ÎNREGISTRĂRI EXPLOZIVE. O rețea formată din angajați ai Apavital a pus pe picioare o afacere prin care salariații societății de apă-canalizare au reușit să obțină sume importante de bani pe care le percepeau pentru modificarea consumului înregistrat de apometre. Printre cei care au apelat la serviciile acestei rețele, reușind să scape astfel de plata unui consum de aproape 600.000 lei, s-ar număra și celebrul interlop Adrian Corduneanu, care deține o vilă în zona Moara de Vânt. 7IAȘI a intrat în posesia mai multor înregistrări în care angajații Apavital povestesc cu lux de amănunte detaliile acestei afaceri dar și despre metodele pe care le folosesc pentru modificarea consumului real înregistrat de apometre. Aceștia interveneau doar asupra contoarelor mecanice, nu și a celor cu citire electronică de la distanță. Consumul enorm înregistrat la vila lui Corduneanu ar fi fost provocat de o țeavă care s-a spart chiar sub casă și din care zile la rând a curs apă cu un debit foarte mare. Membrii rețelei nu se sfiesc să declare că ar fi fost plătiți de către soția interlopului, Ramona Corduneanu, cu 17.000 de lei, bani pe care i-ar fi împărțit cu angajații de la birouri care au acces la sistemul informatic dar și cu cei care verifică funcționarea apometrelor.
Neștiind că sunt înregistrați, angajații de la Apavital au povestit dezinvolți cum au procedat.
„Apometrul era spart, noi l-am dat la pierderi. Cei care vin să verifice, dacă vin să verifice, acolo în calculator scrie: a fost dat la pierderi. Tot ce-i la pierderi, e în pământ, e la comun cum ar veni”
„Acolo rețeaua are presiunea între 10 și 18 atmosfere, asta înseamnă un debit 100 de metri cubi de apă într-o singură noapte. Eu am ajutat-o până acum două luni. Când i-a pus cititor de la distanță, nu mai ai ce face… Apometrul era aproape 999.999, era dat peste cap.”
„(…) în primul rând își lua o amendă pentru că nu a anunțat din timp și amenda este destul de usturătoare, e „au sufletul”. Ce avea ea 5 miliarde… Mai dădea un miliard pe lângă!”
„Apometrul era aproape 999.999, era aproape dat peste cap. 170 de milioane… Trebuie să mănânce și ăla și ăla. Decât să-i cer 3 miliarde, să spui că-i jumătate…”
Apavital a transmis că va declanșa o anchetă internă și că va „proceda conform prevederilor Codurilor Muncii, Comercial sau Penal, după caz”.
O plângere a fost depusă și la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, dar mai bine de jumătate de an nu au fost efectuate cercetări.
Rețeaua: finul și cu nașul au modificat apometrele de la vila lui Adrian Corduneanu
În luna octombrie a anului trecut, o ieșeancă a fost abordată cu privire la „rezolvarea” facturii pe care urma să o achite pentru consumul de apă de la un imobil pe care îl achiziționase recent. Aceasta a fost pusă în legătură cu un angajat al Apavital, Codrin Scriban, care s-a oferit să modifice consumul real de apă înregistrat de apometru. Pentru a dovedi eficiența serviciilor sale, acesta a povestit cum a soluționat problema pe care soții Adrian și Ramona Corduneanu au avut-o la vila pe care aceștia o dețin pe numele unui interpus pe strada Marta din zona Moara de Vânt.
Codrin Scriban, angajat Apavital: Lăsați-mi un număr de telefon, eu vorbesc cu nașu-meu și mâine vă sun să vă spun exact cum procedăm
X.: Dar cum o să apară, eu casa am preluat-o de la cineva
C.S.: Dacă se poate, schimbăm apometrul, dăm apometrul pe zero și…
X.: Și se poate șterge și din calculator?
C.S.: O rezolvăm, se poate… Eu vă spun mâine exact cum procedăm… Dacă vorbeați la Apavital, era grav… Deci nu umblăm cu firma Apavital. Separat, facem noi. Dacă ar fi să umblăm cu Apavital, vă costă undeva la 80 – 100 de milioane. Stați cel puțin jumătate de an…
După ce oferă asigurări că poate rezolva problema, Scriban îl introduce în afacere pe nașul său, pe care îl prezintă ca pe un funcționar important de „la birouri”. Ulterior, acest personaj a fost identificat ca fiind Cătălin Ciofu, de asemenea salariat al Apavital.
X.: A, dar nașul tău e mare…
C.S.: Nașul meu e la birouri
De asemenea, Scriban confirmă faptul că a ținut legătura cu Ramona Corduneanu, soția liderului interlop, care ar fi „făcut plata” pentru ajutorul primit.
C.S.: La ea era oleacă mai grav, fiindcă erau mai multe contracte. Apometrul era spart, noi l-am dat la pierderi. Tot ce e la pierderi intră în pământ, e la comun. Normal era la ea în curte și nu trebuia dat la pierderi. Dacă venea Apavital, în primul rând își lua o amendă pentru că nu a anunțat din timp și amenda este destul de usturătoare, e „au sufletul”. Ce avea ea 5 miliarde, mai dădea un miliard pe lângă.
Am scos apometrul, l-am schimbat cu altă serie și l-am trecut în calculator cu seria respectivă
X.: A dat peste 100 de milioane?
C.S.: A dat, a dat, a dat la oameni…
De asemenea, acesta explică că apometrul trebuie demontat și dus la „băiatul de la apometre”, care decide cu cât poate diminua consumul. „Îl poate da la zero, sau la un consum mic, 300 de lei”.
Actul II. Nașul intră în scenă
Întâlnirea cu Nașul, „omul de la birouri”, a fost stabilită de către finul Codrin Scriban și a avut loc la un restaurant din Iași tot în luna octombrie a anului trecut.
La rândul său, nașul Cătălin Ciofu a povestit cum se ocupă de modificarea consumului înregistrat de apometre, oferind același exemplu, cel al interlopului Adrian Corduneanu, drept garanție a serviciilor pe care le pune la dispoziție.
Cătălin Ciofu: Mă duc acuma la calculator, văd intru și vorbim. Eu oricum caut, caut pentru că îmi dă pe calculator.
Ea (Ramona Corduneanu n.r.) stă pe strada Marta, undeva pe C.A. Rosetti. Acolo rețeaua are presiunea între 10 și 18 atmosfere, asta înseamnă un debit 100 de metri cubi de apă într-o singură noapte. Eu am ajutat-o până acum două luni. Când i-a pus cititor de la distanță, nu mai ai ce face… Apometrul era aproape 999.999, era dat peste cap. E ca la lumină, îți vine factura și într-o lună trebuie să plătești.
X.: Ea a scăpat cu puțin, cu 170 de milioane pe care vi i-a dat…
C.C.: Atâta mi-au cerut oamenii și eu nu jupesc omul. Trebuie să mănânce și ăla și ăla… Nici să-ți iau 3 miliarde, să-ți spun că-ți iau jumătate…
Apavital: „Am inițiat o cercetare internă”.
Scriban și Ciofu lucrează la Apavital de mai mulți ani, relațiile dintre cei doi depășind mediul instituțional. În decembrie 2021, Cătălin Ciofu a postat pe pagina sa de facebook o fotografie în care apare împreună cu Scriban, imaginea fiind însoțită de mesajul „Casă de piatră finilor!”.
La solicitarea redacției 7IAȘI, Apavital a transmis un răspuns în care precizează că aceste cazuri urmează să facă obiectul unor cercetări interne, care se pot finaliza chiar și cu o plângere penală.
„Prin toate mijloacele legale şi administrative pe care le are la dispoziție, APAVITAL S.A. verifică și sancționează orice abatere a angajaților care nu respecta procedurile interne, cu atât mai mult cu cât faptele acestora sunt susceptibile de încălcarea legislației. Aceasta reprezintă atât o obligație legală, cât și o responsabilitate morală, pe care APAVITAL S.A. și le asumă în mod constant, prin măsuri menite să asigure transparența și integritatea proceselor interne.
Prin comunicate publice, ultimul din data 28.02.2025, am încurajat cetățenii să anunțe orice practică incorectă referitoare la achitarea de sume de bani către angajații societății APAVITAL punând la dispoziția acestora adresa de email integritate@apavital.ro.
Referitor la cazul semnalat de dumneavoastră, imediat ce am luat cunoștință despre acesta am inițiat o cercetare internă funcție de concluziile căreia vom proceda conform prevederilor Codurilor Muncii, Comercial sau Penal, după caz”, a transmis Apavital.