Primăria și Servicii publice, date în judecată pentru daune de 15.000 de euro. Tencuiala de la capela cimitirului a căzut în capul unei ieșence care își înmormânta mama

O ieșeancă cere daune de la Primăria Iași și de la firma subordonată, Servicii Publice SA, din cauza unui accident petrecut în capela Cimitirului „Petru și Pavel”. Femeia se afla la înmormântarea mamei sale în momentul în care o bucată de tencuială de pe capela cimitirului i-a căzut direct în cap. „O bucată de piatră de dimensiuni considerabile s-a desprins de pe capela din incinta cimitirului și a căzut în zona capului reclamantei, lovind-o și cauzându-i răni serioase”. Pentru cele 7-9 zile de îngrijiri medicale și pentru trauma suferită, femeia cere daune de 15.000 de euro de la societatea municipalității. „Incidentul s-a produs chiar în ziua înmormântării mamei sale – un context emoțional deosebit, în care pierderea unei persoane dragi era deja o sursă majoră de suferință”.

Mihaela G, o ieșeancă în vârstă de 38 ani, se războiește în sălile de judecată cu Primăria și societatea Servicii Publice SA Iași, subordonata municipalității, după un incident într-un cimitir din oraș. Femeia solicită daune de 15.000 euro (75.000 lei), la care se adaugă penalități pe fiecare zi de întârziere până la plata banilor. O bucată de tencuială din capela de la Cimitirul „Petru și Pavel”, din strada Moara de Vânt, a căzut peste femeie, iar aceasta a ajuns direct la spital.

Victima era la înmormântarea mamei sale

Incidentul a avut loc în 28 mai 2025, când Mihaela G. participa la înmormântarea mamei sale.

„O bucată de piatră de dimensiuni considerabile s-a desprins de pe capela din incinta cimitirului și a căzut în zona capului reclamantei, lovind-o și cauzându-i răni serioase. Incidentul s-a petrecut într-un mod total imprevizibil și fără vreo contribuție din partea reclamantei

Femeia a ajuns la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, iar în urma investigațiilor, s-a constatat că a suferit „o plagă contuză, hematom epicranian, excoriații, leziuni care au fost produse prin lovire de un corp contondent aflat în cădere liberă, necesitând 7-9 zile de medicale”, se  arată în certificatul constatator emis de medicul care a consultat victima.

Ulterior, în zonă au ajuns și pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași care au îndepărtat tencuiala de pe capelă ce stătea să cadă.

„Administratorul sau deținătorul legal al construcției nu a luat măsurile necesare de întreținere”

Ieșeanca susține că firma Servicii Publice SA nu și-a îndeplinit obligațiile de întreținere a clădirilor pe care le administrează și că acea capelă este un real pericol pentru persoanele care circulă zilnic în zonă, astfel încât trebuie să răspundă pentru situația din cimitir. În plus, Mihaela G. a susținut și că primăria se face vinovată de incident, fiind cea care gestionează activitatea Servicii Publice SA.

„Ulterior incidentului s-a constatat că porțiunea de pe imobil de pe care s-a desprins bucata de piatră se afla într-o stare avansată de degradare, aspect vizibil cu ochiul liber, fără ca administratorul sau deținătorul legal al construcției să fi luat măsurile necesare de întreținere, reparație sau semnalizare a riscului. Această omisiune constituie o încălcare gravă a obligațiilor legale privind siguranța clădirilor și prevenirea accidentelor în spațiile a accesibile publicului, iar ca urmare a acestui comportament neglijent, reclamanta a suferit prejudicii considerabile”, arată Mihaela G.

„Accidentul a amplificat această traumă emoțională a pierderii mamei sale”

Aceasta a ajuns să ceară daune morale pentru că i-a fost afectată viața cotidiană în urma incidentului. În acțiunea depusă la instanță, femeia justifică și de ce a ajuns să ceară cei 15.000 de euro. Aceasta susține că are dreptul la plata unor daune-interese pentru repararea prejudiciului adus.

„Victima a suferit vătămări în zona capului care au necesitat zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, vătămarea i-a afectat în mod direct integritatea fizică, generând suferințe fizice intense, limitări funcționale temporare, precum și imposibilitatea de a desfășura activități cotidiene sau profesionale, pe o perioadă semnificativă. Incidentul s-a produs chiar în ziua înmormântării mamei sale – un context emoțional deosebit, în care pierderea unei persoane dragi era deja o sursă majoră de suferință. Accidentul a amplificat această traumă emoțională, determinând nu doar șoc și panică, ci și o profundă afectare psihică, inclusiv stări de anxietate, izolare socială temporară și o stare generală de nesiguranță și de neîncredere”, se arată în acțiune.

Servicii Publice SA, reclamată tot mai des de ieșeni

Servicii Publice SA a mai fost reclamată în instanță și de șoferii care s-au ales cu mașinile distruse din cauza unor copaci. De exemplu, un șofer cere aproape 20.000 de euro daune de la Primăria Iași și de la firma Servicii Publice SA după ce un copac s-a prăbușit peste mașina sa, în timp ce se afla în mers. Bărbatul s-a trezit cu un copac peste mașină pe Șoseaua Ciric, autoturismul fiind distrus de arborele uscat. Ignorat de primărie, șoferul cere daune în contul reparațiilor, a traumei suferite, dar și plata unei mașini închiriate. Un alt șofer s-a ales cu mașina distrusă după ce un copac uscat a căzut într-o parcare publică din zona telescaunului de la Ciric. Șoferul solicită în acest caz daune de circa 4.000 de euro. Municipalitatea și Servicii Publice SA, instituțiile care au obligația să identifice și să taie arborii uscați de pe domeniul public, au ignorat ambele cereri, iar oamenii își caută dreptatea în instanță.

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here