Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență a lansat, în 2023, apelul competitiv de proiecte pentru Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi, apel de proiecte finanțat prin PNRR – Componenta C15: Educație. În acest context, Primăria comunei Rediu, din jud. Iași, a câștigat o finanțare în valoare de 17,5 milioane de lei, cu ajutorul căreia, urmează a fi construită o școală verde în satul Breazu – lângă pădurea Mârzești.
Demersul, de a realiza acest proiect, a fost inițiat pentru a veni în întâmpinarea exigențelor unei comunități locale aflate în plină dezvoltare, acest proces fiind stimulat de expansiunea zonei metropolitane și de creșterea numărului de locuitori ai comunei Rediu. Menționăm faptul că, Zona Metropolitană Iași a fost prima zonă metropolitană din România, constituită la 8 aprilie 2004, cuprinzând inițial, pe lângă municipiul Iași, diverse comune limitrofe printre care și localitatea Rediu. Populația acestei comune a înregistrat, o continuă creștere, de la 7.845 locuitori în 2021, la 8.113 în 2022 și 8.529 în 2023, observandu-se astfel, doar în ultimii ani, o creștere anuală a populatiei cu 5% .
Școala Verde din comuna Rediu, sat Breazu reprezintă o instituție de învățământ de 12 clase, menită să asigure școlarizarea a 300 elevi aparținând ciclului primar, gimnazial și liceal. Amplasamentul acesteia a fost prevăzut în UAT Rediu, zonă metropolitană a Municipiului Iași, pe platoul limitrof pădurii de la Mârzești. Specificăm faptul că pădurea și pajiștile de la Mârzești reprezintă o zonă acoperită cu pajiști stepice și pădure de silvostepă eurosiberiană, pe o suprafață de 200 hectare, fiind declarată arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000.
Pentru întreaga echipă de proiectare a constituit un moment de satisfacție profesională, atunci când proiectul nostru a fost ales cap de afiș într-un articol online. Mai precis, în 29 iulie 2024, cu ocazia anunțării proiectelor admise la finanțare, platforma NewsEnergy.ro a publicat o știre referitoare la Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi. În articol au fost prezentate patru proiecte la faza de studiu de fezabilitate, dintr-un total de 54 admise la finanțare, iar imaginea rendering, care ilustrează proiectul școlii de la Rediu-Iași, a fost aleasă că fiind cea mai reprezentativă.
Valențe educaționale ale conceptului
Educația este cuvântul cheie care a stat la baza conceptului, iar – în această privință – putem afirma că arhitectura, prin dublul său rol informativ și formativ, contribuie atât direct, cât și indirect la procesul educațional. În această ordine de idei, obiectul de arhitectură conține el însuși o funcție de comunicare socială, transmițând, prin mijloace specifice, un mesaj cu un caracter cultural-educativ al cărui cod de interpretare este ușor accesibil elevilor școlii, aceștia constituind principala categorie de adresabilitate.
Cu atât mai mult, un edificiu cu funcție educațională, prin caracterul său de reprezentativitate, devine un reper estetic și un model de imagine pentru o astfel de instituție. De asemenea, o bună calitate a proiectului de arhitectură susține procesul de învățare prin integrarea unor spații care facilitează actul didactic, colaborarea și descoperirea activă. Astfel, arhitectura nu doar oferă un cadru fizic pentru activitățile educaționale, ci devine un instrument pedagogic ce promovează o atitudine deschisă, creativă și inovatoare față de cunoaștere.
Proiectul a fost realizat plecând de la considerentul că arhitectul are o mare responsabilitate față de comunitate, având în vedere resursele materiale alocate, permanența construcției și, implicit, ținând cont de impactul pe care îl are cadrul construit asupra calității vieții.
Conceptul a avut ca premisă imaginarea unor scenarii de viață cotidiană proprii unei comunități școlare, urmărindu-se, nu doar crearea unui edificiu, ci idearea modului de viață care îl animă. În această ordine de idei, a fost proiectat un cadru, cât mai puțin limitativ, propice actului educațional, dar și activităților non-formale, de recreere și ludice, menit să contribuie la dezvoltarea armonioasă intelectuală și emoțională a celor 300 copii care își vor petrece o bună parte din copilărie în această școală.
Așadar, s-a avut în vedere conturarea unui cadru favorabil dezvoltării abilităților de relaționare, urmărind încurajarea unui comportament prosocial, în spiritul diversității și incluziunii. În acest sens, un exemplu concret îl reprezintă eliminarea barierelor arhitectonice prin prevederea lifturilor și a rampelor pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, a grupurilor sanitare dedicate și s-a ținut cont de signalistica tactilă în limbaj braille, precum și de grădinile senzoriale pentru nevăzători integrate în amenajările peisagistice ale parcului aferent școlii.
Prin urmare, dacă un edificiu este organizat logic din punct de vedere funcțional și bine valorizat din punct de vedere estetic, atunci utilizatorii vor încerca să fie la înălțimea standardelor respective, iar cultivarea acestui comportament pe termen lung se va transpune într-un mod de viață conform normelor civismului.
Concluzia care se desprinde de la sine este că o școală bine concepută va oferi, prin ea însăși, repere estetice și morale adecvate educând la modul general.
Valențe estetice
Arhitectura are un impact semnificativ asupra educației simțului estetic, deoarece spațiile în care trăim și învățăm ne modelează percepția asupra armoniei, proporțiilor și frumuseții. În această ordine de idei, s-a urmărit realizarea unui raport echilibrat între funcționalitate și expresivitate artistică, plecând de la considerentul că un mediu spațial-volumetric bine gândit poate stimula creativitatea și sensibilitatea artistică. Conceptul acestei școli urmărește cultivarea gustului pentru frumos al elevilor, oferind într-un mod ușor accesibil repere estetice de rafinament și coerență stilistică necesare pentru aprecierea formelor, culorilor și texturilor. Desfășurarea actului didactic în cadrul unor spații armonioase și corect proporționate ajută la o mai bună înțelegere a plus-valorii conferite de arhitectură, iar acest lucru se va reflecta ulterior în felul în care copiii de astăzi – adulții de mâine – vor percepe și decodifica valoarea estetică, în diversele ei ipostaze.
Conceptul promovează o imagine instagramabilă a unei instituții de învățământ contemporane, ilustrând în forma cea mai elocventă sintagma arhitectura zilelor noastre. Astfel, prin valențele estetice propuse, acest proiect mizează pe un proces de educare prin puterea exemplului, categoria de adresabilitate fiind, în acest caz, întreaga comunitate locală, nu doar elevii școlii.
Valențe socio-psihologice
Arhitectura influențează semnificativ formarea abilităților sociale, deoarece modul în care sunt concepute spațiile poate facilita sau împiedica interacțiunile dintre oameni. În cadrul proiectului, au fost concepute zone comune deschise și accesibile precum atriumul, parcul cu amenajările peisagistice, laboratoarele și sălile de clasă, toate acestea fiind menite să încurajeze colaborarea, schimbul de idei și construirea de relații interpersonale.
Plecând de la premisa că arhitectura poate constitui un cadru activ în formarea abilităților sociale, s-a încercat– în proiectarea acestei școli – definirea unui mediu în care elevii pot învăța prin interacțiune, respect și empatizare, aceasta fiind o cerință esențială pentru integrarea armonioasă a copiilor proveniți din comunități diverse.
Ținând cont de faptul că în această instituție educațională își vor desfășura activitatea copii care aparțin celor trei cicluri de învățământ, s-a urmărit realizarea unui concept de arhitectură care să favorizeze flexibilitatea și mobilitatea între diferitele grupe de vârstă, contribuind – în acest mod – la dezvoltarea abilităților de comunicare, cooperare și rezolvare a conflictelor. Prin proiect au fost prevăzute 12 săli de clasă dispuse pe două niveluri, parterul fiind alocat claselor din ciclu primar, etajul – liceului, clasele de ciclu gimnazial urmând a fi distribuite în așa fel încât diferențele de vârstă pe același nivel să fie cât mai mici. De precizat faptul că au fost prevăzute prin proiect trei laboratoare de specialitate cu dotări specifice și o seră, elevii școlii beneficiind de aceste spații prin rotație, în funcție de orar.
Arhitectura joacă un rol important în educația în spiritul diversității și incluziunii, deoarece spațiile corespunzător proiectate pot facilita interacțiunea, accesibilitatea și respectul pentru diferențe. Mai mult decât atât, arhitectura nu modelează doar spațiul fizic, modelează și mentalitatea, și comportamentul utilizatorilor, având un rol capital în formarea unei societăți mai deschise și echitabile. În această ordine de idei, școala a fost concepută să integreze dotări care să asigure accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități și să transmită un mesaj privind egalitatea și acceptarea diversității. Având în vedere faptul că este o instituție destinată educației publice, a fost proiectată cu scopul de a asigura un mediu incluziv, menit să creeze oportunități pentru întâlniri între copii de vârste diferite care provin din medii variate, încurajând empatia, colaborarea și aprecierea diversității. În acest sens, au fost prevăzute spațiile comune, pentru loisir, recreație care să predispună la comunicare și interacțiune socială. A fost creat în cadrul proiectului un spațiu amplu, situat central, cu funcționalitate polivalentă, destinat diverselor activități socio-culturale specifice unei școli. Acest atrium, prin modul său de configurare și prin faptul că se dezvoltă pe două niveluri, a fost menit să faciliteze comunicarea vizuală între diversele zone de interes și să ajute la o bună orientare în spațiu.
Arhitectura are un impact semnificativ asupra educației în spiritul ludic, influențând modul în care oamenii interacționează cu spațiul și stimulează creativitatea prin joc.
Clădirile și spațiile proiectate cu elemente specifice ludicului – forme neconvenționale, culori vibrante, structuri interactive, spații și zone versatile – creează un mediu care încurajează curiozitatea experimentarea care invită la explorare. Amenajările exterioare au fost concepute astfel încât să cultive spiritul ludic, jocul fiind privit nu doar ca un mod de recreare, ci și ca un mijloc de educare prin care să se formeze abilitățile sociale de relaționare. Parcul obținut prin recuperarea și integrarea unui spațiu rezidual de formă triunghiulară a fost amenajat sub forma unui gecko, din considerentul că o reprezentare figurativă, zoomorfă va fi ușor de decodificat atât de la înălțimea ferestrelor, cât și printr-o parcurgere la pas a parcului.
În conceperea proiectului, s-a ținut cont de scara copilului și de faptul că percepția spaţiilor copilăriei este variabilă în timp. Modul de raportare al copilului la spaţiu variază în funcție de dimensiunile şi proporţiile sale, acestea fiind într-o permanentă evoluție până copilul atinge talia adultă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru comportamentul său, pentru felul de a-şi conceptualiza spaţiul şi mediul înconjurător, aceste aspecte fiind într-un permanent proces evolutiv. Prin urmare, scara copilului în raport cu mediul înconjurător nu e doar cea a corpului său, a dimensiunilor şi proporţiilor proprii, dar şi cea a percepţiei spaţiului, a dezvoltării personalităţii şi sistemului său relaţional, a percepţiei concretului şi a capacității sale de abstractizare. În proiect s-a avut în vedere corecta dimensionare a treptelor și a gradenelor, distanțe cât mai scurte de la sălile de clasă până la grupurile sanitare, obiecte sanitare și întrerupătoare amplasate la înălțimi adecvate, pardoseli aderente, finisaje cu texturi plăcute și cu o cromatică vie, accesul facil la parcul de joacă și la terenul de sport, dotarea cu mobilier școlar ergonomic și reglabil.
Arhitectura influențează profund educația în spiritul ordinii, logicii și coerenței, deoarece spațiile bine structurate stimulează gândirea organizată și claritatea mentală. Proiectul propune o școală cu o schemă funcțională logică, unde fiecare spațiu are o funcțiune clară și o relație coerentă cu întregul pentru a asigura un mediu care să încurajeaze disciplina și eficiența. Spațiile compartimentate modular și fluxurile bine definite sunt menite să ofere utilizatorilor un sentiment de stabilitate și siguranță. În proiectarea acestei școli, s-a mizat pe faptul că o organizare spațial-volumetrică clară și ordonată poate îmbunătăți concentrarea și procesul de învățare, demonstrând că arhitectura, prin ea însăși, contribuie la educarea unei gândiri structurate și a unei abordări raționale a problemelor.
Valențe de eco-sustenabilitate
Plecând de la premisa că arhitectura joacă un rol important în ceea ce privește eco-sustenabilitatea, s-a dorit realizarea unui proiect care să prevadă utilizarea materialelor reciclabile, a materialelor eco-friendly, a surselor de energie regenerabilă și a tehnicilor de construcție eficiente din punct de vedere energetic, menit a fi un exemplu de bună practică în proiectarea de arhitectură.
Totodată, prin proiectarea unei instituții de învățământ în spiritul consumului responsabil, a conservării și gestionării eficiente a resurselor naturale, s-a mizat pe contribuția pe care o poate aduce arhitectura în formarea unei generații mai conștiente și mai implicate în protejarea mediului înconjurător.
Școala Verde a fost proiectată în conformitate cu principiile de dezvoltare durabilă, ținându-se cont de utilizarea materialelor regenerabile, de integrarea surselor de energie verde și de optimizarea eficienței energetice cu ajutorul tehnologiei BMS, propunându-și să devină un exemplu concret de proiectare responsabilă față de mediu.
În esență, prin implementarea principiilor sustenabilității la proiectarea acestei școli, s-a vizat reducerea impactului asupra mediului. Acest exemplu poate contribui și la educarea utilizatorilor cu privire la responsabilitatea față de gestionarea eficientă a resurselor și reducerea deșeurilor.
Demn de menționat este faptul că mai mult de 70% din totalul de energie necesar pentru buna desfășurare a activităților în instituția de învățământ provine din surse regenerabile de energie. Mai exact, energia neconvențională este generată de instalații precum panourile fotovoltaice și pompele de caldură. În acest sens, a fost întocmit un studiu NZEB, care, în baza calculelor de eficiență energetice, certifică faptul că această școală nu este verde în sens propriu, ci, mai ales, în sens figurat.
În vederea asigurării unui cadru optim pentru desfășurarea educației ecologice, cât și pentru formarea abilităților și deprinderilor prin activități practice, au fost prevăzute spații dedicate, respectiv laboratoare, sere, grădini cu legume și amenajări peisagistice.
De pildă, în școală, a fost conceput un laborator pentru studiul științelor vieții. Mai precis, este vorba despre o seră adaptată la cerințele unui spațiu didactic, acesta beneficiind de o serie de dotări precum rezervoare pentru stocarea apei pluviale, bancuri de lucru, bazine pentru sistemul aquaponic și rafturi pentru materialul săditor. În seră, se va produce material săditor din semințe puse la germinat, aceasta constituind o primă etapă din procesul de cultivare a plantelor, urmând ca răsadurile să fie sădite în grădina școlii, îngrijite, iar, în final, recoltate. În acest mod, elevii vor învăța procesul de cultivare a plantelor și vor avea satisfacția de a consuma legume din producția proprie.
În același spirit al arhitecturii biofile, a fost amenajată și circulația verticală aferentă atriumului, fiind practic o seră dezvoltată pe verticală care, nu are doar rol ornamental, ci contribuie și la oxigenarea spațiului, și la controlul umidității aerului, asigurând un mediu ambiental plăcut.
De asemenea, pentru a educa în spiritul administrării responsabile a resurselor și pentru însușirea comportamentelor sustenabile de către noua generație, au fost prevăzute dotări pentru colectarea diferențiată a deșeurilor, acordând atenție deosebită utilizării deșeurilor organice în cadrul activităților de educație ecologică. În aceeași ordine de idei, au fost prevăzute instalații și rezervoare pentru colectarea apelor pluviale, această resursă putând fi folosită pentru irigarea grădinii și a spațiilor verzi atunci când este necesar.
Școala Verde este amplasată într-un cadru natural particular, fațada principală cu accesul preiau couvertul, precum și atrimul fiind orientate către nord în relație cu pădurea Mârzești. Laboratorul pentru științele vieții se dezvoltată longitudinal cu vitraje ample orientate către nord, menite să asigure o bună iluminare naturală, mizându-se, totodată, pe o vizibilitate panoramică spre pădurea de la Mârzești.
Sălile de clasă beneficiază de o orientare cardinală favorabilă, către sud-est, asigurând o bună iluminare naturală pe tot parcursul anului, ferite fiind de zgomotul străzii, al parcului de joacă sau al terenului de sport. În aceeași ordine de idei, în proiect au fost prevăzute tavane fonoabsorbante pentru a asigura o bună acustică sălilor de clasă și laboratoarelor.
Aspecte tehnico-utilitare
Subsolul tehnic include un canevou în care sunt prevăzute toate instalațiile pentru a putea asigura o mentenanță facilă. Practic, rețelele de apă curentă, canalizarea, instalațiile de ventilație, instalațiile de colectare a apelor pluviale sunt prevăzute în această galerie edilitară care străbate clădirea, organizând într-un mod centralizat distribuția acestor instalații. Centralele de ventilație sunt amplasate la subsol în spații dedicate, amenajate sub forma unor curți engleze, astfel încât să impacteze vizual cât mai puțin și să nu perturbe acustic activitățile din școală. Aceleași curți engleze asigură iluminatul natural al spațiilor tehnice de la subsolul clădirii. În consecință, nu există niciun spațiu proiectat în întreaga clădire care să nu beneficieze de ventilare și iluminat natural. La același nivel, au fost prevăzute rezervoarele destinate colectării apelor pluviale în scopul asigurării apei necesare pentru irigarea serei, a grădinii și a amenajărilor peisagistice.
În concluzie, așa cum am afirmat în premise și am susținut pe parcursul întregului material, proiectul de arhitectură educă prin multiplele sale valențe: educaționale, estetice, socio-psihologice, de eco-sustenabilitate precum și prin aspectele sale tehnico-utilitare . Așa dar, reiterez faptul că „Educația” este cuvântul cheie care a stat la baza conceptului, arhitectura unei școli educând prin ea însăși.
În sinteză, școlile proiectate sustenabil nu reduc doar impactul asupra mediului, ci mai ales educă tinerele generații prin experiență directă, demonstrând cum un proiect inteligent poate creea un echilibru între nevoile umane și cadrul natural. Astfel, arhitectura unei școli nu rămâne doar un spațiu pentru actul didactic ci și un instrument pedagogic care formează simțul estetic, abilitățile sociale, incluziunea şi convergența, o mentalitate ecologică şi civică în rândul beneficiarilor săi direcți precum şi a ȋntregii comunități.
În final putem prezenta un timeline cu etapele desfășurării proiectului. Astfel proiectul a demarat la jumătatea lunii iunie 2023, odată ce factorii de decizie din administrația locală Rediu au dat un răspuns afirmativ apelului competitiv de proiecte finanțat prin PNRR. În 2024 a parcurs toate fazele de proiectare astfel că, la momentul redactării prezentului articol, proiectul se află în procedură de licitație în vederea atribuirii execuției.
arh. drd. Marius Bortaș