Angajații Vămii Sculeni au început să facă controale mai stricte asupra tuturor vehiculelor care trec frontiera, ca reacție la reducerea semnificativă a sporului pentru condiții vătămătoare. Măsura a fost introdusă prin noile politici de austeritate ale Guvernului, care limitează sporul de la 1.500 de lei la doar 300 de lei brut pe lună.
În semn de protest, vameșii verifică fiecare mașină mult mai detaliat decât de obicei, fapt care duce la timpi de așteptare mai mari și cozi la frontieră.
Șefi de la Autoritatea Vamală, trimiși de urgență la fața locului
Marți seară, la biroul vamal Sculeni s-au deplasat direct factori de decizie din cadrul Autorității Vamale Române (AVR), încercând să readucă lucrurile la normal. Situația este tensionată și există temeri că acțiunile de acest tip s-ar putea extinde și în alte puncte vamale din țară.
Mesaj cu ironie din partea sindicatelor
Voinea Negoiță, președintele sindicatului Meridian, a declarat ironic că vameșii „își vor face datoria cu maximă conștiinciozitate”, menționând că măsurile sunt justificate inclusiv de discuțiile recente din CSAT pe tema combaterii evaziunii fiscale.
„Începând de astăzi, angajații Vămii vor efectua controale riguroase și amănunțite asupra tuturor mijloacelor de transport ce trec frontiera. Această măsură este în spiritul solicitărilor Guvernului de a propune soluții pentru reducerea deficitului bugetar. Considerăm că sunt măsuri binevenite”, a declarat Negoiță pentru Profit.ro.
Timpi de așteptare mai mari la frontieră
Sindicaliștii avertizează că această formă de protest, care constă în controale detaliate, va duce la creșterea semnificativă a timpilor de tranzit pentru cei care trec granița. Sunt semnale că și alți vameși din țară ar putea adopta același model de „exces de zel”, pe fondul nemulțumirilor legate de pierderea sporurilor.
Proteste și în alte instituții
Situația de la Vama Sculeni nu este singulară. După tăierea sporului pentru condiții periculoase, angajații ANAF din mai multe județe, dar și cei din Justiție au organizat proteste spontane. Guvernul a decis, prin noul pachet de măsuri, ca sporul pentru condiții vătămătoare să fie plafonat la maximum 300 de lei brut pe lună, iar concediul suplimentar pentru muncă periculoasă a fost redus de la zece la cinci zile lucrătoare.
Noile măsuri de austeritate se aplică de la 1 iulie și vor rămâne valabile până la sfârșitul anului 2026.