Războiul pe care primarul Mihai Chirica l-a deschis împotriva adversarului său politic, Cristian Stanciu, este suportat din taxele și impozitele pe care le plătesc ieșenii. Primăria refuză să elibereze simple avize ori documente cadastrale pentru Fundația Ecologică Green (FEG), controlată de către consilierul județean PSD, iar procesele deschise de către organizația care activează în domeniul serviciilor de educație se finalizează cu plata unor daune care în cele din urmă sunt suportate din bani publici. Într-un nou demers inițiat în instanță, FEG solicită daune de 70.000 lei daune de la Primăria Iași pentru refuzul administrației locale de a semna un banal proces-verbal de vecinătate. Organizația patronată de Stanciu nu poate intabula terenul fără acordul vecinilor. Unul dintre vecini este Primăria, care refuză de cinci ani să semneze procesul-verbal de vecinătate. Alte procese deschise de FEG împotriva municipalității privesc refuzul instituției de a elibera documente de urbanism, avize de racordare la rețele de utilități etc.
Omul de afaceri Cristian Stanciu, consilier județean PSD aflat în conflict cu primarul Mihai Chirica, solicită aproximativ 70.000 lei cu titlul de daune de la municipalitate, deoarece instituția refuză să recunoască limitele de proprietate ale unui teren, pe care acesta îl deține în zona centrală, lângă clădirile Studis. Între Cristian Stanciu și primarul Mihai Chirica este un război de uzură, cei doi fiind adversari politici, iar edilul a căutat să-i blocheze acestuia din urmă afacerile. Mai nou, cele două părți nu reușesc să cadă la înțelegere pentru stabilirea vecinătății unui teren din zona Smârdan, unde FEG ar vrea să-și extindă proiectul educațional.
Miza disputei: un teren de 130 mp din strada Smârdan
Fundația Ecologică Green – Filiala București este proprietarul unui teren de 594 mp aflat pe strada Smârdan din municipiu, dar și a unei suprafețe de 130 mp alăturată, care se învecinează cu Biserica Creștină după Evanghelie „Filocalia”, societatea Ropharma și cu un teren al municipiului Iași. FEG susține că deține terenul fără acte și că din 2020 a început demersurile pentru a nota terenul în cartea funciară. FEG are însă obligația de a avea un proces verbal de vecinătate, semnat de vecinii terenului de 130 mp.
Primăria a refuzat să semneze procesul de vecinătate
Dacă cu reprezentanții societății farmaceutice și cei ai Bisericii s-au înțeles, municipalitatea a ignorat solicitarea FEG. Dosarul a fost depus în 5 martie 2020, însă trei săptămâni mai târziu, printr-o altă adresă, municipalitatea a refuzat să parafeze documentul, justificând că suprafața ar fi în administrarea Bisericii Evanghelice și că din acte nu reiese faptul că terenul ar fi al FEG.
„Primăria ne-a comunicat că respinge avizarea procesului verbal, invocând lipsa unor acte de proprietate a imobilului deținut în vecinătatea suprafeței solicitate (…)Am revenit cu cerere și cu documentele solicitate, insistând în semnarea procesului- verbal de către pârât, care ne-a comunicat un nou răspuns. Acesta a refuzat din nou semnarea procesului verbal de vecinătate, susținând că în urma punerii în posesia de pe municipiul Iași s-a constatat că suprafața de 130 mp nu figura în conturul proprietății la punerea în posesie și că această suprafață figura în administrarea Bisericii Evanghelice”, susțin reprezentanții FEG.
Doar că reprezentanții Bisericii și-au dat acordul în scris față de FEG prin acel proces-verbal de vecinătate.
Stanciu cere aproape 70.000 lei daune de la Primăria Iași
În aceste condiții, cum primăria nu a semnat acel proces verbal, FEG a solicitat sprijinul judecătorilor. Fundația cere obligarea Primăriei la plata unor daune-interese pentru refuzul de a semna procesul verbal de vecinătate din 27 februarie 2020. Fără acest proces-verbal de vecinătate, FEG nu poate intabula suprafața de 130 mp de teren din zona respectivă. Prejudiciul a fost calculat începând cu 29 iunie 2022, iar valoarea a fost stabilită la 68.250 lei.
„Din concluziile raportului de expertiză realizat reiese destul de clar faptul că FEG este cea care deține în posesie suprafața de 130 mp și că pe laturile de vecinătate nu sunt diferențe față de documentația cadastrală . Cu alte cuvinte, municipiul Iași nu are o lipsă de teren căruia să-i corespundă plusul de teren din proprietatea și posesia noastră. Întrucât nu există nici un motiv care să justifice refuzul de a semna actul și coroborând toate elementele expuse mai sus cu situația factuală din teren, se conturează un vădit abuz al municipiului Iași cauzator de prejudicii pentru subscrisa”, mai arată FEG.
Suma ar putea fi mai mare. FEG a calculat daunele în baza unui HCL al Primăriei
Fundația mai arată că acel cuantum este provizoriu și că suma finală va fi stabilită în baza unei expertize care să stabilească contravaloarea lipsei de folosință sau cel puțin valoarea unei chirii lunare/anuale pe mp pentru terenurile similare din zonă. FEG s-a raportat la o hotărâre de CL din 2024 care stabilește impozitele și taxele locale, iar taxa lunară pentru închirierea unui teren din zonă e de 30 lei/mp. Astfel, pentru suprafața de 130 mp, la 35 de luni de la introducerea acțiunii, s-a ajuns la 68.250 lei.
„Semnarea procesului-verbal ar fi avut drept rezultat dobândirea proprietății asupra terenului de 130 mp, iar refuzul Primăriei Iași de a semna actul reprezintă unicul impediment formal pentru obținerea titlului. Nefiind definitivă problema proprietății, terenul nu poate fi închiriat și/sau nu se pot edifica construcții pe el, astfel încât din 2022 și până în prezent am suferit un prejudiciu constant ca efect al lipsirii de câștigul pe care în condiții obișnuite l-am fi putut realiza”, mai susțin reprezentanții FEG.
Primăria nu a suferit nici un prejudiciu
Fundația gestionată de Stanciu susține și că posesia asupra terenului nu afectează limitele proprietății primăriei și că a prezentat suficiente dovezi municipalității din care reiese că nu sunt alte probleme. „Există un gard de metal și beton la limita de hotar, astfel încât situația factuală era bine cunoscută de mai mulți ani. Pârâta ar fi avut dreptul să refuze semnarea procesului verbal doar în situația în care ar fi avut un interes justificat sau dacă ar fi fost pusă în situația să sufere un prejudiciu. În alte condiții, refuzul Primăriei Iași este un abuz de drept, echivalent cu o faptă ilicită”, arată Fundația condusă de Stanciu.
Vechi șicane ale primarului Chirica: evacuarea FEG, refuz de racordare la electricitate
Anul trecut, primarul Mihai Chirica a căutat să evacueze Fundația Ecologică Green din imobilul de pe strada Păcurari 47, unde funcționează mai multe săli de curs. Primăria a refuzat să prelungească contractul cu FEG, dar solicita de la aceasta o taxă de folosință de cinci ori mai mare decât cea prevăzută de hotărârile Consiliului Local. În plus, primarul Mihai Chirica și directorii din subordinea au refuzat sistematic să emită un simplu aviz de racordare la energie electrică firmei consilierului județean PSD, Cristian Stanciu. Firma acestuia vrea să deschidă o noua unitate de învățământ privată pe strada Toma Cozma, însă nu poate pentru că Primăria nu emitea avizul de racordare la electricitate. Stanciu a concesionat clădirea de la primărie în urmă cu mai bine de zece ani și plătește circa 7.000 euro pe an redevență. Și în acest caz, dosarul a ajuns în instanță.