O angajată a Primăriei Iași acuză că a fost trimisă forțat la pensie de primarul Mihai Chirica. Eugenia Gamen susține că deși primarul i-a semnat continuarea contractului de muncă, la câteva luni distanță a dispus încetarea acestuia. Eugenia Gamen a depus dosarul de pensie după ce primăria a dispus continuarea contractului de serviciu. După ce Casa de Pensii a emis decizia, autoritatea locală a dispus încheierea raportului de muncă, chiar dacă angajata nu avea vârsta de pensionare prevăzută de lege. Fosta angajată de la administrarea spațiilor comerciale a primăriei și-a căutat dreptatea în instanță, cerând reintegrarea pe funcție și plata salariilor restante.
O angajată a Primăriei Iași a rămas fără slujbă după ce edilul Mihai Chirica a dispus încetarea raportului de serviciu ca urmare a deciziei de pensionare. Doar că angajata de la Direcția de Evidență Patrimoniu beneficiase anterior de o continuare a raportului de serviciu până la împlinirea vârstei de pensionare. La câteva luni după ce a lăsat-o pe Eugenia Gamen să lucreze în continuare, primarul a dispus pensionarea forțată a acesteia, pe motiv că, între timp, Casa de Pensii a emis o decizie de pensionare. Nemulțumită de faptul că a fost forțată să iasă la pensie, angajata primăriei a dat instituția în judecată.
Dispoziție de încetare a contractului de muncă semnată de Chirica
Femeia a solicitat anularea dispoziției din ianuarie 2025 emisă de primarul Iașului, dar și reintegrarea pe postul de referent la Serviciul Evidență Patrimoniu Public și Privat în Administrare Proprie, la Direcția Evidență Patrimoniu. Eugenia Gamen a solicitat și plata salariilor indexate de la data emiterii deciziei până la reintegrarea pe funcție. Femeia lucra la serviciul de administrare spații comerciale din cadrul Direcției primăriei când i-a fost desfăcut contractul de muncă.
În baza deciziei de pensionare din 5 aprilie 2024, primăria a dispus încetarea raporturilor de serviciu cu Eugenia Gamen, în vârstă de 63 ani. Aceasta lucra în primărie din 1995, iar în februarie 2024 avea la mână o decizie semnată de Mihai Chirica prin care i se prelungea contractul de muncă până la împlinirea vârstei de 65 ani. Femeia invocă o decizie a Curții Constituționale conform căreia ar putea rămâne la serviciu până la 65 ani, ea depunând o cerere de continuare a raportului de muncă și nu una de prelungire. Cererea a fost inițial acceptată de autoritatea locală.
Fosta angajată reclamă un abuz al primarului Chirica
Eugenia Gamen susține că poate să rămână în câmpul muncii până la vârsta de 65 ani, conform Codului Muncii, dacă optează pentru acest lucru, decizie care nu a mai fost respectată de autoritatea locală. Aceasta susține că este încadrată drept funcționar contractual și nu funcționar public, cum au intrepretat reprezentanții municipalității care au decis încetarea raporturilor de muncă. Primăria a invocat o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din noiembrie 2024, aplicabilă funcționarilor publici.
„Este de remarcat că primarul municipiului Iași nu a așteptat dezlegarea în extenso a instanței supreme, motivele fiind publicate la data de 29.01.2025 în Monitorul Oficial al României, așadar câteva zile mai târziu după emiterea deciziei sale. Răbdarea ar fi putut fi un sfetnic bun pentru pârâte, în condițiile în care situația premisă analizată de Înalta Curte de Casație și Justiție- Completul pentru Dezlegarea unor chestiuni de drept vizează alte raporturi judiciare decât cele existente între părțile din litigiul de față”, mai arată fosta angajată.
Fosta angajată susține că primăria confundă funcționarii publici cu personalul contractual
Eugenia Gamen susține că decizia instanței ține de raporturile funcționarilor publici, care mai pot rămâne la serviciu maxim trei ani, cu prelungire, după împlinirea vârstei de pensionare.
„Apreciem inutil orice argument suplimentar pe aceatsă temă, în condițiile în care, din simpla lecturare a Dispoziției nr.31/21.01.2025 a primarului municipiului Iași, rezultă fără echivoc că pârâtele nu au respectat obligația legală menționată, nu au făcut referire la niciun termen în care această dispoziție poate fi contestată, în consecință actul fiind lovit de nulitate absolută”, susține femeia.
După ce i-a semnat continuarea raportului de muncă, primarul a dispus încetarea acestuia
Eugenia Gamen a beneficiat de o prelungire a contractului individual de muncă, adresă semnată de Mihai Chirica în 13 februarie 2024. Prin aceasta i se prelungește contractul până la împlinirea a 65 de ani. Contractul continua cu data de 7 martie 2024. Ulterior, în ianuarie anul curent, primarul a dispus „încetarea de drept a contractului individual de muncă”, în baza unei adrese venite de la Casa de Pensii prin care s-a constatat faptul că femeie îndeplinise vârsta de pensionare, instituția emițând și o decizie în acest sens în aprilie 2024.
Primăria susține că angajata a optat pentru pensie
În schimb, municipalitatea a solicitat magistraților să respingă cererea fostei angajate, unul dintre motive fiind acela că autoritatea locală nu are calitate în dosar. Mai mult, primăria arată că Mihai Chirica era obligat să constate că raportul de serviciu încetează odată cu decizia de pensionare, chiar dacă aceasta ceruse suspendarea plății pensiei. „Prin declanșarea procedurii de pensionare (depunerea cererii însoțite de actele care dovedescîndeplinirea condițiilor legale) s-a produs deschiderea dreptului la pensie. Doamna Eugenia Gamen, după obținerea dreptului de continuare a raportului de serviciu, a exercitat și dreptul de opțiune privind pensia, fără a informa angajatorul cu privire la schimbarea situației juridice și anume dobândirea calității de pensionar. Din perspectiva stabilirii consecințelor dobândirii calității de pensionar ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, se constată că emiterea decizie conduce la încetarea raporturilor de muncă”, arată municipalitatea în întâmpinarea depusă de dosar.
Primăria Iași: „reintegrarea angajatei contravine Codului Muncii”
La data emiterii dispoziției privind continuarea activității, Eugenia Gamen nu era pensionară și nu avea stabilit un drept de pensie. Municipalitatea arată că din moment de aceasta a devenit pensionar, era obligată să anunțe și angajatorul, ca apoi să se ajungă la încetarea raporturilor de serviciu. Primăria susține că femeia nu a informat faptul că urmează a se pensiona când a optat pentru prelungire, informația venind de la Casa de Pensii.
„Angajatorul lua act de încetarea de drept a contractului de muncă și emitea o dispoziție în acest sens, fiind vorba de o încetare în virtutea legii. Prin anularea dispoziției și repunerea reclamantei în situația anterioară, ar însemna ca instanța să stabilească dreptul acesteia la continuitatea contractului individual de muncă din 1995 și după emiterea deciziei de pensie din aprilie 2024. Ori această situație a fost tranșată de Curtea Constituțională prin decizie care nu este general obligatorie, autoritățile publice locale fiind obligate să o respecte. Astfel, angajata nu are posibilitatea de a continua activitatea în vaza contractului individual de muncă”, mai arată juriștii Primăriei Iași.
Vlad ROTARU