Directorul CSM Iași 2020, Iustin Jalaboi, a direcționat către firma vărului său, Daniel Jalaboi, contracte finanțate din bugetul Campionatului Mondial de Esports, care a fost organizat în 2023 @ Începând cu luna martie 2023, firma Jak Assistance, deținută de Daniel Jalaboi, a primit prin încredințare directă mai multe contracte pentru servicii de transport @ Nu toate achizițiile făcute de la firma vărului au fost publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) așa cum cere legea @ Conform facturilor decontate de către CSM Iași 2020, firma Jak Assitance a plimbat un container gol pe ruta Iași – București, serviciu care a costat 13.250 lei @ O altă plată a fost făcută de clubul sportiv al primăriei către aceeași firmă pentru transportarea unei mochete de la Dedeman Oradea la Iași, în condițiile în care firma furnizoare oferea și serviciul de transport @ Procedura prin care a fost aleasă firma vărului directorului a fost una offline, cu trei oferte depuse de trei furnizori diferiți @ Cele trei oferte despre care vorbim sunt identice, având schimbat doar numele ofertantului și prețul @ În rest, aranjamentul în pagină, fontul și mărimea corpului de literă sunt identice @ Pentru ca pe contract să nu apară numele celor doi verișori Jalaboi, acesta a fost semnat de către magazionerul clubului, Luigi Antonio Ciobanu @ Pură întâmplare: magazionerul Ciobanu și directorul Iustin Jalaboi au fost colegi de liceu la Colegiul Mihail Sadoveanu din Pașcani
Pe 22 februarie 2023, directorul CSM Iași 2020, Vladimir Danilov i-a delegat lui Iustin Jalaboi dreptul de semnătură pentru toate documentele legate de Campionatul Mondial de E-sports 2023: achiziții, contracte, plăți. Din acel moment, junii liberali Cristian Nistor, manager al Campionatului Mondial de E-sports, și Iustin Jalaboi au început să controleze întreg circuitul și astfel au început să sifoneze banii din bugetul E-sports.
7IAȘI descrie modalitatea prin care firma deținută de vărul lui Iustin Jalaboi, Jak Assistance SRL, a primit prin încredințare directă contracte în valoare de 115.000 lei pentru servicii de transport. Bani publici direcționați doar pe criterii de rudenie pentru servicii care nu-și justifică oportunitatea!
Danilov se retrage, Jalaboi la borcanul cu miere
Imediat după ce s-a lipit de borcanul cu miere, Iustin Jalaboi a început să direcționeze contracte către firma vărului său, Daniel Jalaboi.
Nistor, în calitate de manager al Campionatului, iniția referatele de necesitate, Jalaboi le aproba și realiza achizițiile și plățile.
Începând cu luna martie 2023, firma Jak Assistance, deținută de Daniel Jalaboi, primește prin încredințare directă mai multe contracte pentru servicii de transport. Unele dintre achiziții au fost publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) așa cum cere legea, altele nu. Pentru unele dintre contracte nu s-au efectuat proceduri de achiziții conform legii pentru a se ascunde de ochii publici direcționarea banilor publici către familia lui Jalaboi.
Unele dintre contracte sunt aberante și nu au nicio justificare logică privind oportunitatea sau eficiența, criterii de bază în cheltuirea banilor publici.
Spre exemplu, pe 14 august 2023, Nistor solicită aprobarea plății unei facturi emise de Jak Assitance în valoare de 8.000 lei pentru servicii de transport al unui container gol pe ruta București – Iași. Câteva zile mai târziu, Jak Assitance facturează de această dată transportul aceluiași container de la Iași la București la prețul de 5.250 lei. Plimbarea unui container gol pe ruta Iași-București a costat astfel 13.250 lei! Nu există niciun referat care să justifice oportunitatea acestor cheltuieli.
Închirierea unui container costă aproximativ 1.000 lei pe lună. Respectivul container plimbat între Iași și București a fost folosit pentru mai puțin de 30 de zile pe parcursul evenimentelor de la E-sports. Așadar, Jalaboi și Nistor au plătit din bani publici 13.000 lei pentru transportul containerului, în loc să achite 1.000 de lei pentru închirierea unuia și astfel nu mai era necesară relocarea unui container între cele două localități la un cost de 13 ori mai mare!
Un alt exemplu sfidător este transportul unei mochete de la Oradea la Iași. CSM Iași 2020 a achiziționat prin SEAP de la Dedeman aproximativ 1720 mp de mochetă. Procedura prevedea livrarea produsului la sediul CSM. Mocheta se afla în stoc la magazinul Dedeman din Oradea și urma să fie livrată de către furnizor direct la Iași. Însă Iustin Jalaboi a solicitat firmei Jak Assistance să efectueze transportul contra cost, pe cheltuiala clubului.
100.000 lei pe furiș pentru vărul Daniel
Pe 26 iunie 2023, managerul E-sports, George Cristian Nistor întocmește un referat de necesitate prin care solicită conducerii clubului CSM Iași 2020 să aprobe realizarea unei achiziții publice pentru servicii de transport rutier necesare organizării Campionatului. Valoarea achiziției propuse de Nistor a fost estimată la suma de 100.000 lei + TVA. Referatul este aprobat de conducerea CSM, documentul fiind semnat de Iustin Jalaboi. Procedura de atribuire a contractului nu a fost una publică, cuplul Jalaboi – Nistor făcând tot felul de artificii pentru a ascunde modalitatea de cheltuire a banilor publici. Toată acțiunea a fost premeditată și stabilită în cel mai mic detaliu. Pentru a duce la îndeplinire planul, a fost simulată o procedură offline cu trei oferte depuse de trei furnizori diferiți. Cele trei oferte despre care vorbim sunt identice, având schimbat doar numele ofertantului și prețul. În rest, aranjamentul în pagină, fontul și mărimea corpului de literă sunt identice.
Pe de altă parte, Contractul de prestări servicii nr 80/21.08.2023 încheiat cu firma Jak Assistance scoate la inveală mai multe detalii care demonstrează încercarea de a ascunde golănia. În primul rând, în preambulul contractului, la datele despre furnizorul Jak Assistance, și nici la final, în dreptul semnăturii și ștampilei, nu este menționat numele reprezentantului legal, deși acest lucru este obligatoriu. Pe niciun document emis de Jak Assitance în relația cu CSM Iași nu apare numele reprezentantului legal sau a celui care a semnat documentul. Niciun contract, nicio ofertă, nicio factură sau niciun proces verbal nu conține vreun nume element obligatoriu prevăzut de lege pentru valabilitatea actului! Cum reprezentantul legal era Daniel Jalaboi, vărul lui Iustin Jalaboi, este lesne de înțeles de ce au ascuns acest lucru.

În același timp, în dretpul reprezentantului clubului CSM Iași 2020 este trecut numele directorului Vladimir Danilov, deși acesta delegase dreptul de semnătură pe E-sports către Iustin Jalaboi. Mai mult, Iustin Jalaboi nu a semnat contractul acesta știind că se află în conflict de interese. O recunoaște chiar el. A trimis în schimb la înaintare un angajat al clubului pe care Jalaboi îl angajase, având astfel un ascendent asupra lui. Contractul a fost semnat din partea CSM de către Luigi Antonio Ciobanu, care are funcția de magazioner la club. Ciobanu nu avea niciun drept să semneze documentul, dar așa i-a fost solicitat de către Jalaboi. Luigi Ciobanu și Iustin Jalaboi au fost colegi de liceu la Colegiul Mihail Sadoveanu din Pașcani.
Săgeata lui Jalaboi are amnezie
7IAȘI l-a sunat pe Luigi Ciobanu pentru a afla mai multe detalii despre contextul în care a ajuns să semneze contractul cu Jak Assistance. Cuprins de panică la auzul întrebărilor, Ciobanu spune că nu-și mai aduce aminte despre contractul respectiv, ca și cum ar semna sute de contracte pe an. Nu a putut oferi un răspuns nici cu privire la dreptul de a semna documentul, dacă a mai semnat și alte contracte sau dacă avea în fișa postului o astfel de atribuție. A repetat în mai multe rânduri că vrea să îl lăsăm să se gândească la aceste întrebări și revine el cu un răspuns.

„Nu-mi aduc aminte. Nu știu. Nu-mi spune nimic Jak Assistance. Lasați-mă să mă gândesc și revin cu un telefon. Servicii Transport? Da. Nu știu… Nu semnez … Lasați-mă să mă gândesc și revin cu un telefon… Nu știu … Lasați-mă să mă gândesc și revin cu un telefon.” a spus Luigi Ciobanu.
Ulterior, Ciobanu a revenit cu un mesaj text: ” Conform discuției am verificat documentele, au fost mai multe proceduri pe care am semnat, cum ar fi Dasko Security, achiziția de apă, etc, având o dispoziție în acest sens. Nu m-am ocupat de procedurile de achiziții, doar am strâns documentele și am făcut munca de secretariat, având o persoană care ne-a ajutat pe toată partea de achiziții, semnând la rândul ei contractul.”
Întrebat cine a semnat dispoziția, Luigi Ciobanu spune că va căuta în arhivă documentul, dar, din ce își amintește, ”directorul clubului de la acel moment”. Contactat telefonic, fostul director al CSM Iași 2020, Vladimir Danilov spune că nu a semnat nicio dispoziție prin care să-l împuternicească pe Ciobanu să semneze contracte. Danilov spune că a delegat dreptul de semnatură doar către Iustin Jalaboi, iar acesta nu avea dreptul de a transmite dreptul de semnătură către altcineva. Prin urmare, înseamnă că Luigi Ciobanu a semnat ilegal contractele respective, iar banii au fost cheltuiți în baza unor documente nule de drept.
Jalaboi fuge de răspundere
7IAȘI i-a cerut lui Iustin Jalaboi un punct de vedere despre faptul că un contract de 100.000 de lei a fost atribuit ilegal tocmai firmei vărului său. Am dorit să aflăm utilitatea și necesitatea acestor achiziții, precum și de ce au fost acceptate prețuri exorbitante în comparație cu cele de pe piața liberă. Prins în flagrant cu aceste ilegalități, Iustin Jalaboi încearcă să fugă de răspundere. În ciuda evidenței și a documentelor oficiale, Jalaboi afirmă cu tupeu că nu are nicio implicare în contractele oferite vărului său. În răspunsul transmis, Jalaboi spune că nu are nicio legatură cu achizițiile de la Jak Assistance și arată cu degetul spre firma de consultanță și către directorul CSM Iași, Vladimir Danilov. În mod curios, deși spune că nu a fost implicat în procesul de achiziție, Jalaboi știe despre existența unei proceduri cu trei oferte.
”Nu am fost implicat în procesul de achiziții, implicit nici în achiziția de mai sus. Serviciile de achiziții publice au fost externalizate în anul 2023 la club, din ceea ce am eu acces, au fost depuse 3 oferte și selectată cea care a avut sumele cele mai mici – așa că mă îndoiesc neavând acces la date, de faptul ca prețurile sunt “de trei ori” mai mari cum insinuați, dacă discutăm despre mai multe oferte depuse. Cu atât mai mult cu cat în momentul în care mi-au fost aduse la cunoștință ofertele, am transmis și am avut discuții cu directorul clubului Vladimir Danilov și întreaga echipă pentru a stabili soluția – implicit cea de a nu mă implica deloc pentru a evita orice speculații ulterioare. Pentru mai multe informații, vă pot răspunde dimineață când ajung la birou și am acces la arhivă. Multumesc.” a declarat Iustin Jalaboi.
Danilov: ”Domnul Jalaboi a fost implicat în absolut toate procedurile de achiziții”
Așa cum arătam, Iustin Jalaboi încearcă să fugă de răspundere. Acesta încearcă să acrediteze ideea că achiziția a fost efectuată de către o firmă care a fost contractată special în acest sens și fără ca el să aibă vreun cuvânt de spus. Contractul cu Sentury Consulting este unul de consultanță, iar responsabilitatea legalității revine clubului CSM Iași. Același lucru îl spune și fostul director, Vladimir Danilov, în cârca căruia Jalaboi vrea să pună jaful de la E-sports.
”Prin decizia directorului nr. 5 din 22.02.2023 de delegare a atribuțiilor, domnului Jalaboi i-au fost delegate toate atribuțiile privind semnarea tuturor documentelor si plăților ce țineau de Campionatul Mondial de ESPORTS 2023. Din câte știu, contractul semnat de acesta cu Sentury Consulting SRL era unul de consultanță și nu de externalizare. Cum, pe perioada mandatului meu de director, nu au mai fost prezentate alte solicitări sau documente privind achizițiile, de către domnul Jalaboi, acesta a fost implicat în absolut toate procedurile de achiziții ce au succedat datei de 22.02.2023” a declarat Vladimir Danilov.
Rareș Neamțu