Sâmbătă, 12 iulie, curtea interioară a Palatului Culturii a găzduit o petrecere la care DJ-ul a mixat mai multe melodii pe ritmuri de manele. Spațiul a fost închiriat de către proprietarii unui club din Iași în care preponderent sunt invitați maneliști celebri. Începând din acest an, porțile Palatului Culturii au fost deschise pentru petrecerile de club cu DJ de către managerul Andrei Apreotesei, care a închiriat curtea interioară a edificiului simbol a Iașului către diverși organizatori de evenimente. Apreotesei susține că la petrecere nu s-au ascultat manele, dar imaginile surprinse de participanți îl contrazic. Pe lângă controversa legată de oportunitatea organizării unor astfel de evenimente în curtea Palatului Culturii, specialiștii susțin că nivelul ridicat al zgomotului pune în pericol integritatea vitraliilor și a ceasului din turnul central. „Am atras atenția că este un risc major continuarea acestor tipuri de spectacole fără un control riguros al semnalelor acustice. Există risc să se fisureze sau să se acumuleze tensiuni nesesizabile acum în diferite componente ce vibrează la frecvente joase și, funcție de alte condiții de mediu, să se fisureze sau să se deterioreze vizibil mult mai târziu”, a spus fizicianul Silviu Gurlui. Și la Sibiu, la Muzeul Brukenthal, fostul director a fost demis după ce aprobat o petrecere privată, la care a participat și unul din frații Tate, acuzați de proxenetism și trafic de persoane.
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași a găzduit la sfârșitul săptămânii trecute un eveniment organizat de clubul Vivid din Iași, la care au participat mai mulți DJ . Evenimentul „Vivara Parties” a avut loc sâmbătă, 12 iulie, în curtea interioară a Palatului. Anterior, Clubul Vivid a organizat un concert al manelistului Jador în spațiul pe care îl are în zona Tudor Vladimirescu, iar cei care au cumpărat bilete au avut acces și la evenimentul de la Palatul Culturii. La Palat au concertat DJ-ul DVSKE, DJ Kattia, Los Bandoleros și portughezul Tom Enzy. Acesta din urmă l-a înlocuit pe elvețianul Raffa Guido, care nu a mai putut ajunge la Iași.
Ritmuri de manele în miez de noapte la Palatul Culturii
În timpul concertului susținut de DJ-ul Tom Enzy, pe numele real Jose Coelho, au răsunat și ritmuri de manele, însă aceste momente nu au fost prezentate pe rețelele de socializare de către organizatori. DJ-ul a fost descris de cei de la Vivid ca „mai mult decât un înlocuitor- este un statement. Este dovada că orice provocare poate deveni o oportunitate. Că fiecare obstacol ascunde o lumină. Iar pentru noi, el este acea lumină de la capătul tunelului. Vă încurajăm să descoperiți universul lui Tom Enzy – și să ne bucurăm împreună de o noapte care va cutremura orașul”.
S-au înmulțit petrecerile cu muzică electronică la Palat
În luna iunie 2025, în curtea interioară a Palatului Culturii, au avut loc mai multe petreceri, cu muzică tare și lasere, evenimente care au stârnit nemulțumirea inclusiv a conducerii Ministerului Culturii. Fostul ministru Natalia Intotero s-a arătat nemulțumită de situația apărută și a cerut explicații după un concert ce a avut loc pe 14 iunie 2025 la Palat, conform cotidianului Ziarul de Iași. Chiar și așa, pe 28 iunie 2025, în curtea Palatului, a avut loc un alt eveniment similar, care a scos la iveală mai multe situații neplăcute.
În trecut, în 2018, un eveniment organizat în fața Palatului a stârnit numeroase controverse, după ce s-a constatat că vibrațiile concertului Forța Zu au afectat vitraliile Palatului Culturii.
În 2018, vibrațiile de pe urma unui concert au afectat vitraliile Palatului
Profesorul Silviu Gurlui a fost pe 28 iunie la Palat și, în timpul concertului, a măsurat frecvențele zgomotului. Fizicianul a arătat că sunetele au depășit frecvent 100dB, chiar 110, cu mult peste limitele normale. Gurlui crede că că astfel de evenimente nu au ce căuta la edificiul simbol al Iașului. În plus, acesta a arătat că măsurătorile făcute în urmă cu 7 ani au demonstrat că valorile ridicate ale sunetelor pot afecta Palatul.
„Din păcate observ deja că se repetă și devine un obicei nefericit ca în curtea Palatului să aibă loc noaptea așa concerte la așa intensități ale sunetului, și la doar câțiva metri de clădire. Lucrurile par a degenera, deși în mai 2018 cercetările au arătat clar că există un risc major ca la anumite frecvențe și peste o intensitate a undelor sonore, obiecte din muzeu sau vitraliile Turnului să fie deteriorate. Măsurătorile efectuate atunci, studiile și observațiile experimentale arătau clar elongații foarte mari, vibrații periculoase ale cadranului ceasului, ale unor părți din vitrali, etc”, a spus Silviu Gurlui.
Silviu Gurlui susține și că alte instituții culturale din Europa au refuzat să găzduiască concerte, invocând riscul asupra picturilor baroce. „Din păcate, legislația națională este una plină de lacune majore în protecția clădirilor muzeale, existând doar Legea 422/2001 care protejează patrimoniul, dar nu menționează vibrațiile, frecvențele sau intensitatea sonoră. Din analiza efectuat la Palat și ținând seama și de alte studii cunoscute în domeniu, înaintea oricărui eveniment de acest gen, concert, spectacol care generează sunet puternic la frecvențe joase, este strict necesar stabilirea unei zone protejate de 30–100 m față de fațadele muzeelor, interzicerea frecvențelor mai mari și o limită a decibelilor”, a spus Gurlui.
Obiecte sensibile la zgomote mari „Există risc să se fisureze sau să se acumuleze tensiuni nesesizabile”
Cele mai fragile componente care se pot deteriora sunt, vitraliile și geamuri gotice/renascentiste, ce pot avea fisuri fine din cauza rezonanței peste 50 Hz, pânze întinse pe rame, care la frecvențe 16-50 Hz induc oscilație și microfisuri, ceramică polidimensională- crăpături microstructurale, biecte polichromate – decojire a lacurilor fine, sculpturi din piatră poroasă- microfisuri structurale, mecanisme vechi (orologii)- sensibilitate la accelerații, manuscrise și cărți vechi- slăbirea cotorurilor și scoaterea foilor.
„Anul acesta, la Palatul Culturii, s-au înmulțit aceste concerte, noaptea până dimineața târziu. Sunetele sunt foarte puternice, lângă zidurile interne ale Palatului, frecvențe joase, periculoase. Am atras atenția că este un risc major continuaea acestor tipuri de spectacole fara un control riguros al semnalelor acustice. Există risc să se fisureze sau să se acumuleze tensiuni nesesizabile acum în diferite componente ce vibrează la frecvente joase și, funcție de alte condiții de mediu, să se fisureze sau să se deterioreze vizibil mult mai târziu”, a mai spus Silviu Gurlui.
Vasile Cotiugă: „Se ajunge la manelizarea Palatului Culturii”
Și istoricul ieșean Vasile Cotiugă, cadru universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, a menționat că se ajunge la manelizarea Palatului Culturii prin astfel de evenimente.
„De pe plaja de la Costinești, că tot se vorbește despre incultura promovată de unii, la curtea interioară a Palatului Culturii din Iași se pare că nu este decât un pas. Nu cred că este pasul spre cultura înaltă, ci spre manelizarea acesteia. Evident că nu are ce căuta un concert de muzică tehno și manele (observăm că tot mai mult cele două genuri de muzică se îmbrățișează sau poate doar ascultătorii…) în spațiul Palatului Culturii. Personal, mă așteptam să fie organizate seri de muzică clasică, de cvartet, de pian, dar nu muzică de discotecă. Păcat că tot mai mulți consideră că asemenea manifestări reprezintă evenimente … culturale. Nu, nu sunt!”, a comentat profesorul Vasile Cotiugă.
Managerul de la Palatul Culturii se simte denigrat
Contactat de 7IAȘI, Andrei Apreotesei, managerul de la Palat, s-a arătat surprins inițial de ceea ce s-a întâmplat sâmbăta trecută.
„Asta nu e bine”, a fost prima reacție a managerului de la Palatul Culturii.
Ulterior, acesta a transmis un mesaj scris:
„Nu au fost manele, dar tu oricum ai să scrii un articol denigrator. Păcat”.
Petrecere privată cu unul din frații Tate, la Muzeul Brukental din Sibiu. Directorul, cetățean de onoare al Iașului
O situație similară a avut loc în luna iunie și la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. Fostul manager Alexandru Chituță a aprobat organizarea unui eveniment privat la Muzeul de Istorie din Sibiu, la care printre invitați a fost și Andrew Tate, acuzat de trafic de persoane și proxenetism. Contractul a fost semnat de Alexandru Chituță, chiar în ultima zi de mandat a acestuia, înainte ca ministrul Culturii să-l demită din funcție. Chituță a fost făcut cetățean de onoare al Iașului în 2023, la propunerea primarului Mihai Chirica.
Vlad ROTARU