cere personal în şedinţa de Consiliu Local să fie prezentată situaţia de la Fotbal SA Iaşi.“ Lipsa de moralitate este acuzată şi de deputatul Petru Movilă. „Nu cunosc exact situaţia de la SC Fotbal SA, dar e clar că este vorba de o lipsă de moralitate în această situaţie. Nu ştiu dacă s-a comis vreo ilegalitate, dar cred că se impun verificări“, spune Movilă.

 

Citește și EXCLUSIV. Clanul Olteanu, profituri imense din spaţiile şi terenurile Primăriei

 

„Ajutor pentru clientela politică”

Liderul consilierilor locali PNL, Eduard Boz, acuză şi el lipsa de transparenţă în cazul spaţiilor şi terenurilor deţinute de SC Fotbal SA şi faptul că Olteanu Jr. a închiriat un teren de la firma administrată de Romeo Olteanu. „Bănuim că există numeroase astfel de afaceri. Cum este în cazul Fotbal SA, pentru clientela politică a PSD. La această societate sunt multe active ce nu sunt administrate în mod transparent şi e normal să se nască tot felul de suspiciuni. Lipsa de transparenţă este din timpul mandatului lui Gheorghe Nichita şi ridicată la gradul de artă în timpul domnului Chirica. Trebuie să înceteze această practică. Legea ne permite, în calitate de consilieri, să cerem informaţii despre modul în care se administrează spaţiile de la SC Fotbal SA şi pentru asta vom milita“, susţine Eduard Boz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here