După ani de incertitudine și luni de stagnare economică, Șantierul Naval Damen Mangalia ar putea primi o gură de oxigen neașteptată: Mediterranean Shipping Company (MSC), cel mai mare operator de containere din lume, și-a exprimat oficial interesul de a prelua administrarea și operarea șantierului de la Marea Neagră. Scrisoarea a fost trimisă direct către premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu și președintele interimar de la acea vreme, Ilie Bolojan.
O rază de speranță pentru Mangalia
Într-o perioadă în care sute de muncitori sunt afectați de neplata salariilor și de șomaj tehnic, reluarea parțială a activității în luna mai a adus înapoi la lucru circa 800 de angajați. Însă peste 300 de salariați nu și-au primit indemnizațiile pentru lunile martie, aprilie și mai, iar 114 au fost concediați temporar începând cu 1 iunie.
În acest context, scrisoarea transmisă pe 20 aprilie 2025 de Prabhat Jha, CEO al MSC Shipmanagement Limited, apare ca o posibilă soluție de salvare. „Îmi exprim interesul sincer pentru administrarea și operarea șantierului naval Mangalia. Sub rezerva sprijinului Guvernului, MSC are intenția de a dezvolta activitatea șantierului și de a angaja personal local”, se arată în document.
Surse apropiate negocierilor spun că MSC a plătit deja în avans lucrările de reparații pentru câteva nave, o mișcare neobișnuită în industrie, dar care indică dorința companiei de a stabiliza financiar șantierul.
Mangalia, piesă strategică pentru MSC
Compania elvețiană MSC este un colos al industriei maritime. Cu 200.000 de angajați și o flotă de peste 900 de nave, MSC operează în 155 de țări și gestionează terminale maritime în porturi-cheie, precum Anvers sau Napoli. Mangalia este văzută de conducerea MSC drept o locație strategică pentru întreținerea și construirea de nave de croazieră, remorchere și ROPAX – vase mixte pentru transportul pasagerilor și vehiculelor.
De altfel, MSC are deja un birou deschis în Constanța și a declarat că vrea să devină cel mai mare angajator de navigatori români, folosind Mangalia drept centru de instruire pentru viitorii ingineri și marinari.
Insolvență, datorii uriașe și retragerea Damen
Șantierul naval din Mangalia a trecut prin transformări dramatice în ultimii ani. După ce a fost deținut până în 2018 de sud-coreenii de la Daewoo, șantierul a fost preluat de grupul olandez Damen, care a acceptat să preia și datoriile istorice – peste 730 de milioane de euro.
Statul român, prin compania 2 Mai Mangalia SA, deține 49% din acțiuni. Însă relațiile dintre parteneri s-au deteriorat începând cu 2023, când Guvernul a modificat legislația privind companiile de stat, afectând controlul asupra conducerii. Damen a acuzat o „deturnare a parteneriatului legal” și, în 2024, a anunțat că se retrage.
Pe 19 iunie 2024, Damen Shipyards Mangalia a intrat oficial în insolvență. Peste 140 de creditori au depus cereri pentru recuperarea datoriilor, însumând aproape 2 miliarde de lei. Administratorul judiciar CITR caută acum un investitor strategic.
„Este necesară identificarea unui partener strategic care să contribuie la redresarea șantierului. Orice evoluție va fi comunicată în mod transparent”, a declarat Paul Dieter Cîrlănaru, directorul general al CITR.
Angajații, prinși între speranță și disperare
În ciuda semnalelor pozitive, realitatea din șantier rămâne una dură. Liderul sindical Laurențiu Gobeajă atrage atenția că restanțele salariale, primele de Paște și alte beneficii nu au fost plătite. „Sunt 114 angajați care au primit notificări de șomaj. Este o reducere față de perioada anterioară, dar incertitudinea persistă”, a spus acesta.
Activitatea de reparații navale reluată parțial nu generează suficiente venituri pentru acoperirea cheltuielilor și a salariilor, iar fără o intervenție guvernamentală clară sau o decizie oficială în privința ofertei MSC, salvarea șantierului rămâne incertă.